Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη θαλάσσια ζωή και τον άνθρωπο

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη θαλάσσια ζωή και τον άνθρωπο

Κλιματική αλλαγή σημαίνει λιώσιμο των πάγων και οικολογική καταστροφή. Υπάρχει, όμως, ακόμα μια αόρατη απειλή από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που σκοτώνει τα θαλάσσια είδη.

Το λιώσιμο των αρκτικών πάγων έχει δημιουργήσει δρόμους για την αλληλεπίδραση μεταξύ ειδών και αυτή η επαφή έχει εισαγάγει έναν πιθανόν θανατηφόρο ιό στα θηλαστικά στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Μέσα σε 15 χρόνια, ερευνητές εντόπισαν δύο νέα κανάλια που συνδέουν τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό, μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας. Τα ζώα που ζουν εκεί αλληλοεπιδρούν για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια δεξαμενή θανάτου για τον θανατηφόρο ιό Phocine Distemper.

Ο θανατηφόρος ιός, που φέρει το όνομα PDV, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές φώκιες, σκοτώνο­ντας χιλιάδες το 1988 και το 2002. Το 2004 επανεμφανίσθηκε αλλά αυτήν τη φορά στις ενυδρίδες στην Αλάσκα.

Η επικεφαλής της μελέτης Τρέισι Γκόλ­ντσταϊν δήλωσε ότι ήταν μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες που ο ιός μεταδόθηκε σε ένα άλλο είδος σε έναν διαφορετικό ωκεανό.

Αυτό το συμβάν ήταν που οδήγησε τους επιστήμονες στη διαμόρφωση της θεωρίας πως το λιώσιμο του πάγου φταίει για την εξάπλωση της μόλυνσης.

«Η υγεία των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους και αν ένα από αυτά χειροτερέψει θα επηρεάσει και τα άλλα δύο», δήλωσε στο CNN.

Για να εκτιμήσουν το μέγεθος της μόλυνσης, οι επιστήμονες μάζεψαν δείγματα από 2.500 φώκιες, θαλάσσια λιο­ντάρια και ενυδρίδες από την Αλάσκα μέχρι τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει η Γκόλντσταϊν: «Ο πάγος είναι απαραίτητος για τα θαλάσσια θηλαστικά καθώς είναι το μέρος που αναπαράγονται, ξεκουράζονται και γεννούν τα μικρά τους.

Όταν το νερό ζεσταίνεται από την υψηλή θερμοκρασία, τα στοιχεία με τα οποία τρέφονται ταξιδεύουν ακόμα πιο βαθιά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα και αυτά με τη σειρά τους να κολυμπούν ακόμα πιο βαθιά για τα βρουν, εξαπλώνοντας τον παθογόνο ιό βαθύτερα μέσα στη θάλασσα.

Τα ζώα δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον ρυθμό που αλλάζει το περιβάλλον τους και αυτό τα κάνει ακόμα πιο ευάλωτα σε ασθένειες.

Επειδή η Αρκτική είναι τόσο απομακρυσμένη, είναι δύσκολο να υπολογίσεις ακριβώς πόσα είδη έχουν πεθάνει από τον ιό από την έναρξη της μελέτης».

Με όλα αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια δικαιώνεται ο αγώνας της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η νεαρή ακτιβίστρια, πιστή στις ιδέες της, αρνείται να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο στα ταξίδια της. Για το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη, όπου μας ταρακούνησε με τη συγκλονιστική ομιλία της στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, είχε διασχίσει τον Ατλαντικό με ιστιοφόρο.

Τώρα άρχισε το ταξίδι της επιστροφής της στην Ευρώπη, αυτήν τη φορά με καταμαράν, με προορισμό την Ισπανία, όπου θα γίνει η επόμενη διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.

Το έχουμε ξαναπεί, η Γκρέτα ήρθε για να μείνει…


Σχολιάστε εδώ