Δώρο στον Ζάεφ οι υποχωρήσεις του Μητσοτάκη – Κόντρα στο ΟΧΙ του γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν

Δώρο στον Ζάεφ οι υποχωρήσεις του Μητσοτάκη – Κόντρα στο ΟΧΙ του γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Και ξαφνικά… αγαπήθηκαν!

Το άγχος της κυβέρνησης να ξεπεράσει τον σκόπελο του Σκοπιανού και της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς να στείλει λάθος μηνύματα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη διορθωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να μονιμοποιηθούν οι παραβιάσεις της Συμφωνίας, αναδεικνύουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και το πλαίσιο της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στα Σκόπια την Τρίτη.

Η κυβέρνηση, η οποία θέλει να διευθετηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εκκρεμότητες με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να απαλλαγεί από το βάρος τού να απολογείται καθημερινά στους ψηφοφόρους της για την εφαρμογή της Συμφωνίας, την οποία χαρακτήριζε επιζήμια για τη χώρα, κινδυνεύει να πέσει στο άλλο άκρο.

Η απόφαση του Προέδρου Μακρόν να μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη «Βόρεια Μακεδονία» ήταν μια ανεπιθύμητη κίνηση για την κυβέρνηση, καθώς όσο διατηρείται η εκκρεμότητα αυτή και η ίδια θα πρέπει καθημερινά να τοποθετείται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της «Βόρειας Μακεδονίας» και συγχρόνως να έχει απέναντί της μια κυβέρνηση η οποία παραπαίει και κάθε άλλο παρά είναι πρόθυμη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Δένδιας, πηγαίνοντας στα Σκόπια και εκφράζοντας μια στάση εντελώς διαφορετική από εκείνη της Γαλλίας και του Μακρόν, πρακτικά στηρίζει τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει βρεθεί σε θέση αδυναμίας μετά το γαλλικό βέτο. Κάτι που πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σοφή επιλογή, εάν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Ζάεφ ηττηθεί στις πρόωρες εκλογές από το αντιπολιτευόμενο, δεξιό και εθνικιστικό, VMRO.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του την Παρασκευή (στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου) δεν έκρυψε την προτίμησή του για τον κ. Ζάεφ, δηλώνοντας ότι «με την απόδοση ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’ θα αποκτήσει η κυβέρνηση εκείνη πολιτικό ανάστημα για να δείξει κέρδη (!) στην εσωτερική κοινή γνώμη και τότε θα αποκτήσουμε και εμείς δυνατότητα, μέσα στο πλαίσιο των κεφαλαίων που θα ανοίγουν, να εξηγήσουμε γιατί μερικά πράγματα πρέπει να διορθωθούν».

Ο κ. Δένδιας επίσης δήλωσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες αυτές, εφόσον προσεγγίσουν το ευρωπαϊκό κε­κτημένο, «θα λύσει και τα διμερή μας προβλήματα». Εκτίμηση που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη, αν κρίνουμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες, το καθεστώς υποψήφιας χώρας δόθηκε πριν από 20 χρόνια και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από 14 χρόνια, αλλά αυτό καθόλου δεν συνέβαλε στην επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Στην παρούσα συγκυρία δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση στα Σκόπια ότι η Ελλάδα καίγεται πιο πολύ και από την ίδια τη «βορειομακεδονική» πλευρά για να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη χώρα, ενώ είναι γνωστό ότι έχει παρά πολλά ακόμη να κάνει για να μπορέσει να ανοίξει η διακυβερνητική διάσκεψη για την έναρξη των ε­νταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Σκόπια θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τη χαλαρή αυτή ελληνική στάση αλλά και το κλίμα πιέσεων που αντιλαμβάνονται ότι έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να τηρήσει πιστά τη Συμφωνία. Και με τον τρόπο αυτό θα παραπέμπουν διαρκώς στο μέλλον και στην ενταξιακή πορεία την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όμως, με την εξαίρεση του άρθρου εκείνου που προβλέπει ότι η πλήρης α­ντικατάσταση των εσωτερικών εγγράφων, ώστε να έχουν τη νέα ονομασία, θα γίνει πέντε χρόνια μετά το άνοιγμα του αντίστοιχου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, σε κανένα άλλο σημείο της η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνδέει την εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Επομένως, αποτελεί δώρο προς τα Σκόπια η τακτική που επιλέγει η κυβέρνηση, αφού παραπέμπει την πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον και τη συνδέει αυθαίρετα με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντί να απαιτήσει την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας πριν ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Γιατί με αυτό το κεκτημένο οι Σκοπιανοί θα μπορούν να κωλυσιεργούν στο διηνεκές και να αγνοούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, εάν μάλιστα υπάρξει κάποια ακόμη ανεπιθύμητη εξέλιξη στην ευρωπαϊκή πορεία τους.
Στην επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με τη «βορειομακεδονική» κυβέρνηση το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και τη δυνατότητα ανάπτυξης σε εμπορικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, στις υποδομές και στον τουρισμό, γι’ αυτό άλλωστε συνοδεύεται και από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για διεθνείς οικονομικές σχέσεις κ. Φραγκογιάννη. Προφανώς είναι θετική αυτή η πρωτοβουλία, καθώς, αν και οι έλληνες επιχειρηματίες δεν έλειψαν ποτέ από τα Σκόπια, η εξάλειψη του πρακτικού προβλήματος με το όνομα δημιουργεί νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

Η στήριξη δεν είναι λευκή επιταγή
Θα πρέπει όλοι όμως να γνωρίζουν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι επιθυμητή και συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για την επίλυση των διμερών προβλημάτων. Αν ίσχυε αυτός ο κανόνας, τότε θα είχαν επιλυθεί τα προβλήματα τόσο με την Αλβανία, όσο και με την τότε ΠΓΔΜ, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις κυριαρχούσαν στην οικονομία των δύο χωρών – ειδικά η Αλβανία ζούσε με τα εμβάσματα εξ Ελλάδος.

Ο κ. Δένδιας, πέραν των μηνυμάτων στήριξης, οφείλει να εξηγήσει στην ηγεσία της γειτονικής χώρας αλλά και στην αντιπολίτευση ότι η ελληνική στήριξη δεν είναι λευκή επιταγή και ότι μέχρι να έρθει και πάλι στα ευρωπαϊκά όργανα η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Και αυτά θα αποτελέσουν το κριτήριο για την τελική ελληνική στάση, που δεν πρέπει να είναι δεδομένη.


Σχολιάστε εδώ