Κώστας Γεωργουσόπουλος: Ξεκίνησε για σολίστ, ήταν και σκιτσογράφος…

Κώστας Γεωργουσόπουλος: Ξεκίνησε για σολίστ, ήταν και σκιτσογράφος…

«Ο Γιάννης Σπανός είχε ξεκινήσει (και δεν είδα να σταματάει κανείς σ’ αυτή του την περίοδο) ως σολίστ του πιάνου. Έφυγε από την Ελλάδα και το Κιάτο για να σπουδάσει τον Σοπέν και να παίξει τον Σούμαν. Δυστυχώς η εφηβεία συχνά προδίδει τους πρώιμους καλλιτέχνες. Η επισταμένη και επίμονη άσκηση κούρασε τα δάχτυλά του και έπαθε κάκωση στους τένοντες. Έτσι εγκατέλειψε το όραμα του σολίστ στις μεγάλες σάλες της Ευρώπης και της Αμερικής. Κανείς δεν φαντάζεται πώς συνέχισε!

Όταν μόλις είχε έρθει στην Αθήνα μετά την επιτυχημένη συνθετική του εργασία στο Παρίσι και συναντηθήκαμε ο συγγενής μου μέγας γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος με ρώτησε να μάθω αν είχε καμιά συγγένεια με τον γελοιογράφο Σπανό που δημοσίευε σκίτσα στην ιταλική μεγάλη εφημερίδα ‘‘Κοριέρε ντε λα σέρρα’’.

Τον ρώτησα και με έκπληξη πληροφορήθηκα πως ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Σπανός ο ελληνοϊταλός γελοιογράφος! (Τώρα με το Διαδίκτυο κά­ποιος ειδικός στα Μέσα μπορεί να αναζητήσει στα ηλεκτρονικά αρχεία του ιταλικού Τύπου την περίοδο γύρω στα 1963-63 τα σκίτσα του)».

Υπογραφή: Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας


Σχολιάστε εδώ