Αναβαθμίζεται το αντιτουρκικό τρίγωνο Ελλάδα – Αίγυπτος – Κύπρος

Αναβαθμίζεται το αντιτουρκικό τρίγωνο Ελλάδα – Αίγυπτος – Κύπρος

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, στις οποίες συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί (Mohamed Ahmed Zaki) και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης και στην κοινή δήλωση των υπουργών καταδίκασαν την παραβατική συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο.

Οι τρείς υπουργοί άμυνας, παρακολούθησαν την τελική φάση της αεροναυτικής Άσκησης “ΜΕΔΟΥΣΑ 09”, από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, που διεξάγεται στην περιοχή της Κρήτης και μετέχουν στρατιωτικές Μονάδες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Η τριμερής στρατιωτική συμμαχία, και η ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας. Και ο λόγος είναι ότι η Αίγυπτος, η Κυβέρνηση του Άλ Σίσι, αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Ελλάδας, παρότι ακόμη δεν είναι οριοθετημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά και την οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κοινή Δήλωση εννέα σημείων:

1. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, και ο Στρατηγός Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί, Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

2. Οι Υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τόνισαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

3. Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και τον συνδυασμό δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων με παραγωγικούς τρόπους, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες διεξάγουν σήμερα συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν και να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, αλλά και να διερευνήσουν περαιτέρω και αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία.

4. Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

5. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί αποδοκίμασαν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και δυναμιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στην καταπολέμηση του Da’esh, υπογραμμίζοντας ότι το Da’esh παραμένει απειλή για την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια. Καταδίκασαν κάθε τουρκική προσπάθεια που υπονομεύει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας, που επιβάλλει δημογραφικές μεταβολές, αλλά και οποιεσδήποτε προσπάθειες κοινωνικής χειραγώγησης.

6. Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών προς καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εν προκειμένω, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανοχή που επιδεικνύουν ορισμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν σε ξένους μαχητές να διέρχονται και να μετακινούνται μέσω των εδαφών τους, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών.

7. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η εμφάνιση νέων προκλήσεων και απειλών Ασφάλειας στην περιοχή μας απαιτεί την ύπαρξη κοινής εκτίμησης απειλής και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους και την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Άμυνας.

8. Οι Υπουργοί τόνισαν ότι έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή γεωστρατηγικής συνεργασίας, η οποία εδράζεται στις δυνατότητές τους για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία.

9. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διεξαχθεί η επόμενη Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας στην Κύπρο το 2020.

Ακολούθησαν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε:

«Κύριοι Υπουργοί,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους φίλους Υπουργούς Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι και της Κύπρου κ. Σάββα Αγγελίδη για την 3η Τριμερή μας Συνάντηση.

Όπως γνωρίζετε οι χώρες μας συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του αμυντικού, και αποτελεί κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία και εδραίωση περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας προς όφελος των λαών μας και της ειρήνης.

Το μήνυμα αυτό, να αποτελέσουν δηλαδή οι χώρες μας πυλώνες αρμονικής συνεργασίας, συμπόρευσης και προόδου στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλαν οι ηγέτες των τριών χωρών μας από την 7η Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, στο Κάιρο, πριν από ένα μήνα (στις 8 Οκτωβρίου).

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. Υπογραμμίσαμε την κοινή μας στρατηγική δέσμευση και αποφασιστικότητα να αναπτύξουμε περαιτέρω την θεσμοποιημένη πλέον Τριμερή μας συνεργασία, αποστέλλοντας ισχυρά και σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Κοινός μας στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων των χωρών μας σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων.

Θα ήθελα να εκφράσω, πιστεύω εξ ονόματος και των δύο φίλων Υπουργών, την ικανοποίηση μας για την επιτυχή διεξαγωγή συχνών κοινών ασκήσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων.

Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές, όπως Κυβερνοασφάλεια, διαχείριση κρίσεων, συνεργασία στον αμυντικό-τεχνικό τομέα.

Ως επιστέγασμα της σημερινής μας συνάντησης και απτό παράδειγμα της ισχυρής μας θέλησης να ενισχύσουμε την διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος , της Κύπρου και της Αιγύπτου, απαραίτητο παράγοντα για την αποτελεσματική συνεργασία μας, θα μεταβούμε αύριο με τους φίλους Υπουργούς στην Κρήτη για να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της κοινής άσκησης «Μέδουσα», που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα στο 2019.

Τόσο κατά την Τριμερή συνάντηση, όσο και κατά τη διμερή μας συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, συζητήσαμε για τις σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας για αντιμετώπισή τους.

Όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Δήλωσή της Τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και των χωρικών υδάτων, που είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για την τούρκικη εισβολή στην Συρία, η οποία θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι αναδυόμενες νέες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην ευρύτερη περιοχή μας επιτάσσουν την κοινή εκτίμηση απειλών και την στενότερη συνεργασία των τριών χωρών μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να ενδυναμώσουμε την αμοιβαίως επωφελή στρατηγική μας συνεργασία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι με τους εκλεκτούς συναδέλφους Υπουργούς συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι η Τριμερής συνεργασία μας αποτελεί υπόδειγμα για την περιοχή μας, με προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής, με αποκλειστικό γνώμονα την συνεργασία, ευημερία και πρόοδο των λαών μας.

Προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το 2020 στην Κύπρο ως ένα νέο ορόσημο στην συνεργασία μας».

Ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί δήλωσε τα εξής:

«Θέλω κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω τον Αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης, που εντάσσεται στη συνεργασία των τριών χωρών, την Τριμερή Συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Πολιτικές Ηγεσίες των τριών χωρών, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας σε όλους τους τομείς κι εδώ αναφέρομαι στην τελευταία Συνδιάσκεψη Κορυφής που συνήλθε στο Κάιρο τον περασμένο μήνα .

Αυτή η συνεργασία θεωρείται ένα παράδειγμα συνεργασίας για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα συζητήσαμε τη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας και την ευχαρίστησή μας για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στην εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται η Άσκηση «Μέδουσα», η οποία είναι η δεύτερη που γίνεται αυτή τη χρονιά. Αύριο, πρώτα ο Θεός, θα φύγουμε για την Κρήτη για να παρακολουθήσουμε αυτή την Άσκηση με τη συμμετοχή των Αρχηγών των τριών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να επισημάνω ότι και οι τρεις πλευρές συμφωνήσαμε απόλυτα σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν από το πρωί και αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Τονίσαμε την αναγκαιότητα της συνέχισης αυτής της συνεργασίας, για να μπορέσουμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Άγκυρας και να εξασφαλίσουμε τα δικά μας κοινά συμφέροντα.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης και την πολύ καλή υποδοχή και φιλοξενία. Δίνω τις καλύτερές μου ευχές στην Ελλάδα και στην Κύπρο για ευημερία».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης τόνισε:

«Εκφράζω κι εγώ με τη σειρά μου τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλο, τον φίλο Νίκο, για την πρόσκληση, καθώς και για την εγκάρδια φιλοξενία.

Επίσης, εκφράζω τη χαρά μου που βρίσκεται μαζί μας και ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ο Στρατηγός Ζακί. Οι απόψεις και των δύο βελτιώνουν το έργο όλων μας. Οι σχέσεις των τριών χωρών είναι διαχρονικές και σταθερές, διότι χτίστηκαν διά μέσου της ιστορίας τους, του πλούσιου πολιτισμού τους, των επιτευγμάτων τους, αλλά και των αγώνων επιβίωσης, αγώνων για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον.

Η συνάντησή μας σήμερα είχε σκοπό να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης της ήδη άριστης συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Αναλύσαμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάσαμε τη λήψη συγκεκριμένων ενεργειών προς υλοποίηση του στόχου της επίτευξης της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας των λαών μας.

Η τριμερής συνεργασία των χωρών μας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, το 2020 θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η στενή σχέση και συνεργασία των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνει την ασφάλεια και αποτελεί ισχυρή ασπίδα έναντι παράνομων και τρομοκρατικών ενεργειών.

Μας απασχόλησαν οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν τη κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστώντας κατάφορη παραβίαση των νόμων του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους δύο Υπουργούς για τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξη των χωρών τους στον δίκαιο αγώνα μας.

Σε σχέση με τη Συρία, καταδικάσαμε την τουρκική εισβολή στη χώρα αυτή, η οποία θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα που έγινε τα τελευταία χρόνια ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς επίσης δημιουργεί εκ νέου ανθρωπιστική κρίση με αύξηση της ροής των μεταναστών και τις σοβαρές συνέπειες που δημιουργεί η κατάσταση αυτή.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σε σχέση με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη Λιβύη και τονίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα, προκειμένου η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να έχει πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια.

Η δημιουργία συνθηκών ευημερίας θα εμποδίσει την ανάπτυξη τρομοκρατικών δράσεων και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε άλλες χώρες.

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι η επόμενη Τριμερής Συνάντηση θα γίνει στην Κύπρο το 2020. Για την Κύπρο, η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου είναι στρατηγικής σημασίας. Από αυτή την οπτική γωνία, ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια της περιοχής.

Δέσμευση και των τριών Υπουργών είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί».

Αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι τρεις Υπουργοί Άμυνας Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου θα παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 9» στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων (ελικοπτεροφόρο) «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος «Sulayman Ezzat» και μαχητικά F-16.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία, ενώ από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς πραγματοποιήθηκαν διμερείς συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί.


Σχολιάστε εδώ