«Δεν χωράμε άλλοι!»

«Δεν χωράμε άλλοι!»

-Αγωνία στο Μαξίμου για κλιμάκωση των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το κύμα αντιδράσεων που εκδηλώνεται ανά την επικράτεια όσον αφορά τη μετε­γκατάσταση προσφύγων / μεταναστών στην ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί –κυρίως– στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αντιδράσεις που δεν προέρχονται από μεμονωμένους κατοίκους, όπως στις περιπτώσεις της Χίου, της Νάουσας, των Γιαννιτσών κ.λπ., που συνοδεύθηκαν από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή αποκλεισμό δρόμων, αλλά και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Λέρου εξέπεμψε «SOS», λέγοντας ότι το 40% όσων βρίσκονται στο νησί είναι μετανάστες και ως εκ τούτου «δεν χωράνε άλλοι». Πρότεινε δε να στείλουν τους μετανάστες σε άλλα νησιά ή ακόμη και στο… Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετος με την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή του τάχθηκε και ο δήμαρχος Άρτας, ενώ την ίδια απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου.

Το βασικό σημείο των διαμαρτυριών είναι ότι η εγκατάσταση γίνεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς να προηγηθεί η αναγκαία μελέτη. Επίσης ότι οι χώροι που επιλέγονται στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρούν τα κριτήρια για την ασφάλεια των ντόπιων κατοίκων.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των διαμαρτυρόμενων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε –διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα– ότι οι μετανάστες που θα εγκατασταθούν σε κάθε περιοχή δεν θα υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των ντόπιων κατοίκων.

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν εντολή από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη να περιοδεύσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και, πρώτον, να επικοινωνήσουν την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και, δεύτερον, να καθησυχάσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει και σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Στην κυβέρνηση θέλουν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των αντιδράσεων, που σταδιακά θα έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Φωτο: newsbomb


Σχολιάστε εδώ