Μάχη παρασκηνίου για την «καρέκλα» στο ΚΙΝΑΛ

Μάχη παρασκηνίου για την «καρέκλα» στο ΚΙΝΑΛ

-Αγώνα επιβίωσης δίνει η Φώφη – Έκοψε κάθε γέφυρα

«Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: Δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου», υποστήριζε ο Ναπολέων Βοναπάρτης και στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς φαίνεται, συμφωνούν… μαζί του. Η αιφνιδιαστική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προκηρύξει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε σκοπό αφενός να βάλει φρένο στην εσωκομματική αμφισβήτηση που δεχόταν και που το τελευταίο διάστημα ήταν σε έξαρση, αφετέρου να βάλει στο κάδρο τους αμφισβητίες. Πολύ περισσότερο δε να ακουστεί δημόσια η κριτική τους.

Με λίγα λόγια, αυτό που επιδιώκει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι να τους εκθέσει ως υπονομευτές της ενότητας του Κινήματος. Αν τελικά θα το πετύχει ή θα γυρίσει μπούμερανγκ, είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Τα πρόσωπα που βγήκαν μπροστά δεν προκάλεσαν έκπληξη. Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος είναι γνωστής ταυτότητας και δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις στα κομματικά όργανα υπήρξαν κριτικές επισημάνσεις για τους χειρισμούς της ηγεσίας, αλλά σε γενικές γραμμές κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι.

Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα περιθώρια ελιγμών στους επίδοξους «δελφίνους», βγήκε επιθετικά: «Κάποιοι που μέχρι χθες μιλούσαν για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα κάνουν σημαία την ΠΑΣΟΚολαγνεία. Πόσες θέσεις θα αλλάξουν ακόμα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους; Είναι προσωπικοί; Είναι πολιτικοί; Ποιους εκφράζουν στην παράταξη; Ταυτίζονται με την πλειοψηφία της λαϊκής μας βάσης; Ερωτώ. Προφανώς όχι. Επιτρέψτε μου λοιπόν να νιώθω τεράστια οργή για αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το συναίσθημα των αγνών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα λίγες μέρες πριν είχε ξεκαθαρίσει: «Θα προχωρήσω σύμφωνα με την εντολή της βάσης μέχρι το 2021. Για μένα είναι μονόδρομος» και κάλεσε όσους θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα ηγεσίας να το θέσουν άμεσα στο Κίνημα Αλλαγής. Σε μια κίνηση τακτικής, πρότεινε να τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα άλλα είναι διαρχία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά πλειοψηφία ελήφθη απόφαση ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει το αργότερο ως τις 7 Δεκεμβρίου. Την ακριβή ημερομηνία θα καθορίσει η ΚΟΕΣ, που συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση την Παρασκευή. Δεν θα εκλεγούν σύνεδροι, αλλά θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2017, μαζί με τα μέλη της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται πάντως να ανοίξει η λίστα των συνέδρων, συμπεριλαμβάνοντας αυτούς που εξελέγησαν το 2015 στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και δεν είχαν λάβει μέρος στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Στο διά ταύτα, επιχειρήθηκε να γίνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική είναι η άποψη που διατύπωσε η κ. Γεννηματά: «Η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής ως κύριου φορέα της παράταξης είναι μονόδρομος. Όποιος θέτει θέμα ανατροπής αυτής της στρατηγικής, μιλώντας για ενεργοποίηση εκ νέου του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε ανατροπή των ομόφωνων αποφάσεων που πήραμε πριν από επτά μήνες στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, με εκλογή των συνέδρων από τη βάση, και στη διάλυσή του.

Επίσης, στο κλείσιμο, ουσιαστικά, του ΠΑΣΟΚ και τη μετατροπή του σε κόμμα-σφραγίδα, καθώς και τη διαπραγμάτευσή της για προσωπικές φιλοδοξίες… Το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί, παρά μόνο προστατευμένο εντός του Κινήματος Αλλαγής». Οι δελφίνοι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το αν και εφόσον σκοπεύουν να διεκδικήσουν την ηγεσία και περιορίστηκαν σε ήπια κριτική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να κράτησε αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο εξέφρασε μεταξύ άλλων την αντίθεσή του στην πρόταση της προέδρου για αλλαγές στο Καταστατικό: «Είναι δυνατόν να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε κόμμα-σφραγίδα επειδή κάποιος δεν συμφωνεί με την πρόεδρο;». «Τι μεσολάβησε και από το συνέδριο με εκλεγμένο σώμα σε έναν μήνα έγινε διορισμός του Πολιτικού Συμβουλίου; Αν εξαρχής είχαμε κατανοήσει τα λάθη μας δεν θα το καταλαβαίναμε;», φέρεται να είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Αισθητά πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος: «Μας ζητούν ένα συνέδριο που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σφραγίδα. Που θα το αδρανοποιήσει. Που θα αφαιρέσει και το τελευταίο οξυγόνο από τον μόνο φορέα που γνωρίζω ότι έχει τη δυνατότητα να είναι όλα τα παραπάνω για να υπηρετήσει τις ανάγκες των Ελλήνων. Ένα συνέδριο που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην ‘‘Ποταμοποίησή’’ του. Δεν του αξίζει. Γιατί; Διότι μια τέτοια απόφαση, αν την πάρουμε, θα την πάρουμε από φόβο. Από ανασφάλεια».

Αυτός όμως που δεν κράτησε τα προσχήματα και είναι στο κλίμα του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ο πρώην γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης: «Η κ. Γεννηματά, που προδιαγράφει ένα νόθο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, με διορισμένους συνέδρους άλλου πολιτικού υποκειμένου και στημένο αποτέλεσμα, έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας». Πλέον το παιχνίδι παίζεται στο παρασκήνιο.

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Στο κόμμα ο πυρήνας της ομάδας της αποτελείται από τους Κυριάκο Κυριάκο, Νίκο Βοσδογάνη, Παύλο Χρηστίδη, Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα, ενώ στη Βουλή το «παιχνίδι» έχει αναλάβει ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται από θέση ισχύος και πετάει το γάντι. Στην απέναντι όχθη, ο Ανδρουλάκης, με γερά θεμέλια στην κομματική βάση, και ο Γερουλάνος, με τον αέρα της ανανέωσης, σκέφτονται να το σηκώσουν, ωστόσο θα ζυγίσουν όλα τα ενδεχόμενα.

Παρέα με τη ΝΔ!
Την ίδια στιγμή, όμως, αίσθηση αλλά και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η στάση του ΚΙΝΑΛ, που συνέπλευσε με τη ΝΔ στην εξαίρεση των Πολάκη – Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Ο Χάρης Καστανίδης διαφοροποιήθηκε ανοιχτά. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να χρεώσουν τη δυσφορία του στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου.

Όπως σχολίαζαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί: «Στο ΚΙΝΑΛ επικρατεί άγχος για να σφραγίσουν τις ρωγμές που έχουν υποστεί από τη στενή πολιορκία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια αυτή η υπερβολική “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” λογική τους μοιραία τους οδηγεί πιο κοντά στη ΝΔ». Για να καταλήξουν με ένα βιτριολικό σχόλιο: «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια…».

Α.Α.


Σχολιάστε εδώ