Μπλόκο στα κλειστά κέντρα από 5 δημάρχους του Αιγαίου

Μπλόκο στα κλειστά κέντρα από 5 δημάρχους του Αιγαίου

-Η κατάσταση πλέον δεν αντέχεται, λένε

Τείχος στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες / πρόσφυγες στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου υψώνουν πέντε δήμαρχοι της περιοχής. Επιπλέον καλούν την κυβέρ­νηση να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ προειδοποιούν για τις πιθανές συνέπειες από τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Σάμου, Λέρου, Χίου και Κω εκφράζουν την
κατηγορη­ματική αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για μετανάστες. Παράλληλα ζη­τούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχόταν ότι θα προχωρήσει στη μετε­γκατάσταση όσων μεταναστών βρίσκονται στα νησιά. Επισημαίνουν ακόμη ότι το «όχι» στα κέντρα είναι απόφαση των δημοτικών συμβουλίων και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειονότη­τας των τοπικών κοινωνιών.

Ο δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλλιας ανέφερε ότι οι μετα­νάστες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο νησί αντιστοιχούν στο 20% του ντόπιου πληθυσμού και η κατάσταση είναι εκρηκτική. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάμου Γ. Στάντζος σημείωσε ότι μερίδα μεταναστών που βρίσκεται στο νησί προβαίνει σε παράνομες πράξεις (κλοπές, διαρρήξεις, χρήση και δια­κίνηση ναρκωτικών), με συνέπεια να τίθεται θέμα
α­σφάλειας για τους ντόπιους κατοίκους.

Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά α­ναφέρθηκε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Φ.
Γκρά­ντι, που επισκέφθηκε τη χώρα μας στα μέσα της εβδομάδας. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής υπογράμμισε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά είναι ασφυκτικές για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες.

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης, με σταθερά αρνητική τη στάση της Γερμανίας, ανα­ζητεί στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την Τετάρτη ταξίδεψε στη Ρώμη και συνάντησε τον ιταλό ομόλογό του Τζ. Κόντε, ενώ την Παρασκευή είχε τηλεφω­νική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν. Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Μεταναστευτικό.


Σχολιάστε εδώ