Νέοι Άγιοι στην Ορθοδοξία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Νέοι Άγιοι στην Ορθοδοξία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ανακοίνωσε την αγιοκατάταξη του γέροντος Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτη και του γέροντος Σωφρονίου του Έσεξ.

Αγιοκατάταξη γέροντος Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σήμερα το Ιερό μετόχι Αναλήψεως στο Βύρωνα θα είναι ανοιχτό από τις 5:00μ.μ. και θα τεθεί λείψανο και εικόνα του Οσίου για προσκύνηση.

Αύριο πρωί επίσης θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία εις μνήμην του Οσίου.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέδωσε το κάτωθι ανακοινωθέν:

Την Τετάρτην, 27ην τ. μ. Νοεμβρίου 2019, συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας προγραμματισθείσας δι᾿ εν τριήμερον εργασίας αυτής.

Μετά την ανάγνωσιν των Πρακτικών προγενομένων συνεδριών, ήρξατο η θεώρησις των αναγεγραμμένων εν τη ημερησία διατάξει θεμάτων.

Ειδικώτερον, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, αποδεχθείσα εισήγησιν της Κανονικής Επιτροπής ανέγραψεν εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους εγνωσμένης οσιακής βιοτής και πολιτείας Ιερομόναχον Ιερώνυμον Σιμωνοπετρίτην, Καθηγούμενον χρηματίσαντα της εν Αγίω Όρει Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Σίμωνος Πέτρας, και ακολούθως Οικονόμον και Πνευματικόν του Μετοχίου Αναλήψεως Βύρωνος Αττικής, και Αρχιμανδρίτην Σωφρόνιον Σαχάρωφ, Καθηγούμενον χρηματίσαντα και κτίτορα της εν Έσσεξ Αγγλίας Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου.

Περαιτέρω, προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος εξελέγησαν παμψηφεί ως Βοηθοί Αυτού Επίσκοποι οι Ηγούμενοι των εν Κρήτη Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών α) Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου κ. Ειρηναίος Βερυκάκης υπό τον τίτλον Ευμενείας και β) Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων κ. Δαμασκηνός Λιονάκης υπό τον τίτλον Δορυλαίου.

Αι χειροτονίαι αυτών θα τελεσθώσιν εν Φαναρίω, του μεν εψηφισμένου Ευμενείας τη 8η Δεκεμβρίου, του δε εψηφισμένου Δορυλαίου τη 15η Δεκεμβρίου ε.ε..

Ωσαύτως, προτάσει της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και εκ του υπ᾿ αυτής καταρτισθέντος τριπροσώπου εξελέγη επίσης ομοφώνως ως Βοηθός του Σεβ. Αρχιεπισκόπου και υπό τον τίτλον Αμισού ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωακείμ Κοτσώνης, βυζαντινολόγος και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Ο βίος του

Ο πατήρ Ιερώνυμος, κατά κόσμον Ιωάννης Διακογιώργης, γεννήθηκε το 1871, στο Ρεΐζ-Δερέ της Μικράς Ασίας. Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους προσήλθε στις 28 Οκτωβρίου 1888 και εκάρη μοναχός στις 21 Μαρτίου 1893, Κυριακή των Βαΐων. Τον Φεβρουάριο του 1914 γίνεται προϊστάμενος, στις 11 Απριλίου 1920 χειροτονείται διάκονος, στις 12 Απριλίου του ιδίου έτους πρεσβύτερος και στις 20 Απριλίου 1920, Κυριακή των Μυροφόρων, ενθρονίζεται ηγούμενος της μετανοίας του. Στις 15 Ιουνίου 1931 εξορίζεται στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και σε τρεις μήνες αποστέλλεται στην «Ανάληψη» Αθηνών. Το έτος 1937 του προτείνεται η επιστροφή στον ηγουμενικό θρόνο της Μονής, αλλά διακριτικά αυτός το αρνείται και σε είκοσι χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου 1957 (ανήμερα των Χριστουγέννων με το παλαιό ημερολόγιο), αφήνει την τελευταία του πνοή σ’ αυτόν τον κόσμο. Έζησε 17 χρόνια στην πατρίδα του, την Μικρά Ασία, 43 χρόνια στην Μονή της μετανοίας του, την Σιμωνόπετρα, και 26 χρόνια στην λυχνία του, την «Ανάληψη».

» Αυτό είναι το λιτό περίγραμμα της χρονικής διαδρομής ενός αιώνιου ανθρώπου. Πάνω σ’ αυτόν τον σκελετό οικοδομήθηκε η περιπλοκότητα της απλής ζωής του π. Ιερωνύμου και βρήκε έκφραση η μυστική ομορφιά του προσώπου του. Μαζί μ’ αυτό, το μικρό σώμα του με τις ποικίλες ταλαιπωρίες και ασθένειές του και οι σημαντικές και ασήμαντες λεπτομέρειες των γεγονότων της ζωής του συνθέτουν την ορατή εικόνα του που, παρά την απλότητα και σεμνότητά της, προϊδεάζει για κάτι το μεγαλειώδες, για κάτι το μοναδικό, για κάτι το άγιο. Ο πατήρ Ιερώνυμος δεν είναι αγιορείτης προηγούμενος που κάποτε ήταν οικονόμος της «Αναλήψεως». Είναι ο άγιος που και σήμερα οικονομεί την Σιμωνόπετρα και την «Ανάληψη» και πάντα κοσμεί την Εκκλησία.

