Στα 300 δισ. ευρώ είχαν αποτιμήσει τα ακίνητα του Δημοσίου και έχουν αποφέρει κάτω από 1,5 δισ. ευρώ

Στα 300 δισ. ευρώ είχαν αποτιμήσει τα ακίνητα του Δημοσίου και έχουν αποφέρει κάτω από 1,5 δισ. ευρώ

Τζίφος οι αποκρατικοποιήσεις…

Άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός των αποκρατικοποιήσεων όλα αυτά τα χρόνια, επί ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως χρώματος. Από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα έμπαιναν στα Δημόσια Ταμεία, τελικά μόλις 9 δισ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν στα εννέα χρόνια.

Από τον κατάλογο που έχει αναρτήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι εκτιμήσεις είναι ότι δύσκολα θα εισπραχθούν από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2023 τα 12,5 δισ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί. Με βάση τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 6,9 δισ. ευρώ από υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 8,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό για τα προσεχή τέσσερα χρόνια, από τις νέες συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων οι εισπράξεις δεν θα είναι πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Και κάτι ακόμη: Μέσα στην επόμενη τριακονταετία θα εισπραχθούν γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 5 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια (περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.).

Υπάρχει και ένα μεγάλο φιάσκο: Τα ακίνητα του Δημοσίου είχαν αποτιμηθεί αρχικά στα 300 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν αποδώσει μόλις 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 915 εκατ. ευρώ δεν έχουν εισπραχθεί γιατί αφορούν το Ελληνικό.

Με δυο μόνο λόγια, οι αρχικές προβλέψεις – εκτιμήσεις όλων των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα για την τεράστια περιουσία του Δημοσίου (πολλοί τη χαρακτηρίζουν αμύθητη) αποδεικνύεται ότι έγιναν κυριολεκτικά στο πόδι: Τα έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ που… ήλπιζαν ότι θα εισέπρατταν από το 2011 έως το 2015 ήταν πέρα από κάθε πραγματικότητα.


Σχολιάστε εδώ