Το 91% πλήρωσε όλους τους φόρους του

Το 91% πλήρωσε όλους τους φόρους του

Να αρχίσουν οι χοροί…

Και ξαφνικά γέμισαν λεφτά οι τσέπες των φορολογουμένων. Απόδειξη ότι είναι μάλιστα συνεπείς, πληρώνοντας μέσα στις προθεσμίες τους φόρους τους. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι:

Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων το οκτάμηνο του 2019 πληρώθηκε εμπρόθεσμα σε ποσοστό 91%. Από 1,15 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθεί μέχρι σήμερα, πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 1,05 δισ. ευρώ.

Ο ΦΠΑ πληρώθηκε εμπρόθεσμα σε ποσοστό 84%. Από 8,6 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρωθούν, πληρώθηκαν στην ώρα τους 7,2 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις του ΦΠΑ έχουν ενισχυθεί και κινούνται πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 13,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου 12,7 δισ. ευρώ.

Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 69%, καθώς από 1,2 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 816 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος δεν πληρώθηκαν.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι τα μεσαία εισοδήματα, από 16.000 έως 50.000 ευρώ ετησίως, αντιστοιχούν σε 1,34 εκατ. φορολογουμένους, δηλαδή στο 15% του συνολικού αριθμού των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβάλλουν 4,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 15.000 ευρώ δηλώνουν 1,2 εκατ. φορολογούμενοι.

Συμπέρασμα: Η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, ήτοι του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ΦΠΑ, διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο του 2019 στο 82%, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών.


Σχολιάστε εδώ