Στην οικονομία ποντάρει ο Μητσοτάκης

Στην οικονομία ποντάρει ο Μητσοτάκης

Για να βγει από το αδιέξοδο

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση ενέγραψε στο ενεργητικό της τρία καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας. Το πρώτο ήταν το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη εξόφληση των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ακολούθησε η αναβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Standard & Poor’s από ΒΒ- σε Β+. Την ίδια στιγμή η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε στο 1,20%, τιμή-ρεκόρ στα χρονικά της χώρας, ενώ στα εξάμηνα το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία και η βεβαιότητα ότι τα καλά νέα θα συνεχισθούν το προσεχές διάστημα.

Συμπερασματικά… η οικονομία τείνει να εξελιχθεί σε προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση. Και εκεί ακριβώς ποντάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να ισοσκελίσει (και να υπερκεράσει) τις απώλειες που αναπόφευκτα θα προκύψουν από τη διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας, προεξάρχοντος του Μεταναστευτικού, ενώ μετά την αρχική ευφορία οι πρώτες ρωγμές στο προφίλ της κυβέρνησης εντοπίζονται και στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας.

Στις κυβερνητικές συσκέψεις ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σταθερά στην άποψή του ότι η οικονομία μπορεί να γίνει το όχημα για την ανάκαμψη της χώρας και το πέρασμά της σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος. Υπό αυτό το πρίσμα και χωρίς να υποβαθμίζει τη βαρύτητα των προβλημάτων που εντοπίζονται σε άλλους τομείς, προτίθεται προσωπικά να δώσει έμφαση στην προώθηση πολιτικών που θα ενισχύσουν τη γενικότερη προσπάθεια στο πεδίο της οικονομίας.

Καθοριστικό παράγοντα προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί ο πρωθυπουργός τις επενδύσεις, καθώς αυτές θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων επιχειρηματικών ομίλων και funds που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν δραστηριότητες στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα έχει δώσει σαφείς εντολές προς τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν τα μέτρα εκείνα που θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη νέων επενδυτικών εγχειρημάτων. Αυτές τις ημέρες (3 – 6 Νοεμβρίου) ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην Κίνα με αφορμή επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών. Με σκοπό, τι άλλο, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την υπογραφή, εκ μέρους των ελλήνων επιχειρηματιών, συμφωνιών με επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας και όχι μόνον.

Τα καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες και από μία ακόμη πλευρά στα κυβερνητικά στελέχη. Η θετικά πορεία βασικών δεικτών (πλεόνασμα, έσοδα κ.ά.) διαμορφώνει πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια που δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, είτε για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται σκληρά επί μια δεκαετία είτε για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, που επλήγησαν περισσότερο από την πολιτική της ακραίας λιτότητας που εφαρμόσθηκε την περίοδο των Μνημονίων.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που εφαρμόζεται ήδη, και η μείωση των φόρων, που θα ισχύσει από το 2020 για επιχειρήσεις και φορολογούμενους, θα βελτιώσουν το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στη χώρα. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν και… ελπίζουν στην κυβέρνηση. Άλλωστε, όσο η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, τόσο θα μεγαλώνει το πακέτο το παροχών. Στο πλαίσιο αυτό, παραμονές Χριστουγέννων θα δοθεί σε εκατο­ντάδες χιλιάδες συνταξιούχους το ειδικό επίδομα (μέρισμα), προς διάψευση της «καταστροφολογίας» του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούσε σίγουρη την κατάργησή του.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