Οι 300.000 Έλληνες στόχος του Ράμα

Οι 300.000 Έλληνες στόχος του Ράμα

Ο Έντι Ράμα υπόσχεται διαρκώς, αλλά δεν φαίνεται να τηρεί τις υποσχέσεις του και αυτή είναι μια πάγια τακτική του. Από τα πλέον εύκολα προς επίλυση ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα είναι το θέμα της κατοχύρωσης του αυτοπροσδιορισμού στη διάρκεια της απογραφής τον επόμενο χρόνο. Κι όμως κωλυσιεργεί, δημιουργώντας βάσιμες υποψίες ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει γνήσια, όσο είναι αυτό δυνατόν, καταγραφή της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Και δεν το κάνει φυσικά τυχαία, καθώς αφενός δεν θέλει να αποτυπωθεί η δυναμική παρουσία της ελληνικής μειονότητας και εκτός μειονοτικών περιοχών, όπως, π.χ., στη Χειμάρρα, αφετέρου για να χαϊδέψει και πάλι εθνικιστικά στοιχεία στο αλβανικό πολιτικό σύστημα.

Όμως πρόβλημα θα έχει και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ, καθώς συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης υπό το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει και το Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU). Η εκπρόσωπος του κόμματος έσπευσε να δηλώσει ότι το θέμα του αυτοπροσδιορισμού αποτελεί «κόκκινη γραμμή», προειδοποιώντας την αλβανική κοινωνία για «τον κίνδυνο, 300.000 Έλληνες να διεκδικήσουν μειονοτικές περιοχές στη Χειμάρρα και στην υπόλοιπη Αλβανία…».

[email protected]


Σχολιάστε εδώ