«Πράσινη πλημμύρα» επενδύσεων 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 φέρνει το νέο ΕΣΕΚ

«Πράσινη πλημμύρα» επενδύσεων 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 φέρνει το νέο ΕΣΕΚ

– Αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό η πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης 

Παρουσιάστηκε χθές (27/11/2019), στο υπουργικό συμβούλιο και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του έτους το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα κείμενο το οποίο εκφράζει συνολικά τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, όχι μόνο για την ενέργεια, αλλά και για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο του ΕΣΕΚ έχει ως στόχο να ενσωματώσει στον εθνικό σχεδιασμό τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό κελσίου (σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή). Προς αυτή την κατεύθυνση, κινούμαστε με γνώμονα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) Και, παράλληλα, υιοθετούμε το μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το έτος 2050, τόνισε κατά την παρουσίαση των βασικών πυλώνων του νέου ΕΣΕΚ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) καθορίζει πιο φιλόδοξους εθνικούς στόχους σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ΕΣΕΚ του Ιανουαρίου που είχε σταλεί για αξιολόγηση προς τις υπηρεσίες της ΕΕ. Αλλά και σε σχέση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πολλές περιπτώσεις θέτουμε τον πήχη πιο ψηλά.

Συνοπτικά το σχέδιο έχει στόχο να αυξήσει: 

– Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας από 31% αυξάνεται στο 35%
– Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 56% στο 61 – 64%
– Εξοικονόμηση ενέργειας (τελική κατανάλωση ενέργειας) 38%, 16,1 – 16,5 Mtoe (εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) από 32% (1,8 Mtoe)

Να μειώσει:
– Μερίδιο λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή 0%
– Μείωση Αερίων του Θερμοκηπίου 42% από το 1990 και 55% από το 2005 (από 32% και 48% αντίστοιχα)

Ο ΥΠΕΝ χαρακτήρισε ζήτημα κομβικής σημασίας και εμβληματική απόφαση του πρωθυπουργού την απολιγνιτοποίηση, ενώ τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στο τέλος του έτους θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή για τον συντονισμό της παρακολούθησης της επίτευξης των στόχων, της οποίας θα ηγηθεί πρόσωπο υψηλού κύρους ενώ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχουν 4 σημαντικά ζητήματα:

– Πρώτον, παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των δασών, την προστασία των παράκτιων πόλεων.
– Δεύτερον, παρεμβάσεις για τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
– Τρίτον, παρεμβάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων.
– Τέταρτον, οριζόντια πολιτική για την κυκλική οικονομία, τον περιορισμό των αποβλήτων και την κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης. Η πρώτη διαβούλευση για το θέμα θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

O ΥΠΕΝ, στο θέμα γύρω από την απολιγνιτοποίηση επεσήμανε πως θα επιδιώξει κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εκτός του στενού πεδίου της ενέργειας. Όπως ανέφερε:
1. Βεβαίως, ο δεύτερος πυλώνας κλιματικής πολιτικής –μετά τον μετριασμό εκπομπών- είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα απαιτούμενα μέτρα προσαρμογής περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων. Μιλάω, ενδεικτικά, για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση δασών και υδάτων, την προσαρμογή των προδιαγραφών κατασκευής κτιρίων και υποδομών σε πιθανές μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και την προστασία παράκτιων πόλεων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Στόχος μας είναι, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού έργου «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece», να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική προσαρμογής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας.
2.  Επιπλέον, στο σχέδιό μας ενσωματώνουμε τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ιδιαίτερα στις πόλεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις αστικές περιοχές να περάσουν σε νέα εποχή, με σύγχρονα κοινόχρηστα μεταφορικά μέσα, με άνετο περπάτημα και εκτεταμένη χρήση ποδηλάτου.
3. Ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων, πέρα από τη σημασία του για την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού για την ενέργεια και το κλίμα. Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Σχέδια Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) είναι υπό αναθεώρηση, με στόχο να μπει τέλος στις εικόνες ντροπής και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε τομείς όπως η ανακύκλωση.
4.  Αυτό συνδέεται, φυσικά και με τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας –με την επαναχρησιμοποίηση υλικών- και η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης είναι προτεραιότητες για μας, όπως καθίσταται σαφές στο κείμενο του ΕΣΕΚ. Για αυτό προχωράμε στην άμεση εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης με μια ειδική ομάδα έργου που έχουμε δημιουργήσει στο υπουργείο. Η επιμήκυνση του κύκλου ζωής των προϊόντων θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής και της κατανάλωσης, και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Αυτή είναι η συνολική φιλοσοφία του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάζουμε σήμερα. Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί και θέλουμε να γίνει καταλύτης ανάπτυξης για τον τομέα της ενέργειας και συνολικά για την ελληνική οικονομία. Αυτό δεν αποτελεί δικιά μας πατέντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. Και στόχος μας είναι η Ελλάδα να κάνει τα άλματα που χρειάζεται για να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα αυτής της νέας πραγματικότητας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το ΕΣΕΚ αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική και μοντέλο που εξετάζει τα θέματα στη σχέση κόστους-οφέλους, διατηρεί την εξωστρεφή πολιτική και τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας που θέλει την Ελλάδα στο κέντρο ως ενεργειακό κόμβο, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμάς.

