Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό: Δεν υπάρχει δικαιολογία «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα» – Το εθνικό σχέδιο Δράσης

Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό: Δεν υπάρχει δικαιολογία «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα» – Το εθνικό σχέδιο Δράσης

– «Δεν έχει άδικο το 84% των πολιτών που θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων, με προσχήματα του τζίρου στο μαγαζί»

– Σε λειτουργία από σήμερα η γραμμή καταγγελιών 1142

«Με υπογραφή «Συμμαχία για μια καλύτερη ζωή χωρίς καπνό» και με σύνθημα «Η υγεία μας ενώνει», ξεκινάμε σήμερα μία πανεθνική προσπάθεια: ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος. Μία εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κάπνισμα. Ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Και σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια συμμαχία για την υγεία. Γιατί η υγεία μας ενώνει» αναφέρει με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ μιλώντας πριν από λίγη ώρα στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος έκανε λόγο για τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας υγείας, που ενδυναμώνει μάλιστα την κοινωνική συνοχή, χαρακτήρισε τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Εχθρός είναι ο καπνός. Όχι οι καπνιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας όλες και όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τύπου, αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και πρόσθεσε: «Ας ρωτήσουμε τους Γάλλους, τους Γερμανούς, μπορεί να αναστατώθηκαν στην αρχή αλλά θεωρούν αυτονόητη τη νέα καθαρή ατμόσφαιρα γύρω τους. Αν το μπόρεσαν εκείνοι σίγουρα το μπορούμε και εμείς».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στην Ελλάδα καπνίζει ένα στα έξι 15χρονα αγόρια και ένα στα οκτώ νεαρά κορίτσια και πως οι αριθμοί δυστυχώς παραμένουν ακόμη συντριπτικοί παρά το γεγονός παρά το γεγονός ότι έχουμε δει σημαντικές μειώσεις, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ενήλικες- ότι το 94,6% εκτίθενται με κάποιο τρόπο στο παθητικό κάπνισμα και ταυτόχρονα το 27,5% των Ελλήνων είναι καπνιστές, ότι οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται στις 20.000 ετησίως και ότι ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και ως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση, καθώς και ότι σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά και σε περίπτωση πέμπτης υποτροπής θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.

Επιπλέον σε έναν τετραψήφιο αριθμό (1142) θα αναφέρονται όσοι παρανομούν.

«Η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο» υποστήριξε επίσης καλώντας όλους να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο από τον καπνό και την πρόταξη ενός νέου τρόπου ζωής.

«Το κάπνισμα πρέπει να θεωρηθεί και εδώ ξεπερασμένο, να τεθεί με άλλα λόγια εντός εκτός μόδας», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στόχος είναι η μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που αποτελεί και στόχο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Το κράτος επιτρέπει στους επίμονους καπνιστές να ασκούν αυτό το δικαίωμα τους στον ιδιωτικό τους χώρο, στον ιερό και απαραβίαστο ιδιωτικό χώρο. Ο νόμος τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