Ώρα να δικάζονται και οι βουλευτές από τον φυσικό δικαστή, όπως ισχύει για τον πολίτη

Ώρα να δικάζονται και οι βουλευτές από τον φυσικό δικαστή, όπως ισχύει για τον πολίτη

Στις αναθεωρητέες διατάξεις του Συ­ντάγματος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιλάβει και δύο άρθρα που, όπως γράφει ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, «καθιερώνουν τα σπουδαιότερα προνόμια υπέρ των επαγγελματιών της πολιτικής στη χώρα μας: το άρθρο 62 για την ασυλία των βουλευτών και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Και τα δύο, στον βαθμό που η πρόταση για την αναθεώρησή τους ψηφίσθηκε με πάνω από 180 ψήφους (247 και 255 αντιστοίχως), η ΝΔ μπορεί να τα αναθεωρήσει στη σημερινή Βουλή χωρίς να χρειάζεται να συμπράξει άλλο κόμμα».

Επισημαίνει ο κ. Ν. Αλιβιζάτος ότι είναι ώρα να καταργηθεί αυτή η… ασπίδα που έχουν ψηφίσει οι βουλευτές για τον εαυτό τους και να ισχύσει ό,τι ισχύει για τον πολίτη. Γράφει συγκεκριμένα: «Σήμερα, στις χώρες όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η ρύθμιση αυτή δεν δικαιολογείται. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και πιο πρόσφατα η Γαλλία την έχουν καταργήσει».

Ποια είναι η… δικαιολογία, το επιχείρημα των πολιτικών μας; Το παραθέτει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος: «Ότι με την τυπολατρία που συχνά τους διακρίνει, οι δικαστές και οι εισαγγελείς μας, αν τους δινόταν αυτή η αρμοδιότητα, θα παρέπεμπαν υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο για ψύλλου πήδημα. Και ότι, κατά συνέπεια, για τον φόβο των Ιουδαίων, οι υπουργοί μας θα προτιμούσαν να αδρανούν παρά να παίρνουν ρίσκα, όπως συνήθως απαιτεί η λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Πιστεύω, αντίθετα, ότι αν τους ανατεθεί χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις ευθύνη δεν θα λειτουργήσουν ως τιμωροί αλλά ως θεματοφύλακες του κράτους δικαίου. Αρκεί να περιβληθούν με ε­μπιστοσύνη».


Σχολιάστε εδώ