ΙΟΒΕ: Οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό – Πρωταθλητές σε μετρητά
Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά καθώς διατηρούν σε μετρητά το 10,4% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών τους στοιχείων (καταθέσεις, μετρητά, ομόλογα και μετοχές κατά κύριο λόγο) σύμφωνα με έκθεση του Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει την πρωτιά μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών με βάση το ποσοστό των μετρητών που διατηρούν τα νοικοκυριά, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2,4% ενώ αν αθροιστούν και οι τραπεζικές καταθέσεις τότε το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό αγγίζει το 64,4%., έναντι 31,3% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Περίπου 57 δισ. ευρώ καταθέσεων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με τα 32 δισ. ευρώ να βρίσκονται στο εξωτερικό και τα 25 δισ. ευρώ σε στρώματα, θυρίδες και άλλες κρυψώνες, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης.
Μόνο στο β’ τρίμηνο του 2019 τα συνολικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός χώρας διαμορφώθηκαν σε 55,2 δισ. ευρώ και πάνω από τα μισά αποτελούνται από καταθέσεις.
Ειδικότερα, σχεδόν 32 δισ. ευρώ ή το 56,5% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (ΧΠΕ) αφορά σε καταθέσεις εκτός Ελλάδας, ενώ περίπου 20 δισ. ευρώ έχουν «ξενιτευτεί» μέσω μετοχών και Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων σε άλλες πιο ασφαλείς χώρες κορυφώθηκε το 2012 όταν τα συνολικά ΧΠΕ στο εξωτερικό ανήλθαν σε 88,9 δις. ευρώ (52 δις. ευρώ καταθέσεις).
Μετά από πτώση στα 66,8 δισ. ευρώ το 2014 λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στη χώρα, ήρθε το 2015 να εκτινάξει και πάλι τις εκροές, με το συνολικό επίπεδο των ΧΠΕ να διαμορφώνεται πολύ κοντά στο επίπεδο του 2012, στα 88,4 δισ. ευρώ. Ο λόγος για την τεράστια αύξηση του 2015 ήταν κυρίως η φυγή των καταθέσεων που άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 58 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr