Τι φοβάται ο Μητσοτάκης…

Τι φοβάται ο Μητσοτάκης…

…και κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκλογικό νόμο

-Κόντρες και διαφωνίες υπουργών – Ανήσυχοι οι βουλευτές για το αλαλούμ στην κυβέρνηση – Αστάθμητος παράγοντας ο Σαμαράς

Η επιμονή του Κυρ. Μητσοτάκη να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εντείνει το κλίμα αμφιβολίας (σύγχυσης) εντός της κυβέρνησης.

Παράλληλα αυξάνει σταδιακά την ένταση και τις τριβές στις τάξεις των βουλευτών, που καθώς βαδίζουν στα τυφλά είναι λογικό να ανησυχούν τόσο για τις προοπτικές της κυβέρνησης, όσο και για το πολιτικό τους μέλλον.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται και πληθύνονται τα κρούσματα ασυνεννοησίας, οι κόντρες και οι αστοχίες υπουργών, καθώς επίσης και οι απρόβλεπτες δηλώσεις βουλευτών, που τροφοδοτούν το κλίμα εσωστρέφειας και διαμορφώνουν συνθήκες ενός γενικευμένου αλαλούμ. Που επιβαρύνεται περαιτέρω από τη γενικότερη αίσθηση που υπάρχει εντός κι εκτός κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης «διοικεί» με ένα «κλειστό κλαμπ» συνεργατών, συμβούλων, τεχνοκρατών κ.ά., ο αριθμός των οποίων αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά.

Αστάθμητος παράγοντας σε όλα τα παραπάνω ο Αντ. Σαμαράς, αφού κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση του αν δεν προταθεί (όπως όλα δείχνουν) από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στελέχη της παράταξης θεωρούν ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Μητσοτάκη.

Το θέμα του εκλογικού νόμου αλλά και αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκαν από τους γαλάζιους βουλευτές στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το περασμένο Σάββατο στο Καβούρι. Και για τα δύο θέματα ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε επιμελώς όχι μόνο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του αλλά και να ορίσει έστω κάποιο χρονοδιάγραμμα. Γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες και την αγωνία των βουλευτών. Ακόμη και αν έχει καταλήξει σε κάποιες πρώτες αποφάσεις, ο πρωθυπουργός επιλέγει να μην τις δημοσιοποιήσει, αφενός για να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και αφετέρου επειδή γνωρίζει ότι θα υπάρξουν και διαφωνίες και αντιδράσεις. Ότι θα βρεθεί και εκείνος αντιμέτωπος με τους… δικούς του «μπαχαλάκηδες».

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν ο νέος εκλογικός νόμος να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση εντός του τρέχοντος έτους, τώρα έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις (παζάρια) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικώς το Κίνημα Αλλαγής. Αλλά κυρίως για να προετοιμάσει τους βουλευτές του για τις ανακατατάξεις που θα προκαλέσουν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές.

Παιχνίδι… καθυστέρησης παίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης και στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η αδημονία στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζει στροφές. Έχει δηλώσει ότι την απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει θα τη λάβει στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Η ονοματολογία και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δίνει και παίρνει και προϊόντος του χρόνου ο κατάλογος των… υποψηφίων θα μεγαλώνει.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ν. Κακλαμάνης επανέλαβε την πρότασή του για στήριξη του Πρ. Παυλόπουλου, ο Μ. Βορίδης πρότεινε για… αντικαταστάτη του τον Αντ. Σαμαρά, ενώ από άλλους βουλευτές γίνεται αναφορά στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή. Όλα αυτά δείχνουν ότι η υπόθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για τον πρωθυπουργό και η όποια επιλογή να συνοδευτεί από αντιδράσεις και απρόοπτα τόσο καθ’ οδόν προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου όσο και στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Αλαλούμ
Κλιμακώνονται τα φαινόμενα αστάθειας και ασυνεννοησίας στην κυβέρνηση, ενώ οι δημόσιες παρεμβάσεις και οι αστοχίες υπουργών και βουλευτών δημιουργούν –πολιτικά επιζήμιο– κλίμα σύγχυσης. Τροφοδοτούν την εσωστρέφεια και απογοητεύουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους. Το ασφυκτικό μοντέλο διοίκησης, με συμβούλους, επόπτες, ελεγκτές κ.ά., που έχει οικοδομήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει νερά, στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν ξεκινήσει οι γκρίνιες για… έλλειψη συντονισμού αλλά και ενημέρωσης όσον αφορά τις πρωτοβουλίες –νομοθετικές και άλλες– της κυβέρνησης.

