Τσίπρας: Αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση (video)
Για την εκλογή του ΠτΔ, η ΝΔ προτείνει το αδιανόητο: Μέχρι πέντε ψηφοφορίες, όπου στις δύο πρώτες θα απαιτούνται 200 βουλευτές, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή, η ΝΔ προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας.
Η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτή η παραδοχή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε σε τρεις πυλώνες:
-Εκδημοκρατισμός του πολιτεύματος.
-Διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής και των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.
-Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Ενώ σχολίασε ότι αυτό το σχέδιο «βρήκε απέναντί του τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα, για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».
Και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «Έπρεπε να έρθει η Αριστερά για πρώτη φορά με πλειοψηφία στη Βουλή, για να εκκινήσει η αναθεώρηση του κατάπτυστου άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη Υπουργών. Στα προηγούμενα 40 χρόνια, όσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία, δεν είδαμε καμία σχετική πρωτοβουλία».
«Τον Ιούλιο του 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής_Αναθεώρησης πρώτα με δημόσια διαβούλευση & διάλογο με τους πολίτες. Οι αντιδράσεις από το παλιό πολιτικό σύστημα υπέκρυπταν το φόβο να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του Συντάγματος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε «είναι οι δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να διασφαλίσουν την ατιμωρησία τους. Που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας. Που θέλουν το λαό αμέτοχο, να ψηφίζει μια φορά στα 4 χρόνια & μετά ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».
«Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ του 2018 είχε έναν σκοπό: «την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ΝΔ απορρίπτει την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Η ΝΔ απορρίπτει, επίσης, την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία», ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων».