Άμυνα ο Κυριάκος, επίθεση ο Τσίπρας

Άμυνα ο Κυριάκος, επίθεση ο Τσίπρας

«Η πόλωση συμφέρει τον Τσίπρα, δεν θα πέσουμε στην παγίδα», ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο της σφοδρής αντιπαράθεσης που είχαν την Παρασκευή στη Βουλή.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι πεπεισμένοι ότι το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει τακτική «τυφλής σύ­γκρουσης» με την κυβέρνηση. Κι αυτό για να μεταθέσει τη δημόσια συζήτηση από τα εσωκομματικά, να απομειώσει τη σημασία των ενστάσεων που διατυπώνονται από κορυφαία στελέχη («53») ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί. Αλλά πρωτίστως με στόχο να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον «ιδεολογικό εχθρό», την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα ανεβάζει τους τόνους του αντιπολιτευτικού του λόγου όσο εντείνεται το κλίμα αμφισβήτησης στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλούνται μάλιστα τις «ύβρεις» και τους οξείς χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε σε βάρος του κ. Μητσοτάκη στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, του τύπου «δεν είστε μόνο ψεύτης αλλά και δειλός».

Ο τελευταίος έχει αποφασίσει να μην παρασυρθεί στο γήπεδο που επιχειρεί να τον βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρέπει να του κάνουμε τη χάρη να παίξουμε το παιχνίδι του», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του. Το είπε ξεκάθαρα και στη Βουλή: «Εγώ δεν πρόκειται να σας ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω…».

Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να κινηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο για έναν επιπλέον λόγο: Θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός, ύστερα από τόσα χρόνια, έχει κουραστεί από τις πολιτικές αψιμαχίες και τις συγκρούσεις και εξοργίζεται με όσους μετέρχονται τη συγκεκριμένη τακτική. Επιπλέον, αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη συμπάθεια τους πολιτικούς που επιλέγουν τους χαμηλούς τόνους και επιδιώκουν τη συναίνεση.


Σχολιάστε εδώ