Αλ. Τσίπρας για την κυβέρνηση: Κάνει «χάρες» στην «παρασιτική ολιγαρχία και επιχειρηματική ελίτ»

Αλ. Τσίπρας για την κυβέρνηση: Κάνει «χάρες» στην «παρασιτική ολιγαρχία και επιχειρηματική ελίτ»

– Οι Financial Times “δεν ανακάλεσαν”, παρά την επιστολή της κυβέρνησης, διότι πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλια του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα: «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς» εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι εφαρμόζει το δόγμα του νόμου και της τάξης με την εξαίρεση, όμως, των «τραπεζιτών» και των «καταχραστών του δημόσιου χρήματος».

“Μόλις τέσσερις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται να κερδίσουν το χαμένο έδαφος τεσσάρων ετών. Επαναφέρουν την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια” είπε.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση πέρασε «νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεσή τους τελεσιδικήσει», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για 1,2 δισ. κλεμμένου χρήματος που μπορεί πλέον να αποδεσμευτεί. «Για ποιο λόγο ανοίξατε αυτό το νομοθετικό παράθυρο και τώρα ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του, να τα εξαφανίσει και μετά εάν καταδικαστεί τρέχα γύρευε», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει με “ονοματεπώνυμα”. Και αναφέρθηκε στον Κων. Φρουζή του “σκανδάλου Novartis” ο οποίος, όπως είπε, «παραδέχθηκε ότι με το νόμο θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του».

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι αποτελεί “δημοσιογραφικό λάθος” το δημοσίευμα των Financial Times χαρακτηρίζοντας “ψευτομεταβατική” τη διάταξη και σημειώνοντας ότι αναφέρεται μόνο στη δυνατότητα του δικαστικού οργάνου σε τρεις μήνες να κρίνει εάν έχει παρέλθει το 18μηνο της παραγραφής. Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι’ αυτό “δεν ανακάλεσε” η εφημερίδα παρά την επιστολή τής κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.

Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ δεν έχουν μπει στο αρχείο. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται”.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

«Σήμερα έρχεστε και εσείς και το ΚΙΝΑΛ, χωρίς ντροπή, αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων», ανέφερε και απηύθυνε ερώτημα στον πρωθυπουργό εάν στόχος είναι να εξασφαλιστεί από τώρα «ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis».

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