«Βόμβα» το μεταναστευτικό: Στο πόδι οι κάτοικοι σε νησιά και ενδοχώρα – Το σχέδιο αποσυμφόρησης των hot spots

«Βόμβα» το μεταναστευτικό: Στο πόδι οι κάτοικοι σε νησιά και ενδοχώρα – Το σχέδιο αποσυμφόρησης των hot spots

– Αυξάνονται διαρκώς οι μεταναστευτικές ροές – Ανησυχητική η αύξηση εισροών και στον Έβρο

Έτοιμη να εκραγεί είναι η χώρα από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτες και η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας είναι ασφυκτική. Ταυτόχρονα οι διαξιφισμοί και οι αντιπαραθέσεις για το μεγάλο αυτό θέμα έχει αρχίσει να κινείται στα όρια του… διχασμού!

Το σχέδιο για τη μεταφορά και εγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά συνεχίζει να πυροδοτεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και να προωθηθεί η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους. Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των συντακτών γνωστοποίησε πως θα μεταφερθούν αρκετές χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρξει μέριμνα ώστε να πάνε σε περιοχές που είχαν δεχθεί μικρότερο βάρος το προηγούμενο διάστημα. Ο στόχος, πάντως, είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.

Οι συγκεκριμένες αυτές περιοχές θα ενισχυθούν με υποδομές. «Πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών τόνισε ότι είναι «σε ένα βαθμό δικαιολογημένες» υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες».

Έντονες αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση

Εκτός από τα νησιά μας, όπως για παράδειγμα η Χίος, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Σταμάτη Καρμαντζή «Οι καταστάσεις είναι ανεξέλεγκτες, η κοινωνία δεν έχει υπομονή, αλλά εξακολουθεί να δίνει χείρα βοηθείας, στους ανθρώπους που είναι εξαθλιωμένοι. Η αποθήκη του Ερντογάν είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να μας εκβιάζει, προσπαθώντας να διαλυθεί το σύμπαν» (Στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λήδα Μπόλα).

«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί θυμίζουν και οι περιοχές Σέρρες, Βρασνά, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Βέροια, Μεθώνη Πιερίας, Γρεβενά, Ημαθία, με φορείς και κατοίκους να εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους στη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Η ΕΕ στρουθοκαμηλίζει…

Η ΕΕ δεν μπορεί να κινηθεί γρήγορα ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα, γεγονός που εκλαμβάνεται από τους πολίτες ως απροθυμία. «Έχει (η ΕΕ) καταντήσει ικέτης του Ερντογάν, δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάκης Κουρής στο άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», την περασμένη Κυριακή, με τίτλο: “Ανίκανη η Ευρώπη να υπερασπισθεί τον εαυτό της”.

Πρόταση Xορστ Ζέεχοφερ

Μια «νέα φιλοσοφία» απαιτείται στο Προσφυγικό, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ κατά τη διάρκεια σύσκεψης με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, την περασμένη Τρίτη στο Μόναχο.

Στη συνάντηση με τους υπουργούς της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας παρουσίασε, μάλιστα, και το σχέδιό του, που διαφοροποιείται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ζέεχοφερ, οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα ξεκινούν στις χώρες που αποτελούν εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, αλλά θα μπορούν να ολοκληρώνονται και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ θεωρούνται η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, οι οποίες είναι και αρμόδιες για ολόκληρη τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του γερμανού υπουργού Εσωτερικών, στις συ­γκεκριμένες χώρες θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του ασύλου και θα αποφασίζεται, στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων, αν ένα άτομο δικαιούται προστασία από την ΕΕ. Και όσοι δεν δικαιούνται προστασία θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους.

Την ίδια ώρα, οι αιτούντες άσυλο που μπορεί να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν και εκεί θα παίρνεται η οριστική απόφαση για το αίτημα ασύλου τους.

Φωτο: wikimedia.org


Σχολιάστε εδώ