T. Θεοδωρικάκος: Αύριο στα Kόμματα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
– Σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες θα βασίζεται το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού
Αύριο, Παρασκευή, θα αποστείλει στα Κόμματα του Κοινοβουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, το οποίο στηρίζεται στη Συμφωνία της Διακομματικής Επιτροπής της 22ας Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
«Ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή τη συμφωνία. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα το δώσουμε αύριο στα κόμματα για να διαπιστώσουν ότι τηρούνται όσα συμφωνήσαμε, ώστε από επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση καθώς ταυτόχρονα εξελίσσεται η συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι: «Η κυβέρνησή μας, συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις, ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή της διάλογο με ομογενειακές οργανώσεις και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επικοινώνησα με πολλούς εκπροσώπους οργανώσεων και είχα πολλές συζητήσεις και με εκπροσώπους κομμάτων» υπενθυμίζοντας ότι συνταγματική προϋπόθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η έγκριση του τελικού νομοσχεδίου από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν διακομματικών συμβιβασμών. «Η θέση μας ήταν και ασφαλώς παραμένει ότι θέλουμε να ψηφίζουν όλοι οι έλληνες του εξωτερικού χωρίς καμία διάκριση. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η επιστολική ψήφος. Είχαμε την επιλογή να προετοιμάσουμε νομοσχέδιο με τις δικές μας θέσεις αλλά δεν θα είχε 200 ψήφους» είπε, και πρόσθεσε: «Εμείς όμως θέλαμε και θέλουμε να ξεκινήσουμε την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού γι αυτό με τον πρωθυπουργό κινηθήκαμε στην λογική της επίτευξης της μέγιστης συναίνεσης κάνοντας συμβιβασμούς».
Ύστερα από 3 πολύωρες συζητήσεις της διακομματικής, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, καταλήξαμε σε σχέδιο συμφωνίας με τα εξής σημεία:
1.Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.
2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της Διασποράς.
4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα.
β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.
Σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι η προϋπόθεση τουλάχιστον διετούς παραμονής στην χώρα την τελευταία 35ετία δεν αφορά «συνεχόμενη παρουσία».
Τέλος, τόνισε πως «Το βήμα αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και να αγκαλιαστεί από τους Έλληνες εξωτερικού. Θα δούμε στις επόμενες εκλογές το μέγεθος της διάθεσης των Ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στα κοινά».