Σχέσεις Ελλάδας – Συρίας

Σχέσεις Ελλάδας – Συρίας

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΡΚΟΥΛΑ
Οικονομολόγου, Μεταπτυχιακού
Φοιτητή Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης
και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας


Από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελλάδα και Συρία αποτελούν δύο μεγάλα λίκνα πολιτισμών, τα οποία εν συνεχεία μεταλαμπάδευσαν το φως τους στους υπόλοιπους λαούς. Οι δύο αυτές χώρες έχουν συνυπάρξει ανά τους αιώνας και διατηρούν ακόμα και σήμερα ισχυρότατους δεσμούς φιλίας, πολιτιστικής σύνδεσης και κοινής ιστορικής συμβίωσης.

Η κύρια γνωριμία μεταξύ των δύο λαών έγινε την εποχή του έλληνα στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου και εν συνεχεία, την περίοδο της Ελληνιστικής και αργότερα Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς έγιναν πιο στενές. Αυτό οφείλεται: α) στην κοινή συμβίωση και β) στη μεγάλη άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών, όπως επίσης και στην οικονομική ευημερία που υπήρχε στη Συρία τις περιόδους αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Συρία χτίστηκαν πολλά λαμπρά οικοδομήματα και πόλεις όπως της Δαμασκού, της Αντιόχειας, του Χαλεπίου και της Παλμύρας ήταν πραγματικά τα πολιτιστικά, εμπορικά και πνευματικά κέντρα της εποχής. Ακόμα, αναπτύχθηκαν και άλλες πόλεις, όπως η σημερινή Λαττάκεια και η Χαμά.

Θεμέλιος λίθος αυτής της φιλίας υπήρξε και υπάρχει ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση μεταξύ των λαών. Ο σεβασμός στα ιδιαίτερα λαϊκά και τοπικά πολιτιστικά και κοινωνικά έθιμα, όπως και στη γλωσσική και θρησκευτική ταυτότητα.

Περνώντας στη σύγχρο­νη εποχή, με τη σύναψη διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Συρία, δημιουργήθηκε μια καινούργια ευκαιρία για περαιτέρω σύνδεση των δύο χωρών. Η υποστήριξη μεταξύ των χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται και από τις ψηφοφορίες σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όπου υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Επίσης, η Ελλάδα και η Συρία συνεργάστηκαν και συνεργάζονται: α) στον τομέα της Παιδείας, με πολλούς Σύριους να έρχονται για σπουδές στην Ελλάδα, αλλά και β) στον τουριστικό τομέα, με πολλούς Έλληνες να ταξιδεύουν για να θαυμάσουν αυτήν τη λα­μπρή χώρα, τη Συρία.

Παράλληλα, οι οικονομικές – εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες είναι υψηλές και συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας της κάθε χώρας. Η Συρία έχει κάτι το αξιο­θαύμαστο! Είναι μια πανάρχαια χώρα με μεγάλο ιστορικό – κοινωνικό υπόβαθρο και πολιτισμό και με σημαντικές πνευματικές προσωπικό­τητες, ενώ διαθέτει μια ομορφιά τόσο στους ανθρώπους της, οι οποίοι είναι φιλικοί και φιλόξενοι, όσο και στο φυσικό τοπίο, που είναι ένας συνδυασμός εύφορων πεδιάδων και ερήμου. Η πρωτεύουσά της η Δαμασκός, μάλιστα, θεωρείται η πρώτη και αρχαιότερη συνεχώς κατοικήσιμη πόλη στον κόσμο.

Το 2011 ξέσπασε πόλεμος στη Συρία, τροφοδοτούμενος από συγκεκριμένες δυτικές και αραβικές χώρες, με σκοπό την ανατροπή του σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωοικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. Ο σύριος Πρόεδρος, η συριακή κυβέρνηση και ο
συ­ριακός λαός αποτελούν παράδειγμα αντίστασης και ελευθερίας έναντι τρίτων, κακόβουλων χωρών, που ήθελαν να καταστήσουν τη Συρία κέντρο εξυπηρέτησης των οικονομικών συμ­φερόντων τους.

Η Ελλάδα, ως φίλη της Συρίας και του συ­ριακού λαού, πρέπει να σταθεί δίπλα της σε αυτή την κατάσταση. Μέσω της βοήθειάς της όχι μόνο σε διπλωματικό ή γενικότερα θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό. Με τη συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας, στην τόνωση της οικονομίας της μέσω αγοράς ντόπιων προϊόντων και στην τόνωση του τουρισμού της.

Κλείνοντας, Ελλάδα και Συρία είναι δύο μεσογειακές χώρες οι οποίες μοιράζονται κοινές πολιτιστικές, ιστορικές και κοινωνικές αξίες, που πλέκουν τις έννοιες της ελευθερίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, κάτι το οποίο εγκαθιδρύει τη φλόγα της ειρήνης και της φιλίας στις καρδιές των δύο λαών, όπως και της βαθιάς αγάπης μεταξύ του ελληνικού και του συριακού λαού.


Σχολιάστε εδώ