Ως… δείγμα προχειρότητας και ελλιπούς προεργασίας ερμηνεύεται το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το θέμα των αποδείξεων με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Το ποσοστό επί του εισοδήματος αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με την ένταση του αέρα, κάτι που προκαλεί την οργή των πολιτών. Τα βλέμματα όλων σε ό,τι αφορά τις ευθύνες στρέφονται προς το υπουργείο Οικονομικών και τον Χρ. Σταϊκούρα, αλλά από εκεί δείχνουν προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν θα μπορούσε ο τελευταίος να κινηθεί χωρίς να έχει το πράσινο φως από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η έλλειψη συνεννόησης (και συνεργασίας) που υπάρχει σε ορισμένα υπουργεία έγινε ορατή διά γυμνού οφθαλμού όταν ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης «διέρρευσε» στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης σε funds χρεών ιδιωτών ύψους 12 δισ. προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ακολούθησε αναταραχή και έντρομος (ενδεχομένως και κάθιδρος…) ο προϊστάμενος υπουργός Γ. Βρούτσης έσπευσε να διαψεύσει τον… υφιστάμενό του. Χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά και την καχυποψία σε μεγάλη μερίδα πολιτών, που έμεινε με τη… βεβαιότητα ότι η κόντρα ήταν… fake κατά βάθος. Τα πράγματα προσλαμβάνουν ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις για την κυβέρνηση καθώς ο κ. Μηταράκης υποστηρίζει –στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του– ότι η πώληση των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν αποτελεί δική του πρόταση, αλλά είναι επιλογή του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας με αφορμή τη διάταξη «περί βλασφημίας» που υπήρχε αρχικά στον νέο Ποινικό Κώδικα. Υπό το βάρος των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και κεντρογενών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να αποσύρει τη διάταξη. Πλην όμως το… κακό είχε ήδη γίνει. Συν τοις άλλοις, η απόσυρση διέγειρε τα αντανακλαστικά των δεξιών βουλευτών της παράταξης, που εμφορούνται από το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και ζητούν πιο αυστηρούς θεσμικούς κανόνες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε ο Μ. Βορίδης να υπερασπιστεί τα… «ιερά και τα όσια» της Δεξιάς και να ταράξει έτσι τα νεύρα των κεντρογενών στελεχών της κυβερνητικής παράταξης. Η άποψή του, ότι «το ξύλο (σ.σ.: από την Αστυνομία) είναι στοιχείο αναγκαστικότητας», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κοινωνικούς φορείς αλλά και την έντονη δυσφορία κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη που δεν εμφορούνται από τα ίδια ιδεώδη με τον κ. Βορίδη και θεωρούν ότι τέτοιου είδους θέσεις και απόψεις καμία σχέση δεν έχουν με τις βασικές αρχές της παράταξης. Επιπλέον, υπονομεύουν ευθέως το εγχείρημα του κ. Μητσοτάκη για άνοιγμα στον κε­ντρώο χώρο. Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Βορίδης επανήλθε στην ίδια πάντα λογική –«το κράτος είναι η νόμιμη άσκηση βίας»–, βρήκε δε συμπαραστάτη στο πρόσωπο του βουλευτή Κ. Μπογδάνου, ο οποίος απεφάνθη ότι «ο λαός δίνει το μονοπώλιο της βίας σε ένα κράτος διότι κάνει μια δοσοληψία».

Η καθημερινότητα της κυβέρνησης έχει και τις… γραφικές πτυχές της. Όπως στην περίπτωση της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, η οποία, σε μια… κρίση ενθουσιασμού για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕΕ, παρομοίασε τα «ευρήματα» (κράνη, κουκούλες, μπουκάλια κ.ά.) με όπλα που έχει ο… στρατός της Συρίας! Κάτι που προκάλεσε δυσφορία στο επιτελείο του πρωθυπουργού και τις αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών. Με πιο αιχμηρή την αναφορά του Γ. Λοβέρδου, ο οποίος επισήμανε ότι οι διορισθέντες και ουδέποτε εκλεγέντες υπουργοί και υφυπουργοί «καλά θα κάνουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό, όταν δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε». Και αυτό διότι δεν είναι διατεθειμένος να απολογείται «για κάθε ανοησία που λένε»!

Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός για τις αρχές του χρόνου

Οι κόντρες και οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών, οι αστοχίες και τα επικοινωνιακά φάλτσα έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο το σενάριο του ανασχηματισμού. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αξιολογούν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις αλλά και τη γενικότερη πολιτική συμπεριφορά των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν μια πιο σαφή εικόνα. Το τελικό πόρισμα θα παραδοθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου κι εκείνος στη συνέχεια θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές τοποθετούν τον ανασχηματισμό στις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό για να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης τον κίνδυνο διαρροών, δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική. Που σημαίνει ότι οι «κομμένοι» από την κυβέρνηση ή όσοι δεν πάρουν χαρτοφυλάκιο μπορούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους χωρίς να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν και να εκτεθούν.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στον ανασχηματισμό, όποτε και αν γίνει, θεωρείται βέβαιο ότι αλλαγές θα γίνουν στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι σχέσεις Γ. Βρούτση και Ν. Μηταράκη είναι τεταμένες και η μεταξύ τους συνεργασία πολύ δύσκολη. Μια σειρά από άστοχες δημόσιες παρεμβάσεις είναι πολύ πιθανό να θέσουν εκτός κυβέρνησης και την υφυπουργό Δ. Μιχαηλίδου. Θέμα υπάρχει και με τον Μ. Βορίδη, αλλά αν απομακρυνθεί από το Αγροτικής Ανάπτυξης θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, πιο κοντά στα ενδιαφέροντά του.

Στην «κόκκινη γραμμή» βρίσκεται ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο «κομμένος», αλλά λόγω της δραστηριότητας που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη κάνουν… δεύτερες σκέψεις. Στον κατάλογο με τους προς αποχώρηση είναι και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μετανάστευση Γ. Κουμουτσάκος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση ένα πιο δυναμικό στέλεχος. Τώρα το αν ο κ. Κουμουτσάκος θα μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο ή θα μείνει εκτός θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά και τις καραμπόλες που θα γίνουν το βράδυ πριν από τον ανασχηματισμό. Ο άνεμος του ανασχηματισμού θα παρασύρει και αρκετούς από τους υφυπουργούς, καθώς ορισμένοι εξ αυτών δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντά τους.


Σχολιάστε εδώ