Η εκστρατεία κατά του καπνίσματος σημαντικό μέτρο πρόληψης για δεκάδες παθήσεις
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για δεκάδες παθήσεις. Επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και όσους βρίσκονται γύρω τους και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Στο πλαίσιο των προεκλογικών του εξαγγελιών για τα μέτρα πρόληψης που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την περασμένη Τρίτη από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επίσημης παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος.
Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, «ο εχθρός είναι ο καπνός. Όχι οι καπνιστές. Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια συμμαχία για την υγεία» και πρόσθεσε:
«Ο στόχος της Ελληνικής Πολιτείας είναι πλήρως εναρμονισμένος με εκείνον που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποσκοπεί στη μείωση του καπνίσματος κατά 30% έως το 2025.
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί: Οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως. Η ίδια αιτία προκαλεί 700.000 ημέρες νοσηλείας ασθενών. Ένα στα έξι 15χρονα αγόρια και ένα στα οκτώ νεαρά κορίτσια καπνίζουν, το 27,5% των Ελλήνων είναι καπνιστές -και το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ενήλικες- ενώ το 94,6% εκτίθενται με κάποιο τρόπο στο παθητικό κάπνισμα».
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
«Πρώτον, στη διαμόρφωση, επιτέλους και στην Ελλάδα, μιας μη καπνιστικής, αντικαπνιστικής κουλτούρας. Με έμφαση στην πρόληψη, ώστε να αποτραπεί η έναρξη αυτής της κακής συνήθειας και μάλιστα σε μικρές ηλικίες.
Με άλλα λόγια, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, το κάπνισμα πρέπει να θεωρηθεί και εδώ ξεπερασμένο. Να τεθεί, με άλλα λόγια, «εκτός μόδας».
Δεύτερος άξονας είναι ο σεβασμός στο μη καπνιστή, που αποκτά και αυτός φωνή και άμυνα απέναντι στο παθητικό κάπνισμα. Εδώ εντάσσεται η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε υπαίθριους χώρους παρουσία ανηλίκων.
Και εδώ να σημειώσω κάτι που αφορά ιδιαίτερα την εστίαση.
Δικαίωμα δεν έχει μόνο ο πελάτης. Αυτός, στο κάτω κάτω τη γραφής, μπορεί να επιλέξει να φύγει από το κατάστημα και να διαλέξει κάποιο άλλο. Την ίδια δυνατότητα δεν έχει ο εργαζόμενος. Ο νόμος έρχεται, λοιπόν, να προστατεύσει πρωτίστως τους εργαζόμενους στα καταστήματα που υποχρεώνονται μέχρι σήμερα, χωρίς να έχουν επιλογή, να πολιορκούνται από τον καπνό για πολλές ώρες.
Τρίτος άξονας του σχεδίου, η παράλληλη μέριμνα για τους καπνιστές. Η πολιτεία θα παρέχει ενεργή υποστήριξη σε όσους πάρουν την απόφαση -και είναι δύσκολη απόφαση, το αναγνωρίζω- να θωρακίσουν οι ίδιοι την υγεία τους. Τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά σε αριθμό και να ενισχυθούν. Και να γίνει ακόμη ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτά.
Τέταρτη κατεύθυνση είναι η προστασία της υγείας των πολιτών με τη σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση νέων καπνικών προϊόντων και με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τους στην αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας η τηλεφωνική γραμμή 1142, κατά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της δέχθηκε πάνω από 140 καταγγελίες πολιτών για παράνομο κάπνισμα σε
δημόσιους χώρους και παράλληλα 55 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (15,85%) και 108 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (31,12%) 63 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (18,16%).