Συνέδριο ΣΕΠΕ: «Ύψιστο στοίχημα» η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
Η ψηφιακή τεχνολογία και το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι το κυρίαρχο θέμα στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
«‘Yψιστο στοίχημα» για την κυβέρνηση χαρακτήρισε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του Digital Economy Forum 2019.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθούν την Ελλάδα αμερικανικές εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας μαζί με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε τα βασικά σημεία της ψηφιακής πολιτική του κόμματος, τονίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες δημοσιονομκής ασφυξίας ξεμπλόκαρε κονδύλια ύψους να 1, 2 δις ευρώ».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, «η εφαρμογή και η αξιοποίηση της ψηφιακής οικονομίας δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή αλλά ανάγκη επιβίωσης». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό φτάνουν τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στη λίστα των 28 χωρών ως προς την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολίασε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ότι «η τεχνολογία αποτελεί ήδη, εδώ και καιρό, καθημερινότητα για τον τουριστικό κλάδο. Το επόμενο βήμα και το στοίχημα είναι να αρχίσουμε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι να παράγουμε τεχνολογία».
Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών υπογράμμισε ότι «τα υψηλά ποσοστά που κατέχει η Ελλάδα στη χρήση των Social Media αποδεικνύουν το ναρκισσιστικό προφίλ του νεοέλληνα, που δεν δίνει βάση στην ουσιαστική χρήση της τεχνολογίας».
Τον ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιακή τεχνολογία και οι ειδικά οι νέες τάσεις της, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, στον τομέα του λιανεμπορίου επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής. Όπως είπε, πάντως, «ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι το back office για τις επιχειρήσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αυτή που κάνει τις πωλήσεις».
Τον δρόμο προς μια νέα, σύγχρονη, ψηφιακή Ελλάδα, η οποία απαντά με αξιώσεις στις απαιτήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ανοίγει ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΤΠΕ), επαναπροσδιορίζοντας τους όρους της ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία, το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η χώρα είναι να διασφαλίσει τη διάχυση της τεχνολογίας παντού και σε όλους, πολίτες, κράτος, επιχειρήσεις, τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους, με στόχο την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Η ψηφιακή τεχνολογία, ως ο αναγκαίος καταλύτης, δημιουργεί ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικής ανάπτυξης, ικανό να μετασχηματίσει ριζικά όλους τους κλάδους της οικονομίας, τη λειτουργία της Πολιτείας, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.
Στα παραπάνω συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2019 με τίτλο “Leading Greece to Growth”, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
«Η ψηφιακή βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο καταλύτη για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της διάχυσης της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και κράτους» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE & Deputy Chairman WITSA, κ. ο Γιάννης Σύρρος, ανοίγοντας το digital economy forum 2019 “Leading Greece to Growth”. «Σε αυτήν την ψηφιακή κοσμογονία, οφείλει να συντονιστεί και η χώρα μας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, στον οποίο η Ελλάδα έχει να επιδείξει ισχυρή παρουσία, διαρκή καινοτομία και διεθνή τεχνογνωσία, αλλά και εμπειρία» υπογράμμισε ο κ. Σύρρος.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Director of Innovation EMEAR, Cisco, κ. Νίκος Χρυσός σημείωσε: «Δεν βλέπουμε την Ελλάδα ως πελάτη. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως συνεργάτη. Το κέντρο καινοτομίας στη Cisco, που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ακριβώς την πραγμάτωση αυτής της σχέσης». Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte, κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους ξένους επενδυτές. Ζητούμενο η παροχή φορολογικών κινήτρων και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Να βελτιωθούν τα κίνητρα, που δίνονται για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης».
Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες
Τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών για την περαιτέρω ανάπτυξη όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στη θεματική ενότητα «Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες». «Η εφαρμογή και η αξιοποίηση της ψηφιακής οικονομίας δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή αλλά ανάγκη επιβίωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε το άλμα στην ανταγωνιστικότητα, αν οι νέες τεχνολογίες δεν έρθουν στο επίκεντρο». Όπως είπε ο ίδιος, μία χώρα που θέλει να γίνει διεθνές τεχνολογικό hub νέων τεχνολογιών δεν μπορεί να μην έχει μια διεθνή έκθεση τεχνολογίας, προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση της πρώτης διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα, «BEYOND 4.0» τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολίασε στη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Η τεχνολογία αποτελεί ήδη, εδώ και καιρό, καθημερινότητα για τον τουριστικό κλάδο. Το επόμενο βήμα και το στοίχημα είναι να αρχίσουμε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι να παράγουμε τεχνολογία».
Τον ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιακή τεχνολογία και οι ειδικά οι νέες τάσεις της, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, στον τομέα του λιανεμπορίου επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το back office για τις επιχειρήσεις, η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι αυτή που κάνει τις πωλήσεις».
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέες επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες και οι οικογενειακές, προκειμένου να επιτύχουν την ομαλή μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του, ΣΕΒ, κ. Γιώργος Ξηρογιάννης τόνισε: «Ωριμάζουμε μαζί με τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας και μαζί συζητάμε και χτίζουμε το ψηφιακό αύριο».
Η πρωινή ενότητα του digital economy forum 2019 “Leading Greece to Growth” έκλεισε με την ομιλία του Director for Member Relations and Digital Transformation του DIGITALEUROPE, κ. Ray Pinto. Ο κ. Pinto αναφέρθηκε στη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αξιοποίησή τους. Υπογράμμισε ότι έως το 2025 η παγκόσμια ψηφιακή οικονομία θα αντιστοιχεί στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Mε πληροφορίες και από την ΕΡΤ1