Υπερδιπλάσιο του στόχου το πλεόνασμα στα 5,75 δισ. – Από την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις για διανομή “μερίσματος”

Υπερδιπλάσιο του στόχου το πλεόνασμα στα 5,75 δισ. – Από την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις για διανομή “μερίσματος”

Υπερδιπλάσιο του στόχου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο στο δεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 5,75 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,314 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας την εκτέλεση προϋπολογισμού δεκαμήνου, τα καθαρά έσοδα Οκτωβρίου είναι αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά τι υψηλότερο από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των εσόδων που καταγράφεται τον Οκτώβριο παρά το μικρό της μέγεθος θεωρείται σημαντική διότι δείχνει ότι υπεραντισταθμίζονται απώλειες 120 – 150 εκατ. ευρώ μηνιαίως από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το σύνολο του υπερπλεονάσματος και στη συνέχεια (κι εντός του έτους) τα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το δημοσιονομικό περιθώριο θα είναι κατά τι υψηλότερο από τα 346 εκατ. ευρώ που εγγράφονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί κι ένα υπόλοιπο του αποθεματικού του φετινού προϋπολογισμού το οποίο είναι “αχρησιμοποίητο” και μπορεί δυνητικά επίσης να διατεθεί.

Οι τελικές αποφάσεις θα είναι τέτοιες που να αφήνουν ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας για πιθανούς αστάθμητους παράγοντες, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Υπενθυμίζουν ότι πέραν των σχεδιαζόμενων νέων παρεμβάσεων έχει ήδη υπολογιστεί η προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων (από το 100% στο 95%) το οποίο και δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί φέτος.

Επιπλέον αυτών εξετάζεται η χρηματοδότηση των ΥΚΩ της ΔΕΗ φέτος από την προαναφερθείσα υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νεότερα στοιχεία με προβλέψεις για την πορεία των εσόδων ανά τομέα τα οποία θα δίνουν μια καλύτερη εικόνα του δημοσιονομικού περιθωρίου. Θα τύχουν επεξεργασίας τις επόμενες μέρες ώστε να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού από την προσεχή εβδομάδα.

Δεν θα υπάρχει ωστόσο σχετική αναφορά στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται την Πέμπτη. Αστάθμητοι παράγοντες θεωρούνται η πορεία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το οποίο συνεχίζει να δείχνει υστέρηση και τον μήνα Οκτώβριο αλλά και η πορεία φόρων όπως τα καπνικά προϊόντα.

Ολόκληρο το άρθρο στο capital.gr


Σχολιάστε εδώ