ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ


Συγγραφέας
MATS STRANDBERG
Μετάφραση
Γιώργος Μαθόπουλος


Έπειτα από είκοσι χρόνια απουσίας ο Γιούελ επιστρέφει στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε για να φροντίσει τη μητέρα του, τη Μόνικα. Η ηλικιωμένη γυναίκα πάσχει από άνοια και εκείνος πρέπει να τη βοηθήσει να μετακομίσει στη Σκιά του Έλατου, ένα ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων.

Εκεί δουλεύει η Νίνα, παιδική φίλη του Γιούελ. Παρότι μεγάλωσαν μαζί, δεν έχουν ξαναμιλήσει από το τέλος της εφηβείας τους, όταν χώρισαν οδυνηρά οι δρόμοι τους.

Μετά την εισαγωγή της στο ίδρυμα η υγεία της μητέρας του Γιούελ επιδεινώνεται ραγδαία. Έχει βίαια ξεσπάσματα. Δείχνει να γνωρίζει πράγματα που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει. Συμπεριφέρεται σαν να την έχει κυριεύσει μια υπερφυσική δύναμη. Μόνο η Νίνα και ο Γιούελ γνωρίζουν τη Μόνικα τόσο καλά ώστε να καταλάβουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Kαι μόνο αν συνεργαστούν θα μπορέσουν να σώσουν την ηλικιωμένη γυναίκα αλλά και τους εαυτούς τους.

Μια ανατριχιαστική ιστορία για τον μεγαλύτερο όλων των φόβων:
να χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου.

Απόσπασμα βιβλίου

Αφουγκράζεται με τεταμμένη προσοχή. Δεν τολμάει ούτε να αναπνεύσει.
Πίσω από την κουρτίνα αχνοφαίνεται το φως της αυγής. Ο Γιούελ σηκώνει το κεφάλι και κοιτάζει με μισόκλειστα μάτια την ώρα στο ψηφιακό ρολόι του παλιού στερεοφωνικού. Ούτε πεντέμισι το πρωί δεν έχει πάει ακόμα.
Το στόμα του είναι στεγνό και τα σεντόνια μούσκεμα από τον ιδρώτα. Κοιτάζει την κλειστή πόρτα και εκπνέει αργά. Η κραυγή ήταν μάλλον ψευδαίσθηση· ένα κατάλοιπο ονείρου που το άφησε στον ύπνο του και δεν το θυμάται πια.
Ακουμπάει ξανά το κεφάλι στο μαξιλάρι. Προσπαθεί να κλείσει τα μάτια του, αλλά τα βλέφαρά του συνεχώς ανοίγουν. Το σώμα του είναι κουρασμένο, αποζητά τον ύπνο, αλλά το μυαλό του βρίσκεται σε εγρήγορση, πλημμυρισμένο από σκέψεις για όσα έχει να κάνει.
Εγκαταλείπει την προσπάθεια. Ψηλαφεί το καλώδιο του λαμπατέρ και βρίσκει τον διακόπτη. Το φως είναι πολύ δυνατό και ο Γιούελ μορφάζει. Ο Μπρετ Άντερσον και η Ντέμπι Χάρι τον κοιτάζουν από τις αφίσες που είναι καρφιτσωμένες στον λοξό τοίχο της γωνίας στην οποία βρίσκεται το κρεβάτι. Η Κάθλιν Χάνα τον κοιτάζει ενθαρρυντικά από μια σελίδα εφημερίδας κολλημένη στον τοίχο στα πόδια του κρεβατιού.
Σήκω. Σήκω. Μπορείς να ξεκινήσεις. Σήκω όρθιος. Κάνε ντους πριν ξυπνήσει η μαμά. Σήκω τώρα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς.
Παραμένει ξαπλωμένος. Το να σηκωθεί απαιτεί να καταβάλει μια δύναμη που δεν έχει μέσα του. Το κρεβάτι είναι ένας τάφος από μουσκεμένα σεντόνια. Θα τρελαθεί αν δεν κοιμηθεί σύντομα μια ολόκληρη νύχτα.
Κοιτάζει επίμονα το δωμάτιο, στο οποίο δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που έφυγε από τον τόπο του. Μόνο ο ίδιος έχει γίνει άλλος άνθρωπος….

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Mats Strandberg γεννήθηκε το 1976. Αγάπησε τα μυθιστορήματα τρόμου από την εφηβική του ηλικία, όταν άρχισε να διαβάζει τα έργα του Στίβεν Κινγκ.
Μαζί με τη Σάρα Μπέργμαρκ Ελφγκρέν δημιούργησαν την τριλογία Engelsfors, που αποτελείται από τα βιβλία Cirkeln (O κύκλος), Eld (Φωτιά) και Nyckeln (Το κλειδί), η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.
Το Cirkeln προτάθηκε για το βραβείο Augustipriset, ενώ το 2015 μεταφέρθηκε στην κινηματογραφική οθόνη.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Η κρουαζιέρα του τρόμου (2019) και Το ίδρυμα (2019).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Τίτλος πρωτοτύπου: Hemmet
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
ISBN: 978-960-04-5039-2


Σχολιάστε εδώ