Συνέδριο του Ινστιτούτου κατά της Απάτης: “Integrity the ultimate brand”
Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Αthens το ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου κατά της Απάτης, ACFE Greece, επικεντρωμένο, φέτος, στην ακεραιότητα, με τίτλο ‘’Integrity the ultimate brand’’.
Στην έναρξη του συνεδρίου, η Ευη Δημητρούλια, Πρόεδρος του Ινστιτούτου κατά της Απάτης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, υπογράμμισε ότι η ακεραιότητα είναι μια ισχυρή ηθική πυξίδα, που βοηθάει στην αποτροπή παράνομων ενεργειών και συμπεριφορών όπως η απάτη και η διαφθορά.
Ο Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Χρηματοπιστωτικού Συστήματος χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου και ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ακεραιότητα και ειδικότερα την ανάπτυξη κουλτούρας ακεραιότητας. Εστίασε την παρουσίασή του σε τρείς άξονες στους οποίους προωθούνται πρωτοβουλίες: στον τραπεζικό κλάδο με στόχο να καταστεί εύρωστος και να είναι σε θέση να προσελκύσει επενδυτές, στην κεφαλαιαγορά ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τρομοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Aγγελος Μπίνης, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επισήμανε ότι η διαφθορά επηρεάζει την ανάπτυξη της οικονομίας ενός κράτους και ότι η ακεραιότητα δεν συνιστά προσωρινό «trend» αλλά ήρθε για να μείνει. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη δόμησης ενός μετώπου θωράκισης απέναντι στην απάτη που να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Διαμόρφωση κουλτούρας, σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών και λογοδοσία.
Ακολούθως, η Bασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε στην εντατική προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην ελληνική νομοθεσία όσον αφορά την απάτη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξαιρετικοί ομιλητές, όπως ο Mιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, ο Aντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος, EBEN Greece, ο Iωάννης Ρουκάς, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ Μακεδονίας, οι οποίοι τόνισαν ότι αν δεν υπάρχει διαφάνεια, καθίσταται δυσχερής η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και των οργανισμών.
Ο Xρήστος Κουκάκης, Γενικός Διευθυντής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων υποστήριξε ότι η ακεραιότητα πρέπει να διέπει όλες τις αρχές του δημοσίου βίου και ειδικά τις συμβάσεις, εκκινώντας από την αρχή της διαδικασίας μέχρι και την τελική αποπληρωμή.
Στην ενότητα Corporate Governance, A Tool To Ensure Business Integrity, ο Παναγιώτης Γεωργίου, Πρόεδρος Emeritus του ACFE Greece, Πρόεδρος της Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε, μέλος ΔΣ της Eθνικής Ασφαλιστικής, υποστήριξε ότι η ευημερία μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις έννοιες της ακεραιότητας και της διαφάνειας, εκτιμώντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διατήρησή τους στην πορεία των διαδικασιών. H Bασιλική Σκούμπα, Legal Counsel, Internal Audit Division της Εθνικής Ασφαλιστικής, πρόσθεσε, ότι η εταιρική διακυβέρνηση επηρεάζεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εταιριών, όπως η δομή τους και η εταιρική σύνθεση.
Ο Aνδρέας Κίτσιος, Fraud Practice Leader, SAS Greece and Eastern Europe παρουσίασε την διεπιστημονική, παγκόσμια έρευνα του ACFE που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την SAS και έκανε λόγο για την επόμενη ημέρα ως αφορά στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την διασφάλιση της ακεραιότητας, εξαίροντας την σημασία των Data Analytics και του Artificial Intelligence (ΑΙ).
Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα Archeology & Antiquities Trade A Fraud Examiner’s Perspective, η Mαρία Γκιώνη, Προϊσταμένη Εσωτερικού Ελέγχου, ΕΔΟΕΑΠ έθιξε το ενδιαφέρον θέμα της ακεραιότητας στην αρχαιολογία φέρνοντας το παράδειγμα του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων μέσω της περίπτωσης ενός αττικόμορφου αγγείου, αναδεικνύοντας το πρόβλημα του ‘’ξεπλύματος’’ χρημάτων μέσω έργων τέχνης που αγγίζει τα τελευταία χρόνια τα 7,5 δισ. δολάρια.
