Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κεντρική επιλογή

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κεντρική επιλογή

“Για αυτή την κυβέρνηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέδιο δυναμικών παρεμβάσεων στην ψηφιακή διακυβέρνηση: Την ίδρυση της πλατφόρμας ως μοναδικής πύλης για την πρόσβαση των πολιτών στο Δημόσιο και στις υπηρεσίες του. Τις νέες ταυτότητες με ψηφιακή υποδομή. Και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα πως με ακρογωνιαίο λίθο την αρχή «μόνον άπαξ», το Δημόσιο δεν θα ζητά, πλέον, ξανά και ξανά από τον πολίτη δεδομένα που ήδη του έχουν δοθεί. Γιατί η απλοποίηση διαδικασιών είναι η άλλη όψη της ψηφιοποίησης. Διαφορετικά, απλά μετατρέπουμε την παλιά γραφειοκρατία σε ψηφιακή.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του φάσματος του 5G, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει κλίμακα ως προς τις ψηφιακές της υποδομές και να αξιοποιήσει τα ανοιχτά δεδομένα που δίνουν στο κράτος ένα εργαλείο για να αποτιμά τα αποτελέσματα των πολιτικών του.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία συνειδητή επιλογή. “Μιλώντας για την ψηφιακή μετάβαση, περιέγραψε την οικονομική και κοινωνική μετάβαση της Ελλάδας στο αύριο. Την πολιτική απόφαση η χώρα να γυρίσει σελίδα. Και να βάλει σε αυτήν την υπογραφή της, που θα είναι ηλεκτρονική” είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επίσης έθεσε τους εξής 6 κεντρικούς στόχους.

1. Ίδρυση πλατφόρμας gov.gr ως μοναδικής πύλης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο και τις υπηρεσίες του. Είπε ότι στην αρχή θα συγκεντρωθούν δημόσιες υπηρεσίες που ήδη παρέχουν ψηφιακά υπηρεσίες προσθέτοντας δύο από τις πιο διαδεδομένες πράξεις, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά θα εντάσσονται όλο και πιο νέα στοιχεία.

2. Η έννοια της προσωπικής ταυτοποίησης με τις ταυτότητες νέου τύπου στο πρότυπο της Εσθονίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι έγχρωμες και θα δίνουν τη δυνατότητα ψηφιακών υπογραφών ενώ περιλαμβάνεται και η χρήση ενός ενιαίου αριθμού για τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο.

3. Απλοποίηση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του ομώνυμου εθνικού προγράμματος. Το δημόσιο δεν θα ζητά ξανά δεδομένα που έχουν δοθεί.

4. Πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε εδώ ότι το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό και τόνισε πως «είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις».

5. Καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό. Επ’αυτού αναφέρθηκε στο χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει στην αγορά εργασίας παρότι η χώρα έχει, όπως είπε, απαγορευτικά μεγάλη ανεργία. Μίλησε για έλλειμμα προσωπικού για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και είπε ότι λύση είναι ο ανάλογος προσανατολισμός της εκπαίδευσης και ένα ευρύ σχέδιο επιμορφωτικών προγραμμάτων. Πρόσθεσε ότι 400.000 νέοι έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της απαγορευτικής φορολογίας και του ασφαλιστικού που συνέδεε τις εισφορές με το εισόδημά τους. «Αυτά αλλάζουν ήδη και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αισιοδοξία πιστεύω ότι ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού θα ξανακάνει το βήμα να επιστρέψει στην πατρίδα», συμπλήρωσε.

6. Η αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