Μπάχαλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μπάχαλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Καταντήσαμε υπηρέτες της Ευρώπης, κάνουμε ό,τι μας διατάζουν

-«Σκοτώνονται» οι υπουργοί για το Μεταναστευτικό – Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη
-Δεν τολμά ο Μητσοτάκης να βάλει στην ΕΕ το θέμα της αλληλεγγύης που προβλέπει το άρθρο 80 της Συνθήκης

Απέλπιδες προσπάθειες να βάλει τάξη στο Μεταναστευτικό καταβάλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενώ η χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε ένα απέραντο hotspot. Εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές των Ευρωπαίων, κυρίως της Γερμανίας, και κάθε τόσο στέλνει «κούφια μηνύματα» προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας τη στήριξη των κρατών-μελών.

Δεν τολμάει, ωστόσο, να προχωρήσει στην αυτονόητη και επιβεβλημένη κίνηση, δηλαδή να θέσει με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της αλληλεγγύης των εταίρων, όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 80 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θυμίζει «Βαβέλ», με τους εμπλεκόμενους υπουργούς να αποποιούνται την αρμοδιότητα και κατ’ επέκταση την ευθύνη για την κατάσταση, που τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αν και πολιτικός προϊστάμενος δηλώνει αρμόδιος μόνο για την Αστυνομία και τη Δημόσια Ασφάλεια, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Γ. Κουμουτσάκος αποφεύγει να μπει στα βαθιά και περιορίζεται σε δημόσιες σχέσεις με τους Ευρωπαίους, ενίοτε και με την Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός όρισε ειδικό συντονιστή τον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Άμυνας Αλκ. Στεφανή, αν και οι Ένοπλες Δυνάμεις ελάχιστα εμπλέκονται στην υπόθεση του Μεταναστευτικού.

Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος αρκείται στο να επιτηρεί τη δράση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία hotspots ανά την επικράτεια. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει εκρηκτική καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα δεν συνιστά αποτελεσματική λύση, στην ουσία πρόκειται για διασπορά του προβλήματος σε ολόκληρη την επικράτεια. Ατράνταχτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν ήταν καλά προετοιμασμένη, δεν είχε σχέδιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το περίφημο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις έρευνες μόλις το 1% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι ανάστατοι καθώς φοβούνται ότι αφενός η έκταση του προβλήματος και αφετέρου η αδυναμία της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει θα επιφέρουν πολιτικό κόστος. Το θέμα κυριάρχησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Καβούρι, όπου οι βουλευτές, εκτός από τις ανησυχίες για την κατάσταση, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς των εμπλεκόμενων υπουργών αλλά και τα έντονα παράπονά τους για το γεγονός ότι δεν έχουν καμία εκ των προτέρων ενημέρωση όσον αφορά τις αποφάσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν φτάσει σε αδιέξοδο καθώς δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε τη στήριξη για να αντεπεξέλθουν στην πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουν να διαχειριστούν. Επιπλέον, οι δήμαρχοι των νησιών φοβούνται ότι θα φτιαχτούν μεν τα κλειστά κέντρα, αλλά είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν σε λειτουργία και τα σημερινά κέντρα υποδοχής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως παρατηρείται και η απροθυμία περιφερειαρχών και δημάρχων να βάλουν πλάτη και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες (προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία οι περισσότεροι) ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε αυστηρή γλώσσα και τους κάλεσε να ενεργοποιηθούν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές έχουν περιέλθει σε απόγνωση, ενώ ο φόβος και η ανησυχία εξαπλώνεται στην επικράτεια με τη μεταφορά προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά.

Υπό το κράτος του πανικού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε –με μεγάλη καθυστέρηση– τη λήψη συ­γκεκριμένων μέτρων: Δημιουργία κλειστών κέντρων σε πέντε νησιά για 18.000 πρόσφυγες, μεταφορά 20.000 από τα νησιά στην ενδοχώρα μέχρι τις αρχές του νέου έτους, επαναπροώθηση 10.000 στην Τουρκία μέχρι το τέλος του 2020, έλεγχο των ΜΚΟ κ.ά. Ωστόσο, από πολλές πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις και ενστάσεις για το κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα αμβλύνουν τα προβλήματα και θα ανακουφίσουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ακόμη και στις τάξεις της κυβέρνησης δεν περισσεύει η αισιοδοξία, ενώ μέχρι πρότινος εμφανίζονταν βέβαιοι ότι τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων θα φανούν σε βάθος εξαμήνου, τώρα τα μεταθέτουν για το καλοκαίρι του 2020. Χωρίς κανείς να είναι βέβαιος ότι η προσδοκία τους αυτή θα δικαιωθεί. Όσον αφορά τα κλειστά κέντρα που θα δημιουργηθούν στα νησιά, η κατανομή των προσφύγων είναι άνιση, καθώς τα μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος και η Χίος, θα δεχθούν ίδιο αριθμό με τα μικρότερα, όπως η Σάμος.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης κάνει λόγο για «αδικία» και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της και να αλλάξει την κατανομή των προσφύγων. Από την άλλη, ενώ η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ζητούν τη σύμπραξη και τη συνέργεια των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, περι­φερειάρχες και δήμαρχοι ενημερώθηκαν από τα Μέσα Ε­νημέρωσης για τα μέτρα που περιλάμβανε το κυβερνητικό πακέτο. Ενστάσεις διατυπώνονται από ορισμένες πλευρές και όσον αφορά τα μέτρα για τις ΜΚΟ, κυρίως για το κατά πόσο αποτελεσματικά μπορεί να αποδειχθούν.

Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις επέδειξαν απροθυμία –αν όχι αδυναμία– να ελέγξουν τις δραστηριότητες των συγκεκριμένων οργανώσεων επί ελληνικού εδάφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλήρη στοιχεία ούτε για το πόσες είναι αυτές οι ΜΚΟ, πόσω μάλλον για τη χρηματοδότησή τους και τους σκοπούς που εξυπηρετούν. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι αρκετές από αυτές δεν περιορίζονται στο να προσφέρουν στήριξη στους πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μας, αλλά, επιπλέον, ενθαρρύνουν κι άλλους να έρθουν από τις πατρίδες τους.

Γκάλοπ χωρίς ερώτηση για το Μεταναστευτικό!

-Γιατί καίει…

Άκρως… ενδιαφέρουσα η τελευταία δημοσκόπηση της PULSE που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, αν και με κάποιες… μικροελλείψεις. Δεν είχε ούτε μία ερώτηση για το Μεταναστευτικό, αν και είναι το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας, καθώς απασχολεί το σύνολο των ελλήνων πολιτών. Εικάζω ότι εκ παραδρομής συνέβη αυτό και όχι επειδή η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα. Υπάρχει ωστόσο και μία δεύτερη εκδοχή, να υπήρχε η ερώτηση, αλλά να μην… άρεσαν οι απαντήσεις του κόσμου στον ΣΚΑΪ, στην κυβέρνηση.

Καθόλου περίεργο να ισχύει αυτό, αφού σε πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll μόλις το 1% δήλωσε ικανοποιημένο με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό. Και προφανώς στον ΣΚΑΪ δεν θέλουν να στενοχωρήσουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ας κρατάνε όμως τα προσχήματα…


Σχολιάστε εδώ