Προσκλητήριο στην Κίνα για είσοδο σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις – Συνάντηση Γεωργιάδη με Κινέζους επιχειρηματίες του τομέα της ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας – βάμβακος
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χθες (11 Νοεμβρίου), παρέστη σε συνάντηση Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών του τομέα της ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας – βάμβακος που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας σε συνεργασία με το Κινέζικο Συμβούλιο Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας και τους Συνδέσμους Μόδας και Βάμβακος.
Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής:
«Είχα την τύχη και την μεγάλη τιμή σήμερα να γνωρίσω τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον κ. Σι Τζιπινγκ, με τον οποίο, τα μέλη της κινέζικης αποστολής και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση και υπογράψαμε σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΛΔ Κίνας.
Η Ελλάδα αποτελεί, παραδοσιακά, έναν στενό φίλο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα τελευταία 13 χρόνια, απ’ όταν υπογράψαμε το 2006 την μεταξύ μας συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, οι οικονομικές μας σχέσεις διευρύνονται κάθε χρόνο.
Πέραν, όμως, των μεγάλων και εμβληματικών επενδύσεων της Κίνας στην Ελλάδα, όπως είναι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιώς και της State Grid στον τομέα της ενέργειας, ή των μεγάλων επενδύσεων των Ελλήνων εφοπλιστών στα ναυπηγεία της Κίνας, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ οι οικονομικοί μας δεσμοί να μεγαλώσουν και σε επίπεδο αγοράς.
Υπό την έννοια αυτή, με μεγάλη χαρά είδαμε ότι την περασμένη χρονιά υπήρχε μια αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών βάμβακος από την Ελλάδα στην Κίνα. Ελπίζουμε αυτό το γεγονός να έχει διάρκεια και γι’ αυτό είναι σημαντική η σημερινή σας επίσκεψη και οι σημερινές σας συζητήσεις.
Η Ελλάδα υποστηρίζει με σθένος την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με σκοπό ν’ ανοίξουν οι μεταξύ μας αγορές και να ενισχυθούν οι μεταξύ μας εμπορικοί δεσμοί.
Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε διαπιστώσει πως η Ελλάδα προσφέρει προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και γι’ αυτόν τον λόγο η μεταξύ μας συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και να γίνει λαμπρά.
Ιδιαίτερα ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας αποτελεί για την Ελλάδα έναν παραδοσιακό τομέα μεγάλης εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας, τον οποίο θέλουμε και ν’ αναγεννήσουμε και να ενισχύσουμε.
Κι αν στο παρελθόν κάποιοι θεωρούσαν την Κίνα αντίπαλο σ’ αυτόν τον τομέα, τώρα είναι η ώρα να τον κάνουμε σύμμαχο.
Απευθυνόμενος και στους Έλληνες επιχειρηματίες, έχω να πω τα εξής: τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο, ασχολούμαι πολύ με την Κίνα καθ’ όσον είμαι ο επίσημος σύνδεσμος των δύο κυβερνήσεων.
Η Κίνα είναι μία χώρα που κατάφερε πολλά τα τελευταία 70 χρόνια – επί τη ευκαιρία, να ευχηθούμε «χρόνια πολλά» για τα 70 χρόνια της ιδρύσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Όλοι γνωρίζετε πόσο μεγάλη είναι η πρόοδός τους. Ας αναλογιστούμε το εξής: η μεσαία τάξη της Κίνας σήμερα αριθμεί περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι δηλαδή μεγαλύτερη από το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Άρα, πλέον έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, όχι μόνο για εισαγωγές από την Κίνα στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα αλλά και για εξαγωγές από την Ευρώπη και δη την Ελλάδα προς την Κίνα.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις συζητήσεις και να είστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δημοκρατία, όπου μπορεί να είναι παρούσα και χρήσιμη, θα το πράξει».
Προσκλητήριο στην Κίνα για είσοδο σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις
Εν το μεταξύ μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, που υπογράφηκε χθες από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κινέζο ομόλογό του Zhong Shan.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική, προτείνεται από ελληνικής πλευράς η είσοδος των κινεζικών κεφαλαίων κυρίως σε 14 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, ο ΑΔΜΗΕ, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, καθώς και σε μια σειρά αιολικών πάρκων. Έμφαση, επίσης, πέραν του Λιμένος Πειραιώς, δίνεται και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Ρόδο.
Όπως ορίζει το Μνημόνιο, τα δύο μέρη θα ακολουθήσουν την αρχή περί «συμμετοχής των εταιρειών, προσανατολισμού στην αγορά, εμπορικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις τοπικές πρακτικές και τους διεθνείς κανόνες» για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναλάβουν τα ακόλουθα βασικά έργα αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης:
1. Εξαγορά και επέκταση του λιμένα του Πειραιά
2. Αιολικά έργα στη Θράκη, στη Μάνη, στο Τρίκορφο και στην Κρήτη
3. Επενδύσεις της Κρατικής Εταιρείας Δικτύου Ενέργειας της Κίνας στο μετοχικό κεφάλαιο και σε λοιπά έργα διασύνδεσης δικτύου
4. Επέκταση του εργοστασίου βωξίτη NFC
5. Ηλιοθερμικό έργο M.I.N.O.S.
6. Έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο
Η Ελλάδα πρότεινε τα ακόλουθα έργα, τα οποία η κινεζική πλευρά θα εξετάσει ενεργά και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν:
1. ΕΛΠΕ – Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (πώληση μετοχών).
2. ΔΕΠΑ – Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδας Α.Ε. (πώληση μετοχών).
3. Εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης «Ariadne Interconnector» (πώληση μετοχών).
4. Περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ITPO) Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου η κινεζική Κρατική Εταιρεία Δικτύου Ενέργειας έχει δικαίωμα «προαίρεσης».
5. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
6. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος.
7. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα – Πελοπόννησο.
8. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημειώνεται ότι ο κατάλογος αυτός εκφράζει απλώς την ενεργό στάση και τις κοινές επιθυμίες των δύο μερών για την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς και δεν είναι νομικά δεσμευτικός.