Η Ρωσία ελπίζει σε νέα συμφωνία με την Τουρκία για τους πυραύλους S-400 το 2020

Η Ρωσία ελπίζει σε νέα συμφωνία με την Τουρκία για τους πυραύλους S-400 το 2020

Η Ρωσία ελπίζει να σφραγίσει μια συμφωνία για να παραδώσει στην Τουρκία περισσότερα πυραυλικά συστήματα S-400 το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport, Αλέξανδρος Μιχαήλ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ανέστειλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35, το οποίο ήταν παραγωγός και αγοραστής, προκειμένου να “τιμωρήσει” την Τουρκία για την αγορά μπαταριών S-400 νωρίτερα αυτό το έτος.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει για ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι πυραύλοι δεν είναι συμβατοί με τις άμυνες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν τις έχει επιβάλει ακόμη. Ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία έπρεπε να απαλλαγεί από τα S-400 που είχε ήδη αγοράσει για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ δήλωσε στη συνέντευξή του στο RIA ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν εξ αρχής αφήσει την επιλογή στην αρχική σύμβαση, για περισσότερα συστήματα S-400.

«Ελπίζουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα υπογράψουμε τα έγγραφα της σύμβασης», ανέφερε ο Μιχαήλ. “Αλλά θέλω να τονίσω ότι η στρατιωτική τεχνική συνεργασία με την Τουρκία δεν περιορίζεται στην προσφορά των S-400. Έχουμε μεγάλα σχέδια μπροστά. ”


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιέπ Ερντογάν δήλωσε στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο ότι η χώρα σχεδιάζει να έχει έτοιμο το δικό της τοπικό μαχητικό αεροσκάφος σε 5-6 χρόνια.


Νωρίτερα, έκανε λόγο για προσπάθειες Τούρκων και Αμερικανών να διευθετήσουν τη διαμάχη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ για το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 μέχρι τον Απρίλιο.

“Υπάρχει μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι τον Απρίλιο. Οι υπερασπιστές και οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα προβούν σε αυτές τις προσπάθειες. Πρέπει να δούμε από πού θα φτάσουμε αυτές τις προσπάθειες “, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV όταν ρωτήθηκε πώς θα λύσουν και με ποια σειρά.

Μετά την έναρξη της παράδοσης εξαρτημάτων S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

“Αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει τίποτα για τη χρήση ή μη χρήση τους “, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους σε πτήση προς την Τουρκία από το Κατάρ τη Δευτέρα που πέρασε. “Υπάρχουν βήματα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των κανόνων του ΝΑΤΟ. Οι συνάδελφοί μας θα κάνουν το έργο. ”

Ο Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε κανέναν για να μην εγκαταστήσει ή να χρησιμοποιήσει τα S-400s, δήλωσε, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ο κ. Mevlut Cavusoglu.

Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters o Αλέξανδρος Μιχαήλ της Rosoboronexport δήλωσε ότι η νέα συμφωνία S-400, εάν υπογραφεί, ορισμένα εξαρτήματα των S-400s θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.

Είπε ότι ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για τα στοιχεία που θα γίνουν στην Τουρκία εντούτοις και σε ποιες ποσότητες.

Ο Μιχαήλ ανέφερε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματούν άλλες χώρες που αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό υλικό δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο η ελπίδα της Ουάσιγκτον.

“Μπορείτε να δείτε πόση αυτοπεποίθηση είναι η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία και άλλες χώρες στη διεθνή σκηνή”, ανέφερε.

“Πολλοί είναι ανοιχτά εξοργισμένοι από την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί να τους εμποδίσει να αναπτύξουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις και την τεχνική στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία”, δήλωσε.

Πηγή: Reuters
Φωτο: wikipedia.org


Σχολιάστε εδώ