Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ

Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ


Συγγραφέας
ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ


Από μικρό παιδί άκουγα την ιστορία της πανέμορφης προ-προγιαγιάς μου από τη Σύρο. Ήταν κυριολεκτικά απίστευτη, ένα μυθιστόρημα απ’ αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να πλάσει. Μέχρι που, στο τέλος, αποφάσισα να την κάνω βιβλίο και είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας.
Ήταν γυναίκα καραβοκύρη, μια αρχόντισσα ξακουστή σ’ όλο το νησί για την εξυπνάδα και την ομορφιά της. Στάθηκε όμως αρκετό ένα καπρίτσιο της τύχης για να βρεθεί από τα σαλόνια της Ερμούπολης στο χαρέμι του σουλτάνου κι από κει στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια. 
Ήταν ένα ταξίδι παραμυθένιο, απ’ αυτά που δε βάζει ο νους του ανθρώπου.
Έτσι, μαζί με τους ήρωές μου, ταξίδεψα κι εγώ στην αρχοντική Σύρο, εκεί όπου σμίγουν αρμονικά Ανατολή και Δύση, περπάτησα στα καλντερίμια και μπήκα στα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά που αντικρίζουν το πέλαγο.
Ύστερα πήγα στην Κωνσταντινούπολη, ρέμβασα νωχελικά στον Βόσπορο, αφέθηκα να χαθώ στα απέραντα παζάρια, μέθυσα από αρώματα, μουσικές και γεύσεις και θαύμασα ξακουστά παλάτια.
Και τέλος, βρέθηκα στη λαμπερή, κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, κι ένιωσα την ελληνική αύρα που έφτανε ως εμένα από την αρχαιότητα.
Σ’ αυτό το ταξίδι ελπίζω να παρασύρω κι εσάς…

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019


Απόσπασμα βιβλίου

Στα πόδια του λόφου της Άνω Σύρας, κάτω από το βλέμμα του Σαν Τζώρτζη, στην αυθεντική νεοκλασική συνοικία, σ’ ένα τρίπατο αρχοντικό με βαριές σκαλιστές εξώπορτες, παράθυρα στολισμένα με περίτεχνες σιδεριές και ζωγραφιστά ταβάνια με γύψινες μπορντούρες, μεγάλωνε ένα κορίτσι με τους γονείς και τα αδέλφια του.
Η πεντάχρονη Ασημίνα με το πανέμορφο, αγγελικό πρόσωπο, τα πράσινα μάτια, τα πυκνά ματόκλαδα και τα ζωγραφιστά φρύδια ήταν η μικρότερη από τα τρία παιδιά, αλλά αυτό δεν την εμπόδιζε όποτε θύμωνε ή ένιωθε αδικημένη να σπάει στο ξύλο όχι μόνο τον Αρτέμη, που είχε κλείσει τα οχτώ, αλλά και τη φοβητσιάρα Φώτω που την περνούσε τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που απασχολούσαν τους γονείς της, τη θεοσεβούμενη Δέσποινα και τον αυστηρό Πετρή. Υπήρχαν όμως κι άλλα, όπως η ξεροκεφαλιά και το πείσμα της που λύγιζαν και τον πιο υπομονετικό άνθρωπο, οι πληρωμένες απαντήσεις της που αποστόμωναν και άφηναν εμβρόντητους τους μεγάλους και ο ατίθασος γενικά χαρακτήρας της που οδηγούσε τους γονείς της σε δυσοίωνες σκέψεις.
Ο πατέρας της, ο Πετρής Βικέλας, είχε το μεγαλύτερο εργαστήριο λουκουμοποιΐας του νησιού και τα ονομαστά προϊόντα του είχαν βραβευτεί στο Παρίσι και στη Βιέννη. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης δύο μύλων που νοίκιαζε. Τα κέρδη του από το εργαστήριο ήταν μεγάλα, μιας και η εκλεκτή φίρμα ήταν περιζήτητη στην Αθήνα, σε όλα τα νησιά αλλά και στο εξωτερικό. Μια φορά την εβδομάδα, ο Πετρής πήγαινε στο λιμάνι και επέβλεπε προσωπικά τη φόρτωση των παραγγελιών. Δεν είχε κανένα παράπονο από τη δουλειά του και ένιωθε περήφανος που η οικογένειά του ζούσε πλουσιοπάροχα. Αλλά και η προσωπική του ζωή ήταν ευτυχισμένη δίπλα σε μια τόσο συνετή και γλυκιά γυναίκα σαν τη Δέσποινα που ανάτρεφε με περισσή αγάπη κι αφοσίωση τα τρία βλαστάρια τους. Όχι, δεν ήταν αχάριστος, συλλογιζόταν κάθε βράδυ λίγο πριν αποκοιμηθεί, κι έκανε τον σταυρό του. Μόλις ο Αρτέμης τελείωνε το γυμνάσιο, ο Πετρής θα τον έπαιρνε κοντά του να μάθει τη δουλειά, ώστε να περάσει μια μέρα η επιχείρηση στα χέρια του. Όσο για τα κορίτσια, θα είχε το καθένα την προίκα του. Ο Πετρής το είχε ήδη φροντίσει. Ίσως βέβαια χρειαζόταν να προικίσει λίγο παραπάνω τη μικρή, για να βρεθεί άντρας να την αντέξει, σκεφτόταν καμιά φορά μεταξύ αστείου και σοβαρού.
Τώρα στεκόταν και την κοιτούσε καθώς έπαιζε αμέριμνη με ένα κομμάτι ζυμάρι που είχε πάρει από την κουζίνα. Προηγουμένως όμως, για το ζυμάρι αυτό, είχε μαλλιοτραβηχτεί με τη Φώτω και, ως συνήθως, την είχε κατατροπώσει. Κι αν δεν είχε μπει στη μέση η μάνα τους, μπορεί τώρα η Φώτω να θρηνούσε καμιά τούφα μαλλιά. Ο ατίθασος χαρακτήρας της μικρής προβλημάτιζε τον Πετρή σοβαρά.
«Αυτό το παιδί θα μας βάλει σε μπελάδες», παρατηρούσε απαυδισμένος….

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και ασχολήθηκε πέντε χρόνια με τη διαφήμιση ως κειμενογράφος. Σήμερα, κύρια απασχόλησή της είναι η λογοτεχνική μετάφραση και η συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία δέκα μυθιστορήματά της, που έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 180.000 αντίτυπα.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία, Κοινωνικό, Αισθηματικό
ISBN: 978-618-01-3280-9
ISBN Ebook: 978-618-01-3281-6


Σχολιάστε εδώ