Στο «σκληρό ροκ» το γυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο «σκληρό ροκ» το γυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του
Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


Τέλος η ανοχή, επίθεση σε όλα τα μέτωπα

-Κρίσιμο τεστ η αποβολή ή μη των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική

Ασφυκτικό πρεσάρισμα σε όλα τα επίπεδα θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθεί από εδώ και πέρα τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία. «Δεν θα αφήνουμε να πέσει τίποτα κάτω. Δεν θα μένει τίποτα αναπάντητο», έλεγε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το είπε καθαρά στη Βουλή: «Τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί».

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι ακόμη είναι νωρίς και πως το κόμμα δεν έχει βρει επαρκώς τον βηματισμό του προκειμένου να ανταπεξέλθει με επάρκεια σε μια αντιπολιτευτική τακτική «βε­ντάλιας», όπου η κριτική θα είναι οξεία και θα αφορά πλειάδα θεμάτων, όμως αυτό δεν αλλάζει την απόφαση για «ανένδοτο απέναντι στη δεξιά πολιτική του κ. Μητσοτάκη». Βέβαια υπάρχουν και οι φωνές που επισημαίνουν πως μια τέτοια στρατηγική έχει τον κίνδυνο αφενός να πέσουν στην παγίδα μιας στείρας αντιπολίτευσης, αφετέρου να χαθεί το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Παρά ταύτα, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η γνωστή και δοκιμασμένη τακτική του «σκληρού ροκ» σε στοχευμένα πεδία, όπως έγινε στη συζήτηση στη Βουλή με το νομοσχέδιο για το άσυλο. Κεντρικό πρόσωπο υλοποίησης αυτής της στρατηγικής παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πλαισιώνεται από έναν πυρήνα δοκιμασμένων στελεχών (Αλέξης Χαρίτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Παύλος Πολάκης κ.ά.), που ανάλογα με το θέμα θα δίνουν τον τόνο της αντιπαράθεσης. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των κορυφαίων στελεχών (Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Δραγασάκης κ.ά.), που με τις παρεμβάσεις τους θα επικοινωνούν την πολιτική αυτή στο κόμμα, συσφίγγοντας ταυτόχρονα τους κομματικούς αρμούς με τη λαϊκή βάση.

Ενδεικτικό αυτής της στοχευμένης αντιπολιτευτικής τακτικής ήταν όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή στη συζήτηση για το άσυλο. Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρό του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Εστιάζοντας σε δημόσιες δηλώσεις του από τηλεοπτική του συνέντευξη, βρήκε λαβή να κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι καλλιεργεί κλίμα συμψηφισμού των εθνικών θεμάτων με το Προσφυγικό. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό…

Πόλεμος στην Προανακριτική
Το άλλο πεδίο που θα αποτελέσει θέατρο σφοδρής αντιπαράθεσης είναι η εξαίρεση των Τζανακόπουλου – Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε αυτήν την παρανομία, αυτό το κοινοβουλευτικό έκτρωμα», υπογραμμίζουν μονότονα από την Κουμουνδούρου. Μάλιστα, μετά και την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής θεωρούν ότι σε θεσμικό επίπεδο έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι μέσα από αυτήν την υπόθεση αναδείχθηκε η συμπαιγνία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όπου το κάθε κόμμα, για τους δικούς του λόγους, υιοθέτησε αυτές τις πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου, «για τη ΝΔ η εξαίρεση των δύο συγκεκριμένων βουλευτών είναι μια προσπάθεια να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους» και εκτιμούν πως «έχουμε μια πλειοψηφία που επιχειρεί να χειραγωγήσει τη μειοψηφία και δυστυχώς μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς».

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετική οπτική και αποδίδουν την πρωτοβουλία αυτή στον πανικό της Χαριλάου Τρικούπη από την αποστροφή που τους δείχνουν οι πολίτες.

Μπορεί πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμοι να τεντώσουν το σχοινί, δεν είναι διατεθειμένοι όμως να το αφήσουν και να σπάσει. Δηλαδή, θα επιμείνουν στον καταγγελτικό λόγο, αλλά μοιάζει απίθανο να φτάσουν στα άκρα και η φρουρά της Βουλής να αποβάλει τους δύο βουλευτές. Αυτό δεν το επιθυμεί καμιά πλευρά.

Στα στρατηγικά πλάνα της Κουμουνδούρου είναι η αντιπολιτευτική πολιτική να μην περιορίζεται στα στενά κοινοβουλευτικά περιθώρια ή στις τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά να έχει και ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία. «Να μην είναι κενό γράμμα», όπως λένε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό θα εκμεταλλευτούν τις προσυνεδριακές εξορμήσεις και με έμφαση στους νέους, τους άνεργους και τους μικρομεσαίους θα επιχειρήσουν να αναδείξουν «το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και τον στόχο της πολιτικής που εφαρμόζει, που δεν είναι άλλος από το όφελος των λίγων και των εκλεκτών».

Τα μηνύματα ωστόσο από την καμπάνια προσέλευσης νέων μελών δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά καθώς μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί –κυρίως μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας– σχεδόν 20.000 νέα μέλη, στην πλειοψηφία τους νέοι.


Σχολιάστε εδώ