Ν. Παππάς: Με την πώληση των ΕΛΠΕ, αντί για ΑΟΖ θα έχουμε θαλάσσια οικόπεδα ιδιωτών – Τι απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης

Ν. Παππάς: Με την πώληση των ΕΛΠΕ, αντί για ΑΟΖ θα έχουμε θαλάσσια οικόπεδα ιδιωτών – Τι απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης

Αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) μεταξύ των Ν. Παππά του ΣΥΡΙΖΑ  και του υπουργού υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη υπήρξε την Πέμπτη όπου ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα.

«Με την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), το δημόσιο θα αποχωρήσει από μια εταιρεία κερδοφόρα, αλλά και από τη θυγατρική της που ασχολείται με την έρευνα υδρογονανθράκων. Θα εγκαταλείψετε τα δικαιώματα εξόρυξης και αντί για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα έχουμε θαλάσσια οικόπεδα ιδιωτών», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος και απάντησε: «Ξέρετε ποια είναι αυτή η ημερομηνία; Είναι η ημερομηνία που το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Μήπως θυμάστε, κύριε Παππά, στις 18.4.2018 ποιος ήταν Πρωθυπουργός της χώρας και ποιος ήταν Υπουργός; Εσείς Υπουργός, η κυρία δίπλα σας Υπουργός και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός.»

Συγκεκριμένα ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αυτή την επιλογή «ιδεοληπτική», καθώς «δεν είναι ασύνηθες να διακρατά το δημόσιο σημαντικό μερίδιο σε εταιρείες που έχουν τέτοιου τύπου κρίσιμες υποδομές και δικαιώματα στα χέρια τους», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νορβηγία όπου το δημόσιο κατέχει το 67% της StatOil και την Ιταλία όπου το ποσοστό του δημοσίου στην ENI ανέρχεται στο 30%.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Νίκος Παππάς, αναρωτήθηκε «ποια είναι η οικονομική λογική πίσω από αυτή την ακραία επιλογή και μάλιστα σε μία περίοδο όπου πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι τα κοιτάσματα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μεγάλα και μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη;». Υπογραμμίζοντας ότι «έχετε δώσει ένα σύνθημα για γενική αποχώρηση του δημοσίου από κρίσιμες εταιρείες. Λέτε ότι θα πουλήσετε τη ΔΕΗ διότι είναι ζημιογόνα. Τα ΕΛΠΕ θέλετε να τα πουλήσετε παρόλο που είναι κερδοφόρα. Δηλαδή, και με κέρδη και με ζημιές και με κρύο και με ζέστη, εσείς πουλάτε».

Απαντώντας στο σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει στην πώληση ποσοστού του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ας μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαινόμαστε. Παραλάβαμε μία συμφωνία ιδιωτικοποίησης από εσάς, την οποία αλλάξαμε μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε σε περίπτωση πώλησης να διακρατήσει το δημόσιο το 50,1% της εταιρείας εξορύξεων και των δικαιωμάτων των υδρογονανθράκων και, βεβαίως, σημαντικό μερίδιο στα ΕΛΠΕ. Επρόκειτο για συμφωνία, κατά την οποία θα πουλούσε μερίδιό του και ο ιδιώτης επενδυτής, όπως είχε συμφωνήσει. Από αυτή τη συμφωνία έχει αποχωρήσει πλέον ο επενδυτής». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Διαβάζετε ένα κείμενο των θεσμών, το οποίο λέει ότι πρέπει να δούμε ποιες ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν για να προχωρήσει το συμφωνηθέν. Δεν λέει για υποχρέωση της χώρας, ειδικά όταν είμαστε εκτός μνημονίων.».

Απάντηση Άδωνι Γεωργιάδη

«18.4.2018. Ξέρετε ποια είναι αυτή η ημερομηνία; Είναι η ημερομηνία που το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Μήπως θυμάστε, κύριε Παππά, στις 18.4.2018 ποιος ήταν Πρωθυπουργός της χώρας και ποιος ήταν Υπουργός; Εσείς Υπουργός, η κυρία δίπλα σας Υπουργός και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός. Εσείς οι διαπρύσιοι αντίπαλοι της Θάτσερ, κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πώς δεν προτάξατε τα στήθη σας να σταματήσετε αυτή την επαίσχυντη πώληση της κερδοφόρου εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων;

Μου ζητήσατε κάποιου είδους εξήγηση γιατί ήταν ζημιογόνα επί των ημερών μας και κερδοφόρα επί των ημερών σας. Αν κι έχω πολλές φορές προσφερθεί -και μάλιστα εντελώς δωρεάν- να με καλέσετε στην Κουμουνδούρου για να σας κάνω βασικά μαθήματα οικονομίας, δεν το έχετε δεχτεί.

