Θέλουμε την Κίνα επενδυτή και στα εθνικά μας θέματα

Θέλουμε την Κίνα επενδυτή και στα εθνικά μας θέματα

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Τεράστιας σημασίας ήταν η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον τρίτο παίκτη της Γης και δεν μπορεί να την αγνοήσει ούτε η Αμερική ούτε η Ρωσία.

Αποτελεί μία επιπλέον επιλογή, από τη στιγμή που ο καθένας από τους άλλους δύο ισχυρούς παίκτες θέτει τους δικούς του όρους, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται κυρίαρχες, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά. Και αυτό έχει αποτέλεσμα τα περισσότερα κράτη να επιδιώκουν τη φιλία της Ουάσινγκτον, που δεν προσφέρεται δωρεάν.

Το… κόστος αυτής της φιλίας είναι ανάλογο πρωτίστως της γεωπολιτικής θέσης του κράτους που την επιζητεί, σε συνδυασμό με την παραγωγικότητά του και τους θησαυρούς που έχει στο υπέδαφός του.

Την Κίνα σήμερα δεν μπορεί να την αγνοήσει κανένας από τους μεγάλους. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι ξέρει να παίζει έξυπνα το «παιχνίδι».

Η… εισβολή του Πεκίνου στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χτίσιμο συμμαχιών με… μέσο την οικονομία και τις επενδύσεις στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, δεξιά και αριστερά. Και αυτή την άνετη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο της την πρόσφερε η Ελλάδα με την παραχώρηση του ΟΛΠ, του Πειραιά, για τη δημιουργία του «νέου δρόμου του μεταξιού» προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα διαβατήριο που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Η Κίνα είναι ένα χαρτί που η Ελλάδα πρέπει να το αξιοποιεί κάθε μέρα.

Γιατί ναι μεν «ανήκομεν εις την Δύσιν», αλλά δεν μπορεί να είμαστε το παραπαίδι, ο καρπαζοεισπράκτορας της περιοχής.

Γιατί κρατάμε στα χέρια μας το χρυσό κλειδί, που αν το αξιοποιήσουμε μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσθετες πλάτες, και μάλιστα πολύ ισχυρές, που δεν θα μπορεί να τις αγνοήσει ή να τις υποβαθμίσει ούτε η Αμερική ούτε η Ρωσία.

Και η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας το επιβεβαιώνει.

Στρατηγικός επενδυτής, με αιχμή του δόρατος τον Πειραιά, είναι η χώρα του μεταξιού. Και το επόμενο βήμα, που το έχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα, είναι να δούμε την Κίνα να ΕΠΕΝΔΥΕΙ και στα εθνικά μας θέματα. Ώστε ο δρόμος προς όλη την Ευρώπη να είναι πάντα ανοιχτός…


Σχολιάστε εδώ