Αναβάθμιση τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την S&P

Αναβάθμιση τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την S&P

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τριών εκ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) στην βαθμίδα “Β” από “Β-“, καθώς και του outlook για την Τράπεζα Πειραιώς, που διατηρείται στη βαθμίδα “Β-” από σταθερό σε θετικό, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Όπως σημειώνει ο οίκος, θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα κερδίζει “μομέντουμ”, γεγονός που ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Με βάση την εκτίμηση του οίκου για ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2022 κατά 2,5% ετησίως, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η εσωτερική ζήτηση και η ισχυρή εξαγωγική επίδοση της χώρας εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται σταθερά μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στις 20 Αυγούστου 2018, τονίζει η S&P, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ήρθησαν και τα τελευταία υπολείμματα των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του ύψους των καταθέσεων. Οι δεσμεύσεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, προσθέτει ο οίκος, όπως φαίνεται από την βελτίωση του κλίματος μεταξύ όλων των οικονομικών παραγόντων, αλλά και των ξένων επενδυτών.

Ο οίκος σημειώνει επίσης η εγχώρια αγορά ακινήτων ανακάμπτει, καθώς η διόρθωση των τιμών ολοκληρώθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2017, αφού προηγουμένως μειώθηκαν περισσότερο από 40% σε σχέση με το 2008. Προσθέτει ότι οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων έχουν αυξηθεί έντονα έκτοτε (ιδιαίτερα κατά το α’ εξάμηνο του 2019), αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών της χώρας, όπως και μεταξύ των περιοχών των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάκαμψη της αγοράς οφείλεται στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, στις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία -ιδίως στον νόμο Κατσέλη-, στην αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, καθώς και στην υψηλή ζήτηση για τουριστικά καταλύματα και στο πρόγραμμα της “χρυσής βίζας”.

O S&P σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών κατοικιών και εμπορικών ακινήτων παίζει καθοριστικό ρόλο για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διέθεταν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περίπου 75 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ο οίκος θεωρεί ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια. Επιπλέον, βελτιώνει τις προοπτικές για εκατομμύρια δανειοληπτών κόκκινων ενυπόθηκων δανείων ή δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με εξασφαλίσεις ακινήτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποπληρωμής.

Με πληροφορίες από το capital.gr


Σχολιάστε εδώ