Πάπας Φραγκίσκος: Η μετανάστευση, βασικό ηθικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γενιά μας

Πάπας Φραγκίσκος: Η μετανάστευση, βασικό ηθικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γενιά μας

Επίσκεψη στην Ταϊλάνδη πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάπας και κατά τη διάρκειά της αναφέρθηκε σε ένα από τα αγαπημένα του θέματα, τη μετανάστευση, «ένα από τα βασικά ηθικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μας».

Ο Πάπας είχε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον ταϊλανδό πρωθυπουργό, ενώ συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας Μάχα Βατζιραλονγκόρν.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τις Αρχές της Ταϊλάνδης να προστατεύσουν «την αξιοπρέπεια» των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και δουλείας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε ομιλία του ενώπιον κρατικών αξιωματούχων, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, υπογράμμισε: «Πρέπει να εγγυηθούμε στα παιδιά μας ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και σε αυτές τις γυναίκες και σε όλα αυτά τα παιδιά που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και πέφτουν θύματα βίας και εκτίθενται σε κάθε είδους εκμετάλλευση, δουλεία και κακοποιήσεις».

Στη Νοτιοανατολική Ασία εξακολουθούν να καταγράφονται πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Στην περιοχή αυτή «σχεδόν το 70% των θυμάτων σωματεμπόρων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση είναι ανήλικα», ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος στην τελευταία του έκθεση το 2019. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω webcam, κυρίως στις Φιλιππίνες αλλά και στην Ινδονησία, την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη.

Να σημειώσουμε ότι η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας θεωρείται αδίκημα από το 2015 στην Ταϊλάνδη και έχει δημιουργηθεί και ειδική μονάδα στην αστυνομία που ερευνά περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μέσω του διαδικτύου.

Ο Πάπας μετά την Ταϊλάνδη συνέχισε την περιοδεία του με επίσκεψη στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα.
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σημερινού κόσμου και «βγαίνει» από τα σύνορα του Βατικανού, προσπαθώντας να προσφέρει με το κύρος του…


Σχολιάστε εδώ