Βουλιάζει την κυβέρνηση το Προσφυγικό – Ποια λύση προτείνει ο Xορστ Ζέεχοφερ
Είναι η αχίλλειος πτέρνα της…
– Οι πρώτοι 1.030 φτάνουν σταδιακά στην Αττική
Μαύρα τα μαντάτα που φτάνουν στο Μαξίμου. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης. Οι… αφίξεις, καθημερινές. Πάνω από 500 πρόσφυγες την ημέρα καταφθάνουν…
Οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και εδώ και μία εβδομάδα ζητούν απεγνωσμένα να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Μέχρι στιγμής, όμως, καμία απάντηση δεν έχουν πάρει από το Μαξίμου. Κερδισμένος πολλαπλώς ο Ερντογάν, που εκβιάζει την Ευρώπη με τις… καραβιές που στέλνει και παίρνει συνεχώς κάποια δισεκατομμύρια, αναγκάζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα σε συμβιβασμούς. Συν τη βιομηχανία που έχει στηθεί στην Τουρκία για να κατασκευάζει τις βάρκες που μας φέρνουν τους πρόσφυγες (που δεν είναι όλοι πρόσφυγες), τις οποίες μόλις πάνε στα νησιά τις βουλιάζουν και οι διακινητές αγοράζουν άλλες, όπως αποκάλυψε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.
Και η κατάσταση αυτή προκαλεί την έκρηξη των τοπικών κοινωνιών που θα «φιλοξενήσουν» στην πόλη τους κάποιες χιλιάδες πρόσφυγες.
Όλα αυτά έχουν αλλάξει άρδην το θετικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πλέον η κατάσταση είναι εκρηκτική σε όλους τους νομούς όπου θα εγκατασταθούν οι 20.000 πρόσφυγες σε πρώτη φάση.
Φοβάται αντιδράσεις και στέλνει τους βουλευτές της να κάνουν… μασάζ στις τοπικές κοινωνίες
Η μεταφορά 1.030 από αυτούς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Το περασμένο Σάββατο, έφτασαν με δύο πλοία στο λιμάνι της Ελευσίνας 800 πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Λέσβο, την Κυριακή αναμένονταν στον Πειραιά άλλοι 100 από τη Σάμο, ενώ χθες (Δευτέρα) 130 από Χίο, Κω και Λέρο. Όλοι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία – καταλύματα εντός της Αττικής. Ήδη στα γκάλοπ καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Σε πρόσφατο γκάλοπ της PULSE στην ερώτηση «Τις πρώτες 100 μέρες σε ποιον τομέα τα πήγε καλύτερα η κυβέρνηση;» η απάντηση για το Μεταναστευτικό συγκεντρώνει μόλις το 1%!
Ενώ σε δημοσκόπηση της Opinion Poll στην ερώτηση «Είστε ικανοποιημένος από την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα;» οι απαντήσεις ήταν:
• «Ναι» 6,8% και «Μάλλον ναι» 16,6%, σύνολο 23,4%.
• «Όχι» 52% και «Μάλλον όχι» 19,8%, σύνολο 71,8%!
Πάνε για μασάζ…
Μπροστά σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, το Μαξίμου σάλπισε συναγερμό. Η εντολή που δόθηκε ήταν να πάνε όλοι οι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες και να προσπαθήσουν να ρίξουν τους τόνους στις τοπικές κοινωνίες. Να εξηγήσουν ότι οι πρόσφυγες θα «μοιραστούν» με… ποσοστώσεις στους νομούς και να πείσουν ότι όλη αυτή η εξέλιξη θα είναι για το… καλό τους, αφού θα πέσει χρήμα στην τοπική αγορά.
Οι βουλευτές, όμως, κάθε άλλο παρά πρόσφορο κλίμα θα βρουν στις περιφέρειές τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Ήδη, από τις πρώτες αντιδράσεις για τους 20.000 πρόσφυγες που θα μετακινηθούν σε πρώτη φάση από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την ενοικίαση 40.000 διαμερισμάτων φαίνεται ότι αυτή η… συγκατοίκηση θα δημιουργήσει καταστάσεις που δεν θα είναι ευχάριστες, καθώς κάθε άλλο παρά θα συναινέσουν οι τοπικές κοινωνίες. Και αυτό φαίνεται και από τα γκάλοπ.
Βιομηχανία βαρκών…
Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο Σουλτάνος αποδεικνύεται καλός παίκτης και καταφέρνει να βάζει γκολ στην Ευρώπη. Μία από τις αποδείξεις είναι ότι έστησε βιομηχανία κατασκευής βαρκών, οι οποίες μάλιστα έχουν μεγάλη ζήτηση.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει καλές πηγές. Σε συνέντευξή της, απευθυνόμενη στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τη διακίνηση προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας, είπε:
«Θα έλεγα στον κ. Τσαβούσογλου, αν τόσο πολύ ενδιαφέρεται για τους μετανάστες να μην πνίγονται, δεν έχει παρά να κλείσει τα πέντε τουρκικά εργοστάσια τα οποία παράγουν τις βάρκες μιας χρήσης, που είναι σκυλοπνίχτες, και να κλείσει επίσης τα έξι εργοστάσια που παράγουν δήθεν σωσίβια. Διά αυτού και μόνο του τρόπου θα έσωνε πάρα πολλές ζωές ο κ. Τσαβούσογλου».
Κροατία: Έχουμε 6.500 αστυνομικούς στα σύνορά μας!
Στην Αθήνα βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για να συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ – Αραβικών Κρατών και σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο Προσφυγικό. Είπε συγκριμένα: «Την περίοδο 2015 – 2016 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν τα σύνορα. Πολλές χώρες ύψωσαν ακόμα και τείχη στα σύνορά τους. Εμείς δεν το κάναμε αυτό, αλλά έχουμε 6.500 αστυνομικούς που φυλάσσουν τα σύνορά μας 24 ώρες το 24ωρο, καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους, ώστε να φυλάσσουν τα σύνορα της Σένγκεν».
Πρόταση Xορστ Ζέεχοφερ
Μια «νέα φιλοσοφία» απαιτείται στο Προσφυγικό, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ κατά τη διάρκεια σύσκεψης με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ την περασμένη Τρίτη στο Μόναχο.
Στη συνάντηση με τους υπουργούς της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας παρουσίασε, μάλιστα, και το σχέδιό του, που διαφοροποιείται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Ζέεχοφερ, οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα ξεκινούν στις χώρες που αποτελούν εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, αλλά θα μπορούν να ολοκληρώνονται και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ θεωρούνται η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, οι οποίες είναι και αρμόδιες για ολόκληρη τη διαδικασία παροχής ασύλου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του γερμανού υπουργού Εσωτερικών, στις συγκεκριμένες χώρες θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του ασύλου και θα αποφασίζεται, στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων, αν ένα άτομο δικαιούται προστασία από την ΕΕ. Και όσοι δεν δικαιούνται προστασία θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους.
Την ίδια ώρα, οι αιτούντες άσυλο που μπορεί να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν και εκεί θα παίρνεται η οριστική απόφαση για το αίτημα ασύλου τους.