Ποιον θα προτείνει ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ποιον θα προτείνει ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πρόσωπο εκτός πολιτικής…

-Υπουργοί και βουλευτές πιέζουν υπέρ του Σαμαρά

Πρόσωπο εκτός Νέας Δημοκρατίας προσανατολίζεται να προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να μην έχει ενεργό ανάμειξη στην πολιτική ενώ την Δευτέρα (25/11/2019) από το βήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε πως «ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».

Ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα ρητορικό ερώτημα και στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει πέμπτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία: «Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί σε αυτή την αίθουσα την επόμενη ημέρα;» είπε.

Στην εκτίμηση, το πρόσωπο αυτό να μην έχει ενεργό ανάμειξη στην πολιτική, έχουν καταλήξει κυβερνητικά στελέχη που συνομιλούν μαζί του, αν και ο ίδιος κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Η επιλογή του αυτή υπηρετεί δύο βασικούς πολιτικούς στόχους:

Πρώτον, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ευρύτερης συναίνεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και, δεύτερον, αποφεύγει τον εσωκομματικό σκόπελο που θα είχε να α­ντιμετωπίσει στην περίπτωση που θα επέλεγε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με συνέπεια να δυσαρεστήσει τους άλλους υποψηφίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει σε μια λίστα όπου περιλαμβάνονται τα ονόματα πέ­ντε προσώπων που συγκεντρώνουν τα… τυπικά προσόντα για να διαδεχθούν τον Πρ. Παυλόπουλο. Τρεις άνδρες και δύο γυναίκες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι να λάβει τις τελικές του αποφάσεις –τέλος Δεκεμβρίου– αρχές Ιανουαρίου- δεν θα προκύψει και… έκτη υποψηφιότητα! Στενοί συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει όνομα-έκπληξη, ήτοι, να μην είναι κανένα απ’ όσα έχουν συζητηθεί ή αναφερθεί στα Μέσα Ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα.

Την αρχική απόφαση του κ. Μητσοτάκη να επιλέξει πρόσωπο εκτός Νέας Δημοκρατίας ήρθαν να ενισχύσουν τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών (εβδομάδων). Για την ακρίβεια οι έμμεσες πιέσεις (παραινέσεις) υπουργών και βουλευτών προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, που καλλιεργούν κλίμα διχασμού και εσωστρέφειας. Ήταν αφενός η δήλωση του Ν. Κακλαμάνη, που τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παραμονής του Πρ. Παυλόπουλου στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού και προέταξε το «αβα­ντάζ» του σημερινού Προέδρου, καθώς, όπως τόνισε, έχει εξασφαλισμένη την ευρεία συναίνεση της Βουλής, δεδομένου ότι την υποψηφιότητά του θα υπερψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε χρόνο παράλληλο καταγράφηκαν οι δημόσιες αναφορές υπουργών (Μ. Βορίδης) και βουλευτών (Κ. Καρα­γκούνης, Ανδρ. Κατσανιώτης), που πρότειναν ως καταλληλότερο για το αξίωμα τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Είναι επιπλέον γνωστό ότι μεγάλος αριθμός υπουργών και βουλευτών θα υποδεχόταν με ιδιαίτερη θέρμη μια πρόταση που θα αφορούσε το πρόσωπο του έτερου πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Όσο κι αν εκείνος υπογραμμίζει προς τους συνομιλητές του ότι δεν ενδιαφέρεται. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Σαμαράς, στην περίπτωση που –όπως όλα δείχνουν– δεν θα είναι ο «εκλεκτός» του κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θεωρούν σίγουρο ότι «δεν θα κάτσει καλά», αλλά αδυνατούν να προβλέψουν πόσο θα τεντώσει το σχοινί. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει υπό την επιρροή του 20 και πλέον βουλευτές, εκτίμηση την οποία πάντως δεν συμμερίζονται άλλα κορυφαία στελέχη.

Προβληματισμός υπάρχει στο επιτελείο του πρωθυπουργού και για τις ενδεχόμενες διαρροές, αν και πολλοί θεωρούν πως επειδή η ψηφοφορία είναι φανερή ορισμένοι θα… το σκεφτούν να αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή και να μην υπερψηφίσουν τον υποψήφιο που θα προτείνει. Βουλευτές επισημαίνουν ότι η διαφοροποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη στις εκλογές του 2015, που δεν είχε ψηφίσει τον Πρ. Παυλόπουλο, συνιστά ένα προηγούμενο και αφήνει περιθώρια για αποκλίσεις εκ μέρους των βουλευτών στις επικείμενες ψηφοφορίες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πλήγμα για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό θα ήταν ισχυρό, επιπλέον δεν θα είχε το… δικαίωμα κολασμού των συγκεκριμένων βουλευτών. «Θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να επιβάλλει τιμωρία για ένα ‘‘αδίκημα’’ που και ο ίδιος είχε διαπράξει το 2015», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της παράταξης.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