Διαβάστε περισσότερα για τον Αγιοκατάταξη γέροντος Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου ΕΔΩ


Και επίσημα ΑΓΙΟΣ, ο γέροντας Σωφρόνιος του Έσεξ

Αγιοκατατάχθηκε επίσημα χτες έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μία μεγάλη μορφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσεξ.

Το πνευματικό του έργο υπήρξε σπουδαίο ιδρύοντας μια χριστιανική αδελφότητα και χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Έσεξ. Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσεξ έμεινε εκεί μέχρι την κοίμησή του το 1993 σε ηλικία 97 ετών.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Την Τετάρτην, 27ην τ. μ. Νοεμβρίου 2019, συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας προγραμματισθείσας δι᾿ εν τριήμερον εργασίας αυτής.

Μετά την ανάγνωσιν των Πρακτικών προγενομένων συνεδριών, ήρξατο η θεώρησις των αναγεγραμμένων εν τη ημερησία διατάξει θεμάτων.

Ειδικώτερον, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, αποδεχθείσα εισήγησιν της Κανονικής Επιτροπής ανέγραψεν εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους εγνωσμένης οσιακής βιοτής και πολιτείας Ιερομόναχον Ιερώνυμον Σιμωνοπετρίτην, Καθηγούμενον χρηματίσαντα της εν Αγίω Όρει Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Σίμωνος Πέτρας, και ακολούθως Οικονόμον και Πνευματικόν του Μετοχίου Αναλήψεως Βύρωνος Αττικής, και Αρχιμανδρίτην Σωφρόνιον Σαχάρωφ, Καθηγούμενον χρηματίσαντα και κτίτορα της εν Έσσεξ Αγγλίας Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου».

Ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ού αιώνα

Ο Γέροντας Σωφρόνιος (κατά κόσμον Σεργκέι Σεμιόνοβιτς Σάχαρωφ, ρωσικά: Сергей Семёнович Сахаров‎; 22 Σεπτεμβρίου 1896 – 11 Ιουλίου 1993) ήταν Ρώσος Ορθόδοξος Ιερομόναχος που ξεκίνησε τη μοναχική του ζωή στο Άγιο Όρος, στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος και θεωρείται από την ορθόδοξη παράδοση ως ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ού αιώνα.

Κατά την επίσκεψη του στο Άγιον Όρος, τον Οκτώβριο του 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώπιον της Σύναξης της Ιεράς κοινότητας, ανήγγειλε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προχωρήσει στη μελέτη αγιοκατάταξης του Γέροντα Σωφρόνιου του Έσεξ .

Γεννήθηκε στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς οικογένειας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Σέργιος, ενώ έδειχνε από μικρός ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Στην αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ ασχολήθηκε και με τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό. Όταν απογοητεύτηκε από τη φιλοσοφία των Ανατολικών θρησκειών, στράφηκε προς το Χριστιανισμό και πιο συγκεκριμένα την Ορθοδοξία. Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος. Στη Γαλλία κατάφερε να γίνει δεκτός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όμως τελικά στράφηκε προς το χριστιανισμό με περισσότερο ζήλο αφού ούτε αυτό τον γέμιζε όπως ο ίδιος αργότερα ομολόγησε και έτσι στράφηκε σε ηλικία 29 ετών στη θεολογία, εισαγόμενος στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.

Με το πέρας των σπουδών έλαβε την απόφαση να μονάσει. Έτσι εγκαταστάθηκε στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, το 1925. 4 έτη αργότερα γνώρισε τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ο οποίος έγινε ο πνευματικός καθοδηγητής του. Στη συνέχεια αναχώρησε για τα Καρούλια του Αγίου Όρους το 1938, που ασκήτεψε αυστηρά. Το 1948 έφυγε από το Άγιο Όρος ώστε να χειρουργηθεί στη Γαλλία ενώ εξέδωσε σε βιβλίο το βίο του Αγίου Σιλουανού, που εν τω μεταξύ πέθανε. Στη συνέχεια εξέδωσε και άλλα βιβλία το «Περί προσευχής», το «Άσκηση και Θεωρία» και «Η ζωή Του ζωή μου». Την ίδια εποχή επισκέφτηκε και τη Μόσχα μετά από πολλά χρόνια και έκτοτε είχε πιο στενούς δεσμούς με την πόλη. Το 1963 εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και ίδρυσε μια χριστιανική αδελφότητα, χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Έσεξ . Εκεί έμεινε μέχρι που κοιμήθηκε το 1993 σε ηλικία 97 ετών.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr


Σχολιάστε εδώ