Στην Κεντρική ομιλία του συνεδρίου του ο John Gill, Vice President, του Association of Certified Fraud Examiners, μίλησε για την σημασία της ηθικής στην εγκαθίδρυση της ακεραιότητας τόσο στα άτομα όσο και στις εταιρίες, η ένταξη της οποίας αποτυπώνεται μέσα από κανόνες και συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας παραδείγματα πραγματικών υποθέσεων, ότι θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που επιβάλλουν αυτούς τους κανόνες και φροντίζουν για την τήρησή τους.
Για Integrity Analytics, μίλησε ο Γιάννης Δρακούλης, Associate Partner, Forensic & Integrity Services της EY και ανέλυσε τα συμπεριφορικά στοιχεία της ακεραιότητας μέσα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Συνέχισε μιλώντας για την Integrity Agenda, η Κυριακή Κατσάνη, Senior Manager, Forensic & Integrity Services της EY, και τόνισε ότι η ακεραιότητα συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο ενός καλύτερου επαγγελματικού κόσμου, μιλώντας, ωστόσο, για ηθικά ‘’κενά’’ που μπορεί να προκύψουν στη λειτουργία μιας επιχείρησης που είναι ικανά να οδηγήσουν σε φαινόμενα αδιαφάνειας.
Παράλληλα, για Achieving Third Party Integrity μίλησε, η Μαρία Καραγεώργου, Training, Policies and Prevention Dept., OTE Group αναλύοντας το επιτυχημένο μοντέλο που ακολουθεί ο ΟΤΕ.
The Need For A New Social Contract In Business ήταν το θέμα της παρουσίασης του Κώστα Πανάγου, Head of Corporate Security Risk and Compliance, Vodafone Greece, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης του πληθυσμού στους παραδοσιακούς θεσμούς, ως απόρροια της έλλειψης ακεραιότητας, ενώ αντίθετα υπάρχει αύξηση πίστης σε ιδιωτικούς όπως οι επιχειρήσεις.
Η Σπυριδούλα Σιδηροπούλου, Οperational Governance, Risk & Compliance Manager, Τειρεσίας, στην παρουσίαση της με θέμα Tiresias: Reliable Information For Right Decisions μίλησε για τη σημασία των γραφείων πίστης παγκοσμίως, τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές πληροφορίες ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές και αποφεύγεται η απάτη.
Παράλληλα, στην παρουσίασή του με τίτλο ALLIANCE AND INTEGRITY ο Συνταγματάρχης Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Οικονομικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μίλησε για την σημασία της διαφάνειας και της ακεραιότητας και των εργαλείων που τις διασφαλίζουν και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Από την πλευρά του, στην εισήγηση με τίτλο The Regulatory Environment Of Pharma Industry: Disrupting Fraudulent Practices ο Γιώργος Ρουσάλης, Promotional Materials Compliance Manager (Greece, Cyprus, Malta), Pfizer Hellas μίλησε για την ανάγκη ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου και στον ευαίσθητο φαρμακευτικό κλάδο για την αποφυγή παρανομιών και διατήρηση της ακεραιότητας.
Fighting Fraud & Corruption: The World Bank Perspective ήταν το θέμα της παρουσίασης της Mαρίας Τριανταφυλλίδου, Senior Investigator Integrity Vice Presidency (INT), της World Bank, η οποία μίλησε για το συγκροτημένο σύστημα καταπολέμησης αδιαφάνειας της Τράπεζας, το οποίο στηρίζεται στην έρευνα των καταγγελιών διαφθοράς, στην αναζήτηση δυσλειτουργιών στις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά και στην ενδυνάμωση των εθνικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση.
Με θεαματικό κλείσιμο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου και τον Paul Ευμορφίδης, Founder and CEO, COCO-MAT που έδωσε μια άλλη διάσταση στην Ακεραιότητα με την ανθρωποκεντρική του εταιρική προσέγγιση, περιγράφοντας τα εμπόδια του να κάνεις επιχειρείν με ακεραιότητα και πίστη στη βιώσιμη ανάπτυξη.