Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ

Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ


Συγγραφέας
Πηνελόπη Κουρτζή 


Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η «ερωμένη των φάρων».
Γεννήθηκα σε έναν φάρο και όλη μου τη ζωή δεν έχω κοιμηθεί ποτέ δίχως να με συνοδεύει ο ήχος της θάλασσας. Έχω γίνει βασίλισσα σε κάποιους από αυτούς, δούλα σε άλλους και γοργόνα στους μακρινούς. Έχω κρυφτεί σε αμπάρια, έπιασα τουφέκι και έχω μια αποκρουστική ουλή, η οποία σκίζει το δεξί μου μάγουλο. Γέννησα ένα παιδί, που όμως δεν αγκάλιασα ποτέ. Είδα ναυάγια και κολύμπησα σε μέρη όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει άνθρωπος. Μίσησα και μισήθηκα, πόθησα και με αγάπησαν. Έχω μαγέψει πειρατές και έχω τρέξει γυμνή στα βράχια. Έχω αντικρίσει θησαυρούς αμύθητους, που ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν. Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπια τους. Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα. Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η «ερωμένη των φάρων», αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα.

>> Ακολουθήστε τα ίχνη της  πρωταγωνίστριας του βιβλίου Νατάσας στο @natassalighthouse. Σας περιμένει για να μιλήσει μαζί σας, να αποκαλύψει και άλλα μυστικά και  κρυμμένα κεφάλαια και να σας χαρίσει αναμνηστικά από το οδοιπορικό της.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019


Απόσπασμα βιβλίου

Στον φάρο του καπετάν Νικόλα, στον φάρο της Σερίφου*

Έχετε δει ποτέ φωτιά μέσα στη θάλασσα; Ελπίζω όχι. Αν την έχει δει ένας άνθρωπος, δεν την ξεχνάει ποτέ… Κάποιος ίσως θα απορήσει. Υπάρχει φωτιά μέσα στη θάλασσα; Και όμως υπάρχει. Ποιο στοιχείο είναι πιο δυνατό από το άλλο; Η φωτιά από το νερό ή το νερό από τη φωτιά; Εύκολο να απαντήσει κάποιος αυθόρμητα. Το νερό.
Εγώ θα σας πω όχι. Όχι πάντα τουλάχιστον. Υπάρχουν φορές που το στοιχείο της φωτιάς είναι πιο δυνατό από το νερό. Και ακόμα και αν νικήσει το νερό στο τέλος, δε σημαίνει πως η φωτιά έχασε. Ίσα ίσα. Μπορεί να κέρδισε εξ ολοκλήρου η φωτιά. Η φλόγα μάλλον, για να το πω με ακρίβεια.
Έτσι συνέβη και σε εμένα. Έχασε το νερό από τη φωτιά τη μάχη και έχασα και εγώ τα πάντα πριν καν τα αποκτήσω. Και στην ασυνείδητη μνήμη της πρώτης μου ανάσας καταγράφηκε, αντί για το γαλάζιο της θάλασσας, το πορτοκαλί της πυρκαγιάς.
Γεννήθηκα μέσα στην πάλη της θάλασσας και της φωτιάς, όταν η βάρκα των γονιών μου τυλίχτηκε στις φλόγες, κοντά σε μια ακτή της Σερίφου στις Κυκλάδες. Ήμουν η μόνη που γλίτωσα, ίσως γιατί η μήτρα της μητέρας τελικά είναι πανίσχυρη και προστατεύει το σπλάχνο της. Ακόμα και αν όλο το σώμα καταρρεύσει, αυτή μπορεί να αντέξει, σας το λέω εγώ, που είμαι η ζωντανή απόδειξη, έως ότου γεννηθεί το παιδί και βρεθεί σε ασφαλές μέρος.
Γεννήθηκα, λοιπόν –από ό,τι έμαθα πολύ αργότερα–, στα σκαλιά της προβλήτας του φάρου της Σερίφου. Το σώμα της μητέρας μου ξεβράστηκε πέφτοντας από τη βάρκα που καιγόταν στα ανοιχτά του φάρου, έχοντας εγκαύματα παντού, που πονούσαν περισσότερο καθώς είχαν σβήσει στο αλάτι της θάλασσας.
Έτρεξε ο καπετάν Νικόλας έξω από τον φάρο αλαφιασμένος, φωνάζοντας «Γυναίκα στη θάλασσααα» σε κάτι ψαράδες που έπλεαν κοντά και τραβούσαν κουπί με μανία, προσπαθώντας να φτάσουν στη βάρκα. Τρομοκρατημένοι πήδηξαν στη θάλασσα και έβγαλαν τη μητέρα μου στο πλατύσκαλο της προβλήτας. Εκείνη δε σφάδαζε από τους πόνους του ετοιμοθάνατου κορμιού της πια, αλλά από τους πόνους της γέννας, που επήλθε λόγω του σοκ.
Αργότερα τα έμαθα όλα, πολύ αργότερα. Είχα πατήσει τα δεκατρία. Τέτοια πράματα πώς να τα πεις σε ένα μικρό παιδί. Η μητέρα μου, μια φλεγόμενη σάρκα, άφησε την ύστατη πνοή της τη στιγμή που εγώ έπαιρνα την πρώτη μου ανάσα και τη στιγμή που αποχωριστήκαμε γίναμε ένα, καθώς ρούφηξα με το πρώτο κλάμα μου την εκπνοή της και το μονοξείδιο του άνθρακα με το οποίο με αποχαιρέτησε.

* Στίγμα φάρου: 37° 6´45.33° Ν 24°30´18.51° Ε

Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Πηνελόπη Κουρτζή γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της. Έχει ταξιδέψει αρκετά, μιλάει τέσσερις γλώσσες και ασχολείται ερασιτεχνικά με το αργεντίνικο τάνγκο. Είναι παντρεμένη κι έχει έναν γιο. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει γράψει θεατρικά έργα.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία, Κοινωνικό, Αισθηματικό
ISBN: 978-618-01-3062-1
ISBN Ebook: 978-618-01-3063-8


Σχολιάστε εδώ