Αυξημένες επενδύσεις από τα 33 στα 43,8 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει αυξημένες επενδύσεις από τα 33 στα 43,8 δισ. ευρώ που αναλύονται ως εξής:

– ΑΠΕ 9 δισ. ευρώ
– Υποδομές ενέργειας 5,5 δισ. ευρώ
– νέες θερμικές μονάδες 1,3 δισ. ευρώ
– δίκτυο διανομής 3,5 δισ. ευρώ
– διασυνοριακοί αγωγοί φυσικού αερίου 2,2 δισ. ευρώ
– δίκτυο και αποθήκευση αερίου 2 δισ.
– έρευνα και καινοτομία 800 εκατ. ευρώ
– ενεργειακή απόδοση 11 δισ. ευρώ
– διυλιστήρια 1,5 δισ. ευρώ
– κλιματική αλλαγή και διαχείριση πλημμυρών 2 δισ. ευρώ
– κυκλική οικονομία 5 δισ. ευρώ

Ηλεκτροκίνηση

Για την ηλεκτροκίνηση, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλ. Σδούκου τόνισε ότι βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των προτεραιτήτων και μέχρι το 2030 στόχος είναι το 30% των νέων ταξινομήσεων (1 στα 3 νέα αυτοκίνητα) να είναι ηλεκτρικό. Η πρόβλεψη ειδικότερα για το 2030 είναι ότι θα ταξινομηθούν συνολικά 275.133 οχήματα εκ των οποίων τα 82.422 θα είναι ηλεκτρικά οχήματα.

Η κύρια πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα το 2030 θα είναι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 8 έως 9 GW έργων, μεγάλο μέρος των οποίων θα εγκατασταθεί σε γη της ΔΕΗ σε απολιγνιτοποιημένες περιοχές, ενώ αναμένεται να ξεμπλοκάρουν 4,5GW επενδύσεων από το τρέχον pipeline έργων, τόνισε ο κ. Θωμάς, προσθέτοντας ότι από το 2025 θα υπάρξουν και οι πρώτες επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε επίπεδο κόστους θα υπάρξει μείωση για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, με δεδομένο ότι ο λιγνίτης έχει πλέον καταστεί ασύμφορος λόγω κόστους δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Ταυτόχρονα ο κ. Θωμάς τόνισε ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ σε περιοχές όπου σήμερα λειτουργούν λιγνιτικά εργοστάσια ενώ θα χρηματοδοτηθούν συνολικά δράσεις για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών αυτών στη μεταλιγνιτική εποχή, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Συνολικά για το επενδυτικό πρόγραμμα που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΕΚ, ο κ. Θωμάς τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια, χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ οι επενδύσεις στις ΑΠΕ καθώς είναι επικερδείς αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ με πληροφορίες και από το capital.gr


Σχολιάστε εδώ