Με λάβαρο «νόμος και τάξη» η κυβέρνηση στο Πολυτεχνείο

Με λάβαρο «νόμος και τάξη» η κυβέρνηση στο Πολυτεχνείο

-Οξύνει εσκεμμένα το κλίμα για να «κρύψει» το Μεταναστευτικό

Υψηλό ρίσκο εμπεριέχει η «επίδειξη δύναμης» της κυβέρνησης στα πλαίσια του δόγματος «νόμος και τάξη», ενώ η χρονική συγκυρία αυξάνει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας του όλου εγχειρήματος. Το «σκηνικό πολέμου» που έχει στήσει το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία, με τις καθημερινές δράσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, υπό κατάληψη κτίρια κ.ά., έχει ανεβάσει στα ύψη τον δείκτη της έντασης.

Γεγονός που εγείρει τις επιφυλάξεις (ανησυχίες) αρκετών, ακόμη και εντός της κυβέρνησης, καθώς η συγκεκριμένη υπερδραστηριότητα συμπίπτει χρονικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ανησυχίες που θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων του τελευταίου 48ωρου. Θα είναι ένα κρίσιμο crash test τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project.

Η «επίδειξη δύναμης» από την πλευρά της κυβέρνησης υπηρετεί επί της ουσίας δύο στόχους:

Πρώτον, να στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα ανομίας και να αποκαταστήσει τη δημόσια ασφάλεια. Και με τον τρόπο αυτό να ανακόψει την εκροή δεξιών ψηφοφόρων, που καταλογίζουν στην κυβέρνηση αδράνεια και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της.

Δεύτερον, να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τα κρούσματα ανομίας, ταυτίζοντας την ηγεσία και τα στελέχη του με τους «ταραξίες» των ΑΕΙ και των Εξαρχείων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, πίσω από την «επιθετική στάση» της ΕΛΑΣ διακρίνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τα φώτα της δημοσιότητας και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλα ζητήματα πέραν του Μεταναστευτικού. Μιλούν ευθέως για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μόνο, που ενδεχομένως να μην είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι μόνο αναποτελεσματική, αλλά επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις διογκώνει τα προβλήματα. Η… αποτυχία αποτυπώνεται άλλωστε στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου μόλις το 1% δηλώνει ικανοποιημένο από τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να ακολουθήσει σκληρή στάση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει εγείρει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες ορισμένων υπουργών και αρκετών βουλευτών. Και αυτό διότι θεωρούν ότι η επιλογή αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για γενικευμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τόσο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όσο και στη συνέχεια. Αν και κρίνουν αναγκαίο να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, θεωρούν ότι ο τρόπος και οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι ενδεχόμενο να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μόνιμη… εστία έντασης.


Σχολιάστε εδώ