Τα λάθη κοστίζουν…
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, έστω και καθυστερημένα, δείχνει να αντιλαμβάνεται το λάθος που διέπραξε και τις συνέπειες που είχε η στήριξη που είχε προσφέρει αρχικά στον Έντι Ράμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αλβανία.
Σε συνέντευξή του τώρα ο κ. Ντούλες ζήτησε συγγνώμη για το λάθος του αυτό. Στους λάθος χειρισμούς συμπεριλαμβάνεται και η επίκληση, πριν από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Ράμα, ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει με μέλη του Κόμματος των Τσάμηδων στον ίδιο κυβερνητικό συνασπισμό. Το έφεραν όμως έτσι τα πράγματα και ο κ. Ντούλες βρίσκεται τώρα στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, στον οποίο έχουν βρει θέση και οι Τσάμηδες…
Σε συνέντευξή του στην αλβανική δημόσια τηλεόραση ο κ. Ντούλες βρήκε την ευκαιρία πάντως να θίξει ορισμένα ζητήματα που αφορούν άμεσα τη μειονότητα.
Όσον αφορά το θέμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ τόνισε ότι η καθυστέρηση της έκδοσης του εισαγγελικού πορίσματος επιβαρύνει στο εσωτερικό της Αλβανίας το κλίμα εις βάρος της ελληνικής μειονότητας.
Εξήγησε τη γελοιότητα των ισχυρισμών, βάσει των οποίων τα ελληνικά κοιμητήρια των πεσόντων του αλβανικού μετώπου συνδέονται με τις… εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα αλλά και θέμα απόδοσης τιμής σε νεκρούς στρατιώτες του αντιναζιστικού αγώνα. Καθώς στην αλβανική πλευρά έχει μυθοποιηθεί η υπόθεση της άρσης του εμπολέμου, ο κ. Ντούλες εξήγησε ότι το εμπόλεμο είναι «νεκρό» ήδη από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1987 και υπενθύμισε μια ιστορική λεπτομέρεια που όλοι θέλουν να ξεχνούν: Πρώτο το Αλβανικό Βασίλειο κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα μαζί με τη φασιστική Ιταλία (και αυτό το εμπόλεμο ποτέ δεν έχει αρθεί επισήμως, αλλά η Ελλάδα δεν έχει σπεύσει να το θέσει ως θέμα στις διμερείς σχέσεις).
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την προσφυγή του Έντι Ράμα εναντίον της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών με την Ελλάδα, επίσης καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο δηλητηριάζεται η κοινή γνώμη της Αλβανίας για το «Τσαμικό», θέμα που είχε κλείσει οριστικά, όπως όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τελικά ζήτησε εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο στην πολιτική κατάσταση που βιώνει η Αλβανία, ώστε να διευκολυνθεί και η πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.
Εντύπωση μας κάνει πάντως που δεν ακούσαμε και πολλά για τις ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα αλλά και για το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να κερδίσει πάλι ο κ. Ράμα στις εκλογές –αν γίνουν–, λόγω της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να προβάλει σοβαρό πολιτικό λόγο.