Επί της δικής μας Κυβερνήσεως έγιναν επενδύσεις της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων για να γίνει το νέο διυλιστήριο, το οποίο είχατε την τύχη να εγκαινιάσετε επί των ημερών σας. Και έρχεστε εδώ και μας κάνετε και τον έξυπνο.

Η «ακραία» επιλογή της ιδιωτικοποιήσεως των ΕΛΠΕ -εσείς την είπατε «ακραία» επιλογή- έγινε από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα. Αυτός έκανε αυτή την «ακραία» επιλογή. Δεν τα κατάφερε. Γιατί δεν τα κατάφερε; Διότι, λόγω της κακής διακυβερνήσεώς του, το τίμημα το οποίο έπαιρνε η διακυβέρνησή σας ήταν πάρα πολύ χαμηλό και άρα δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού. Προφανώς τώρα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν γίνει η ιδιωτικοποίηση και με όποιον τρόπο επιλεγεί, το τίμημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αλλά για να μην μείνουμε στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, θα διαβάσω μόνο την παράγραφο της ενισχυμένης εποπτείας του Ιουνίου του 2019. Γιατί θα μπορούσατε να πείτε: «Εντάξει, από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τώρα είχαμε αλλάξει γνώμη». Όχι, γιατί τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή πριν από τέσσερις μήνες, στο κείμενο της ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών διαβάζουμε επί λέξει τα εξής: «Σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, επετεύχθη μία συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών -δηλαδή της Κυβέρνησης Τσίπρα- ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει μια εντολή για να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές προς την κατεύθυνση, όμως, του να προχωρήσει η συναλλαγή -δηλαδή η ιδιωτικοποίηση». Δηλαδή συζητάγατε αν θα γίνει με “book value”, αν θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό, αν θα γίνει με στρατηγικό επενδυτή, αλλά η συναλλαγή, δηλαδή η πώληση του 50,1%, συμφωνήθηκε εκ νέου από εσάς τον Ιούνιο του 2019. Και έρχεστε, κύριε Παππά, τον Νοέμβριο του 2019 και βάζετε στο στόμα σας τη Μάργκαρετ Θάτσερ! Αφήστε την εκεί που είναι, εσείς ξεπεράσατε τη Θάτσερ».

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε:

«Κύριε Παππά, δεν περίμενα τέτοιο χτύπημα κάτω από τη ζώνη σε συναδέλφους σας, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο φίλος σας ο Χρήστος Σπίρτζης. Ντροπή. Είπατε: “Για τους φωστήρες των 50 δισεκατομμυρίων”. Γνωρίζετε ότι η εκτίμηση των 50 δισεκατομμυρίων έγινε με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Εγώ σας σέβομαι, αλλά να είστε στη Βουλή και να κατηγορείτε τόσους συναδέλφους σας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αυτόν τον επαίσχυντο τρόπο; Δεν ξέρετε ότι έχει την υπογραφή του κ. Ραγκούση, της κ. Ξενογιαννακοπούλου, του κ. Σπίρτζη και του κ. Κουρουμπλή; Δεν τους σέβεστε όλους αυτούς; Τους πετάτε στα σκουπίδια; Λέτε στη Βουλή, ότι ήταν άσχετοι επί των οικονομικών; Ντροπή σας.

Μόλις κατηγορήσατε τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώην Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, είναι άχρηστοι στα οικονομικά, όπως είπατε, είναι δικό σας πρόβλημα. Να το συζητήσετε σε μια συνεδρίαση της κεντρικής σας επιτροπής.

Πάμε τώρα στο ερώτημα. Δεν υπάρχει καμία μεγάλη είδηση. Υπάρχει ένα θρασύτατο ψέμα από εσάς. Υπάρχει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου 2019. Εκ της θέσεως σας, αποκλείεται να μην διαβάζετε τα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα ΕΛΠΕ. Υπουργός είναι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης: “Είναι δέσμευση της Κυβέρνησης ότι προχωρούμε προς την κατεύθυνση που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα κρίνουμε με βάση προφανώς το συμφέρον του δημοσίου και ευρύτερα το εθνικό συμφέρον”. Και λίγο παρακάτω λέει ο κ. Χατζηδάκης: “Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ”.

