Δένδιας: Τελείως αδόκιμη κάθε συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Δένδιας: Τελείως αδόκιμη κάθε συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

«Τελείως αδόκιμη – για να μην πω εκτός κάθε λογικής» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

Σχολιάζοντας την επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παντελώς απαράδεκτους» και ενημέρωσε πως «η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με αναλυτική απάντηση την οποία θα στείλουμε στα Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Συγκεκριμένα ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιώργος Βλαβιανός από το STAR. Ερώτηση για τον κύριο Δένδια. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί η επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ. Πώς προτιθέμεθα εμείς να απαντήσουμε και αν και αν επιταχύνεται η τοποθέτηση κατόπιν τούτου, με αυτά που γράφει η επιστολή, πρέσβη μας στην Τρίπολη της Λιβύης. Ευχαριστώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν, η επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη δεν είπε σε εμάς κάτι καινούργιο, κάτι που η Τουρκία δεν έχει ισχυριστεί και στο παρελθόν. Βεβαίως, αν με ρωτάτε αν μας ευχαρίστησε, θα σας απαντήσω ευθέως όχι, δεν μας ευχαρίστησε καθόλου. Θεωρούμε ότι η Τουρκία έκανε λάθος.

Ήδη, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών. Νομίζω με την πιο καθαρή και αυστηρή γλώσσα απέρριψε πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι και παντελώς ανεδαφικοί. Αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την έκφραση «ανεδαφικοί» σε κάτι που αφορά τη θάλασσα. Αλλά πάντως, εν πάση περιπτώσει, είναι παντελώς απαράδεκτη. Η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θεωρούμε, επαναλαμβάνω, ότι η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας.

Όσον αφορά τα θέματα της Λιβύης, φαντάζομαι ότι πίσω από αυτό είναι η ερώτηση που έχει να κάνει με την, νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση  -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη  δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.


Σχολιάστε εδώ