Ο ΜΑΥΡΟΣ ΟΒΕΛΙΣΚΟΣ

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΟΒΕΛΙΣΚΟΣ

Συγγραφέας
ΕΡΙΧ ΜΑΡΙΑ ΡΕΜΑΡΚ
Επίμετρο
TILMAN WESTPHALEN
Μετάφραση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΙΦΑΤΙΔΗΣ


1923. Η χρονιά του μεγάλου πληθωρισμού. Η εποχή των κερδοσκόπων και των κομπιναδόρων, των δημόσιων υπαλλήλων και των μεγάλων εμπόρων, των φτωχών συνταξιούχων και των αναπήρων πολέμου – μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση. Μια ολόκληρη γενιά έμαθε με τον πιο πικρό τρόπο να επιβιώνει χωρίς μέλλον και όραμα. Όπως τόσοι άλλοι, ο Λούντβιχ έχασε τα νιάτα του στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και δεν ξέρει πια πού ανήκει. Αναζητώντας τον έρωτα και προσπαθώντας να βρει τη θέση του στη ζωή, συναντάει στον δρόμο του την όμορφη αλλά σχιζοφρενή Ιζαμπέλ…

Με αυτό το μυθιστόρημα, που πραγματεύεται μια αργοπορημένη νιότη, ο Ρεμάρκ γίνεται ο χρονικογράφος της άγριας και πολυτάραχης δεκαετίας του 1920, με τις οικονομικές σπέκουλες και τα πρώτα εθνικιστικά έκτροπα – μιας εποχής που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεγάλες καταστροφές του 20ού αιώνα.

 

Απόσπασμα βιβλίου

Μη μου βάλετε τις φωνές όταν με ακούσετε να μιλώ για τις παλιές εποχές. Ο κόσμος στέκει κάτω από το θαμπό φως μιας νέας Αποκάλυψης. Ακόμη πλανιέται στον αέρα η ταγκίλα του αίματος, μαζί με τη σκόνη από τα ερείπια της τελευταίας καταστροφής. Και όμως, τα εργαστήρια και οι φάμπρικες έχουν ξαναρχίσει να δουλεύουν νυχθημερόν στο όνομα της ειρήνης, εφευρίσκοντας νέα όπλα που μπορούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο τον πλανήτη.
Παγκόσμια ειρήνη! Ποτέ δεν συζητήθηκε περισσότερο και ποτέ δεν έγιναν γι’ αυτήν τόσο λίγα όσο στην εποχή μας· ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι ψευδοπροφήτες, τόσα ψέματα, τόσοι θάνατοι, τόση καταστροφή ή τόσα δάκρυα όσα στον αιώνα μας, τον εικοστό αιώνα, τον αιώνα της προόδου, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της μαζικής κουλτούρας και της μαζικής ανθρωποσφαγής.
Μη μου βάλετε, λοιπόν, τις φωνές αν γυρίσω για λίγο στα θρυλικά εκείνα χρόνια, όταν η ελπίδα κυμάτιζε ακόμη από πάνω μας σαν σημαία, κι εμείς πιστεύαμε σε ύποπτες αξίες, όπως ανθρωπιά, δικαιοσύνη, ανοχή, όταν πιστεύαμε ότι ένας παγκόσμιος πόλεμος φτάνει και περισσεύει για να βάλει μυαλό μια γενιά.

Διαβάστε όλο το απόσπασμα  ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ γεννήθηκε το 1898 στο Οσναμπρίκ της Κάτω Σαξονίας. Το 1915 γράφτηκε στην Καθολική Παιδαγωγική Ακαδημία της πόλης, αλλά η επιστράτευσή του στις 21 Νοεμβρίου 1916 ήρθε να διακόψει τη φοίτησή του. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο ολοκλήρωσε τις σπουδές του και εργάστηκε στην αρχή ως αναπληρωτής δάσκαλος, αργότερα ως ανειδίκευτος εργάτης και κατόπιν ως συντάκτης, πρώτα στο Ανόβερο και από το 1924 στο Βερολίνο. Το 1932 ο Ρεμάρκ εγκατέλειψε τη Γερμανία και έζησε αρχικά στο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο. Το 1933 οι ναζί έκαψαν τα βιβλία του Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο και Επιστροφή, ενώ το 1938 του αφαιρέθηκε η γερμανική ιθαγένεια. Από το 1941 έζησε στις ΗΠΑ. Το 1947 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ευρώπη. Πέθανε το 1970 στο Λοκάρνο της Ελβετίας, τη χώρα που είχε επιλέξει για θετή πατρίδα του.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Τίτλος πρωτοτύπου: Der schwarze Obelisk
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
ISBN: 978-960-04-5043-9


Σχολιάστε εδώ