Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη
-Γρ. Τάσιος: Το ξενοδοχείο χτυπάει «καμπανάκι»! Η στήριξή του πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον τουρισμό
Με μεγάλη προσέλευση ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα (50 Ενώσεις), παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και των Προέδρων ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου και ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων στο περιθώριο της Philoxenia 2019, με διττό στόχο: Αφενός να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της σεζόν που ολοκληρώνεται και αφετέρου να τεθούν οι στόχοι για το 2020.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος έβαλε στο «κάδρο» τα «3 καμπανάκια» που χτυπούν σήμερα οι ήδη επιβαρυμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις ελλιπείς υποδομές της χώρας που την αναγκάζουν να στέκεται «γυμνή» απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
«Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο κύριε Υπουργέ, είναι το μήνυμα που εκπέμπει σήμερα η ΠΟΞ», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού, προσθέτοντας πως η στήριξη του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα. Ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εκτεθειμένο στις συνέπειες της εξάρτησης από παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα υπερφορτωμένο με βάρη και υποχρεώσεις.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, αφού χαρακτήρισε «σοβαρό πλήγμα» την κατάρρευση της Thomas Cook για ένα μεγάλο κομμάτι ελληνικών ξενοδοχείων, μικρομεσαίας κυρίως κατηγορίας που είναι και η ραχοκοκαλιά του ξενοδοχειακού κόσμου της χώρας, κάλεσε ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλει στο «αυτονόητο», δηλαδή να μη φορολογηθούν οι επιχειρήσεις για χρήματα τα οποία δε θα εισπράξουν και να μην αποδώσουν ΦΠΑ τον οποίο όμως δε θα λάβουν.
«Οφείλω να πω κύριε Υπουργέ ότι από το πρώτο λεπτό αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης είσαστε μαζί μας, διαρκώς πάνω από το πρόβλημα για να μετριαστούν οι σοβαρές επιπτώσεις», είπε απευθυνόμενος στον κ. Θεοχάρη, ασκώντας όμως παράλληλα και κριτική γιατί παρόλο που ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, «σκοντάψαμε στη χρόνια παθογένεια των συναρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα πολλοί ξενοδόχοι να δίνουν αγώνα με νύχια και με δόντια για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί».
Ειδικά για το μεταναστευτικό, εξέφρασε την αγωνία του με αφορμή την παραδοχή από αρμόδια κυβερνητικά χείλη ότι η κατάσταση είναι «μη διαχειρίσιμη» και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «μια καλά ισορροπημένη διαχείριση μεταξύ λογικής και ευαισθησίας» που να μην είναι όμως σε βάρος του τουρισμού.
Ο επικεφαλής της ΠΟΞ μίλησε ακόμη για «ανύπαρκτες ή φθίνουσες υποδομές που απειλούν σοβαρά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών».