Χρ. Μπότζιος: Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Ακραίες αντιδράσεις σε μετεγκαταστάσεις
Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Θ. ΜΠΟΤΖΙΟΥ
Πρέσβη ε.τ.
-Ένα ηθικό πλεονέκτημα του ελληνικού λαού έναντι άλλων ευρωπαϊκών κινδυνεύει να απολεσθεί
Το τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκε μεγάλη ροή προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, με προορισμό, κυρίως, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ανάλογες ροές είχαν σημειωθεί το 2015, που τότε οφείλονταν βασικά στα γεγονότα στη Συρία. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπολογίζεται ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες ξεπερνούν σε αριθμό τους είκοσι χιλιάδες.
Αν και η εθνικότητα των περισσοτέρων δεν έχει εξακριβωθεί, το βέβαιο είναι ότι η αφετηρία τους ήταν οι απέναντι τουρκικές ακτές ή τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Χωρίς να αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος να είναι Σύριοι ή Κούρδοι, θύματα της τουρκικής εισβολής, που έγινε με την ανοχή Ρώσων και Αμερικανών, όπως και του καθεστώτος Άσαντ, για εσωτερικούς υπολογισμούς.
Η άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών προκάλεσε –όπως είναι φυσικό– μεγάλη ανησυχία στις κυβερνητικές αρχές, όπως και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου. Μεγαλύτερη αναταραχή προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μεταστέγαση ικανού αριθμού προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας Σάμου, Χίου, Λέσβου και Κω σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, χωρίς όμως επαρκή αιτιολόγηση για τα κριτήρια που θα ακολουθούνταν.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από κατοίκους των Διαβατών Θεσσαλονίκης, που ξεπέρασαν σε δημοσιότητα τα εθνικά όρια. Από τις τελευταίες εξελίξεις και τα γεγονότα τρεις είναι οι βασικές επισημάνσεις. Η πρώτη αφορά τη συμπεριφορά, τους εκβιασμούς και τις απειλές του καθεστώτος Ερντογάν προς τη Δύση, η δεύτερη τις αμετροεπείς και ακραίες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης και η τρίτη τις πολλαπλά δυσμενείς επιπτώσεις των ακραίων αντιδράσεων για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
Η περίπτωση της συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν απαιτεί ευρύτερη ανάλυση και ανάγεται στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης. Ο τούρκος Πρόεδρος επωφελείται, προφανώς, από τα γεωπολιτικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα ισχυρών δυτικών χωρών και εκβιάζει παραχωρήσεις είτε για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα του, όπως η δημιουργία κουρδικού κράτους, είτε για να αποσπάσει την ανοχή των Δυτικών σε επιλογές στρατηγικού περιεχομένου. Προς το παρόν φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους του.
Το ερώτημα είναι αν οι επιλογές του κ. Ερντογάν ωφελούν μακροπρόθεσμα τον τουρκικό λαό και αν η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση τυγχάνει της αποδοχής των δυτικότροπων Τούρκων, που έχουν δεσμούς και επενδυμένα συμφέροντα στη Δύση. Προ ημερών, ο τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε, αντιδρώντας στην αναγγελία λήψης οικονομικών μέτρων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, να θέσει ο ίδιος θέμα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ούτως ή άλλως σημειώνουν στασιμότητα. Επιπλέον, απείλησε να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, από τα 3 εκατ., όπως ισχυρίζεται, που έχουν εγκλωβιστεί στην Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις κατοίκων των Διαβατών, ίσως αντιγράφοντας πρακτικές άλλων λαών, αυτές είναι καταδικαστέες, γιατί εκτός της μισαλλοδοξίας και του ξενοφοβισμού προσβάλλουν και το θρησκευτικό συναίσθημα όσων ασπάζονται τον Ισλαμισμό. Οι άνθρωποι, αισθανόμενοι την ασημαντότητά τους απέναντι στον Θεό, μπορεί να ανεχθούν οποιαδήποτε προσβολή, όχι όμως και εκείνες που θίγουν τα θρησκευτικά τους αισθήματα.
Οι Βενετσιάνοι, που για αιώνες είχαν αποικίσει τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, όπως και την Κρήτη, απέφευγαν και φρόντιζαν να μη θίξουν τα θρησκευτικά αισθήματα των ορθοδόξων, γνωρίζοντας ότι αν το επιχειρούσαν θα σήμαινε και το τέλος της κατοχής τους. Οι ακραίες συμπεριφορές στα Διαβατά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις εικόνες που τα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν προ ετών, εικόνες με ηλικιωμένες γυναίκες, γιαγιάδες και γριές από τα ακριτικά μας νησιά να φροντίζουν και να τρέφουν ανήλικα προσφυγόπουλα.
Τα εύσημα ηγετών της Δύσης, φιλανθρωπικών οργανώσεων, με αποκορύφωμα την αναγνώριση από τον Πάπα της Ρώμης, που συνιστούν και ηθικό πλεονέκτημα έναντι άλλων, ξενοφοβικών και μισαλλόδοξων ευρωπαϊκών λαών, κινδυνεύουν να απολεσθούν από ανεύθυνες και ακραίες συμπεριφορές ανεύθυνων πολιτών.
Πολύ σωστά αποδοκιμάσθηκαν από το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την αντιπολίτευση, τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και την πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για ορισμένους κυβερνητικούς βουλευτές που είχαν προβεί σε υποστήριξη ακραίων συμπεριφορών. Ένα στοιχείο που πρέπει, επίσης, να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι οι αντιδράσεις που μπορεί να σημειωθούν σε βάρος της Ελλάδος από ακραίους και φανατικούς ισλαμιστές.
Φωτό: ant1news.gr