Στα 700 δισ. ευρώ ανεβάζει την αξία της ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση

Στα 700 δισ. ευρώ ανεβάζει την αξία της ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση

-Προσβλέπει σε αύξηση φόρων κατά 140 εκατ. ευρώ, ήτοι συν 15%

Άγρια φοροκαταιγίδα κρύβεται πίσω από την… αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την ένταξη των αγροτεμαχίων και άλλες σκέψεις που κάνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με έναν και μοναδικό στόχο: Το πώς θα αυξήσουν τα έσοδα, εκτιμώντας ότι με αυτές τις… επεκτάσεις σε αφορολόγητα μέχρι σήμερα πεδία προκύπτει δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των… όπλων που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα της Εφορίας. Η μέση αύξηση υπολογίζεται στο 15% στη φορολογία των ακινήτων, που σήμερα είναι γύρω στα 478 δισ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 130 δισ. ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Από αυτήν τη νέα… ύλη τα έσοδα υπολογίζονται στα 140 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η φορολογητέα αξία των ακινήτων είναι περίπου 600 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι με την ένταξη των… αγροτεμαχίων να… επεκταθεί στα 700 δισ. ευρώ. Με το… επιχείρημα ότι μέσα στην κρίση η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων είχε αποτιμηθεί, εν όψει της καθιέρωσης του ΕΝΦΙΑ, σε 547 δισ. ευρώ και σε 151 δισ. ευρώ τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

Ποντάρει, όμως, η κυβέρνηση και στις διαφαινόμενες ανατιμητικές τάσεις που καταγράφονται στην κτηματαγορά, οπότε στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει… αισιοδοξία ότι θα καταγραφεί ανάλογη… ανατιμητική τάση και στο Ταμείο του Δημοσίου. Υπό την προϋπόθεση ότι θα… προκύψει αδήλωτη περιουσία 100 δισ. ευρώ, οπότε θα δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος των 400 εκατ. ευρώ που αναζητεί η κυβέρνηση.

Μόνο που όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου…


Σχολιάστε εδώ