Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς!

Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς!


Συγγραφέας
Ελένη Κατσαμά


Εικονογράφος
Βασίλης Κουτσογιάννης 


Στο βιβλίο αυτό συναντάμε τον μεγάλο Τσαρλς Ντίκενς, όταν ήταν μικρός!

Γιορτάζουμε μαζί του τα Χριστούγεννα της ζωής του, στην αρχή στο πολυτελές σπίτι του στο Πόρτσμουθ, στη συνέχεια στα στενά σοκάκια του βιομηχανικού Λονδίνου κι έπειτα στο σκοτεινό εργοστάσιο όπου αναγκάστηκε να δουλέψει, όταν χρεοκόπησε η οικογένειά του.

Γνωρίζουμε τα παιδικά χρόνια του μεγάλου συγγραφέα, τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του, τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον παιδικό του κόσμο. Μαζί του θα συναντήσουμε κι εμείς τους ήρωες των μυθιστορημάτων του στην ομιχλώδη Αγγλία.

Κι όταν αργότερα, ο Τσαρλς Ντίκενς, αποφασίσει να γράψει γι’ αυτούς, θα μας παραδώσει ένα έργο που διαβάζεται κι αγαπιέται ως σήμερα.

Απόσπασμα βιβλίου 

Η θάλασσα του Πόρτσμουθ γυάλιζε από τα ασημένια λέπια των ψαριών που κολυμπούσαν κοπαδιαστά ανάμεσα στα αραγμένα πλοία. Ένα δάσος από κατάρτια λικνίζονταν στον ρυθμό των κυμάτων, ενώ σφυρίχτρες και μπουρούδες ακούγονταν στην ομίχλη. Μακριά από τις άγκυρες που έπεφταν μ’ έναν παφλασμό ή σηκώνονταν αργά τριζοβολώντας, ολόλευκοι γλάροι με πορτοκαλί ράμφη βουτούσαν κάθετα στο νερό για να ψαρέψουν. Η βροχή ράπιζε συχνά τη μολυβί θάλασσα κι έπειτα, από τον σιωπηλό βυθό, ανάβλυζε το ουράνιο τόξο.
Το σπίτι των Ντίκενς βρισκόταν σε μια ήσυχη γειτονιά με κήπους και φαρδιούς δρόμους. Ο Τσαρλς ήταν το πρώτο αγόρι της οικογένειας. Ο Τζον, ο μπαμπάς του, ήταν πολύ περήφανος που είχε αποκτήσει έναν γιο μετά την κόρη του τη Φάνι. Από την κούνια του ο Τσαρλς μπορούσε να βλέπει έξω από το παράθυρο τα σύννεφα να κυνηγιούνται όταν ο αέρας φυσούσε δυνατά και τις κορυφές των δέντρων να λυγίζουν κομψά. Ένα μόμπιλε έφερνε στ’ αυτιά του μεταλλικές καμπανούλες που κουδούνιζαν.
Στο σαλόνι ένα καταπράσινο κλαδί στολισμένο με ζαχαρωτά ακουμπούσε νωχελικά στο παράθυρο. Μικροί λευκοί άγγελοι ισορροπούσαν στα κλαδιά του και πάνω στην ξύλινη σκάλα τρεμόπαιζαν οι φλόγες των κεριών. Ήταν τα πρώτα του Χριστούγεννα κι ο Τσαρλς αποκοιμήθηκε ευτυχισμένος κοιτώντας τις θαμπές φλόγες των κεριών.
Σύντομα ο Τσαρλς θα αποκτούσε κι άλλα αδέρφια. Τη Λετίσια, τον Φρέντερικ, τον Άλφρεντ και τον Αύγουστο. Και μετά όλα θα άλλαζαν…

Διαβάστε το απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Κατσαμά γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και υποκριτική.
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία “Σαν τα χελιδόνια”, 1ο βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων-Εικονογράφων Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου, “Κοσμοδρόμιο”, Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου για το έτος 2011 και Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, “Γορίλλας στο φεγγάρι”, Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου για το έτος 2014 και Βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης. Και τα τρία αυτά βιβλία συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των White Ravens, της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.
Έχει εκδώσει επίσης δύο συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα για ενήλικες.
Από το 2004 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο ως υπεύθυνη εκδόσεων παιδικού κι εφηβικού βιβλίου.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Σειρά: Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί
Ηλικία: 5+
Κατηγορία: Παιδικά, Εφηβικά, Χριστουγεννιάτικα
ISBN: 9789601684949


Σχολιάστε εδώ