Άρα, αφού το ξέρετε, γιατί με ρωτάτε; Για να σας θυμίσω ότι εσείς ξεκινήσατε την ιδιωτικοποίηση και να μάθουν όλοι οι φίλοι σας στην Αριστερά ότι είστε υποκριτές;

Μου λέτε για τα δικαιώματα εξόρυξης και ούτω καθεξής. Καταρχάς, κύριε Πρόεδρε, να πω -και να καταθέσω στα Πρακτικά- σχετικά με τα δημοσιεύματα για την έρευνα των μεγάλων κοιτασμάτων ότι έχουν διαψευσθεί από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει αυτές οι έρευνες για να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Μακάρι να αποδειχθούν στο μέλλον αληθή. Σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν κάποιες επιστημονικές θεωρίες. Μακάρι να βρεθούν.

Δεν μου λέτε, όμως, κύριε Παππά, μιας και μου μιλάτε για τα ΕΛΠΕ και τις συμβάσεις εξόρυξης. Μήπως ξέρετε στις συμβάσεις που διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σταθάκης, σε αυτές τις συμβάσεις εξόρυξης που λέγατε, ποια είναι η πραγματική συμμετοχή των ΕΛΠΕ; Θα σας την πω εγώ. Σε δύο από τις τέσσερις συμμετέχουν σε ποσοστό 20% και διαχειριστής τα ΕΛΠΕ είναι σε μία από τις τέσσερις. Όλες οι άλλες συμβάσεις και όλα τα άλλα ποσοστά, δηλαδή το 80% των δύο και το 100% των άλλων δύο, η κυβέρνηση Σύριζα τις έχει δώσει σε ιδιωτικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες.

Μην έρχεστε εδώ στη Βουλή υποκρινόμενοι ότι ο λαός πάσχει από αμνησία και δεν θυμάται ποιος κυβέρνησε το 2015-2019. Το 2015-2019 κυβερνήσατε εσείς. Κυβερνήσατε με μνημόνιο. Πήρατε τα εύσημα του Σόιμπλε, κάνατε ιδιωτικοποιήσεις, φτιάξατε το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, δώσατε όλη την ελληνική δημόσια περιουσία εχέγγυο. Άρα, εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείτε να μιλήσετε ξανά κατά των ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ της προασπίσεως δήθεν της δημόσιας περιουσίας. Ποτέ. Θα περάσουν τρεις χιλιάδες χρόνια, θα ζητάτε συγνώμη από τους φίλους της Αριστεράς και μπορεί κάποτε να σας συγχωρέσουν.

Εγώ, όμως, θέλω να σας πω και κάτι επί προσωπικού. Θα σας πω και ποια είναι η δύσκολη θέση στην οποία με έχετε φέρει προσωπικά. Όταν ξεκινήσαμε την πολιτική μας διαδρομή και είχαμε διαφωνίες, εγώ από την πρώτη μέρα που έγινα Βουλευτής, από το 2007, ήμουν «υπέρ» των ιδιωτικοποιήσεων. Ποτέ δεν ήμουν «κατά». Πάντα «υπέρ» των ιδιωτικοποιήσεων.

Εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήσασταν στα πεζοδρόμια, φωνάζατε κατά της COSCO, κατά της LAMDA και του Ελληνικού, κατά της FRAPORT. Έλεγε εκεί ο φίλος σας από την Κρήτη “θα βάλω τα στήθια μου μπροστά μην πουληθεί το Αεροδρόμιο Χανίων στους Γερμανούς” και διάφορα τέτοια. Ήρθατε στην εξουσία και τα πουλήσατε όλα. Καταλαβαίνετε τώρα σε πόσο δύσκολη θέση με έχετε φέρει εμένα;

Εάν εγώ που είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων βλέπω εσάς να τα πουλάτε όλα, τι πρέπει να κάνω για να δικαιολογήσω την ιδεολογία μου; Αυτή είναι η δυσκολία που με έχετε φέρει. Αυτή είναι πράγματι μια δυσκολία, γιατί είναι δύσκολο να σας ξεπεράσει κανείς ως προς το πάθος σας να πουλήσετε όλη τη δημόσια περιουσία. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά περίεργο να έρχεστε στη Βουλή και να υποκρίνεστε ξανά τον προηγούμενό σας εαυτό. Αυτός πάει. Μας τελείωσε».

Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα


Σχολιάστε εδώ