Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας υπέγραψαν Δένδιας – Λαβρόφ (Δηλώσεις)
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.
Μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας υπογράφτηκε Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2020-2022. Το Πρόγραμμα θα θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.
#Moscow: FM @NikosDendias w/ #Russia FM S. #Lavrov at @mfa_russia – strengthening ???? relations on strong foundation of historic ties – Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας συναντά τον Ρώσο ομόλογό του S. Lavrov στη Μόσχα- ενίσχυση διμερών σχέσεων στη βάση ιστορικών δεσμών pic.twitter.com/vHx2bH3XN5
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 6, 2019
Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Σεργκέι Λαβρόφ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Η επίσκεψη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις.
Στη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στη Μόσχα. «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως η τρέχουσα».
Στη Μόσχα ο Δένδιας – Δεν υπάρχει μόνο η Ουάσινγκτον…
Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους και η «παγωμάρα» υπάρχει από το 2018, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε προχωρήσει στην απέλαση ρώσων διπλωματών που υπηρετούσαν στην πρεσβεία στην Αθήνα. Στην Αθήνα, από την άλλη πλευρά, επικρατεί προβληματισμός για τη σύμπλευση Μόσχας – Άγκυρας στο μέτωπο της Συρίας.
Οι δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov
«Είμαι ευτυχής που είχα, σήμερα, την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov.
(Στα Ρωσικά]: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Μόσχα ως Υπουργός Εξωτερικών και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την θερμή σας φιλοξενία.
Οι διμερείς μας σχέσεις εδράζονται σε διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκώ ότι η σημερινή μου επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς μας σχέσεις, στη βάση ενός ειλικρινούς διαλόγου και τακτικής επικοινωνίας επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Και είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που με τον Sergey Lavrov υπογράψαμε το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας 2020-22, το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Σήμερα, ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Lavrov, επί μίας ευρείας σειράς ζητημάτων.
Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τη διεύρυνση των πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων και τις προοπτικές αναβάθμισης της οικονομικής μας συνεργασίας. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς που υφίστανται ευκαιρίες ανάπτυξης, παρά το πλαίσιο των ισχυουσών κυρώσεων.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή έχουν καταστήσει την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Καλούμε, λοιπόν, τους Ρώσους επενδυτές να εξετάσουν τις ευκαιρίες που η ελληνική οικονομία τους παρέχει.
Ειδικά ως προς τον τομέα της ενέργειας, θεωρούμε πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. Υπογραμμίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Lavrov για το πώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα γύρω από το παγκόσμιο ζήτημα της μετανάστευσης και για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Η Ελλάδα υπογραμμίζει πάντα ότι είναι απαράδεκτο όταν η δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων γίνεται εργαλείο για την άσκηση επιρροής και πολιτικής.
Μιλήσαμε, επίσης, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρειά μας, για την κατάσταση στη Συρία, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.
Θέσαμε επίσης το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και εκφράζοντας την υποστήριξή μας στις σχετικές εν εξελίξει προσπάθειες του ΓΓ ΗΕ, κ. Gutteres, για επίλυσή του στη βάση των Αποφάσεων του ΣΑ ΗΕ.
Η Ρωσία είναι μια ισχυρή χώρα και έχει ουσιαστική και σταθερή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, όπου λαμβάνουν χώρα πολλές εξελίξεις που επηρεάζουν την πατρίδα μου.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα βρίσκεται, γεωγραφικά, σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι και έχει, ως εκ τούτου, από καιρό αναγνωρίσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένη τη θέση της Ελλάδος ως παλαιού κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκουμε να συμβάλουμε θετικά στο διάλογο με τη Ρωσία. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως είναι η τρέχουσα.
Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να ευχαριστήσω ακόμη μία φορά τον κ. Lavrov για τον εποικοδομητικό διάλογο και για τη φιλοξενία, την οποία επιφυλάσσομαι να ανταποδώσω στο εγγύς μέλλον.